Diaspora românească pregăteşte un nou 10 august. Cine participă şi cine nu la protestul de sâmbătă
Foto: Iulia Kelt

Diaspora românească pregăteşte un nou 10 august. Cine participă şi cine nu la protestul de sâmbătă
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

„O nouă generaţie de români creşte şi ăştia sunt cei mai periculoşi pentru neo-comuniştii noştri, pentru că aceşti «copii» nu mai pot fi cumpăraţi cu un kil de făină sau un litru de ulei. Ei pot schimba ceva pentru că au rădăcinile în afara comunismului, ei cunosc democraţia, îşi cunosc drepturile şi au curajul să ceară ce li se cuvine de drept”, este convingerea lui Daniel Nicolau, unul dintre gălăţenii care şi-au clădit o carieră în Italia, participant la protestul din 10 august 2018. Cuvintele lui capătă o forţă şi mai mare în condiţiile în care se anunţă un nou protest de anvergură pe 10 august 2019. 

Potrivit Digi24, Primăria Capitalei a anunţat că a aprobat organizarea unei manifestaţii pentru data de 10 august în Piaţa Victoriei. Conform Biroului de presă al municipalităţii, manifestaţia e organizată de Tomescu Tommy Joul, în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România.

Nimeni nu poate uita, însă, violenţele extreme care au înăbuşit protestul din 10 august anul trecut şi faptul că, până în acest moment, nimeni nu a răspuns pentru reacţia disproporţionată a jandarmilor. În acest context, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a făcut deja un apel către participanţii la protestul anunţat pentru sâmbătă, 10 august, să manifesteze în mod paşnic şi respectând legea: „Vreau să fac un apel către toţi cei care doresc să protesteze, către toţi cei care se vor afla în diferite puncte din Capitală să protesteze în mod paşnic şi să nu uite în niciun moment că suntem un stat european, un stat în care cetăţeanul are dreptul să se exprime în mod liber. Niciodată nu vom încerca să împiedicăm acest lucru, pentru că este un lucru firesc. Dacă cetăţenii doresc să protesteze, să o facă. Problema pe care vreau să o subliniez este că solicit tuturor celor care vor participa la proteste să protesteze în mod paşnic, respectând totuşi legea şi tot ce înseamnă un astfel de protest. Nu ne dorim sub niciun fel de formă, repet, sub niciun fel de formă, să mai vedem ceea ce am văzut anul trecut pe 10 august”, a declarat Mihai Fifor.

Cine nu participă la protest

Printr-un comunicat de presă transmis şi redacţiei noastre, Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a ţinut să informeze că nu susţine şi nu va participa la manifestaţiile anunţate pentru data de 10 august 2019, la Bucureşti. Reacţia nu e o surpriză pentru că nici anul trecut ARI nu a participat la manifestările din Bucureşti: „Provocatorii politici, pe de o parte, şi reacţia disproporţionată a forţelor de ordine, pe de alta, au condus la ciocniri violente, inclusiv la vătămări fizice, precum şi la manipulările ulterioare, făcând din acel miting un eşec, din care diaspora nu a avut decât de suferit. Considerăm că toate partidele şi politicienii care s-au succedat la guvernare din 1990 până în prezent sunt responsabili, într-o proporţie mai mare sau mai mică, de starea de permanentă tensiune şi sărăcie în care se află România. Nemulţumirile politice se exprimă la urne. Avem multe de spus partidelor, dar o vom face la vot, pentru noi, nu în pieţe (…)”, susţin membrii Asociaţiei Românilor din Italia, în viziunea cărora acest protest este startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

„Aproape nimic nu s-a schimbat”

„A mai rămas foarte puţin până pe 10 august 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare îl avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 august 2018 este nerezolvat. Tocmai din cauza acestor lucruri pe 10 august 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului „Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei”.

10 august #amfostacolo

„Tinerii ăştia frumoşi încep să simtă româneşte şi să vadă că nu e bine ce se întâmplă. Pe 10 august în Piaţa Victoriei #amfostacolo eram înconjurat de ei, de tinerii aceştia tot mai mulţi, mai puternici şi mai hotărâţi şi mi s-a descreţit fruntea. România mai are speranţe, mulţi ar fi vrut să fie acolo, dar nu au avut cum, aşa că au mers la vot şi asta a durut cel mai tare. Oamenii lui Dragnea ar trebui să se teamă de oamenii ăştia care astăzi au 30 de ani, pentru că ei sunt forţa României de astăzi şi de mâine”, ne-a mai spus Daniel Nicolau.

Imagini de la protestul Diasporei din 10 august 2018:

Citit 7467 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2019 12:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.