O gălăţeancă, ambasadorul României la capătul lumii

O gălăţeancă, ambasadorul României la capătul lumii
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Australia, Noua Zeelandă, Republica Kiribati, Republica Fijii, Insulele Solomon, Republica Vanuatu, Statul Independent Samoa, Tuvalu, Nauru sunt ţările în care o gălăţeancă, Nineta Bărbulescu, decan al corpului diplomatic, este acreditată drept ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României. La începutul acestei luni a avut loc prezentarea scrisorii de acreditare a diplomatului român în Tuvalu.

„O lume depărtată şi izolată în inima Pacificului, 11.000 de locuitori, polinezieni, simpli şi bucuroşi de oaspeţi. O ţară mică din perspectiva teritoriului şi a populaţiei, şi totuşi unul dintre cele mai mari state oceanice din regiune”, a mărturisit, după ceremonia de acreditare în Funafuti, Tuvalu, Nineta Bărbulescu, decan al corpului diplomatic.

Nineta Bărbulescu este deja un nume cunoscut cititorilor paginii de „Diaspora” a ziarului „Viaţa liberă”. „Sunt gălăţeancă prin naştere şi educaţie, toate visurile mele din copilărie au avut o dimensiune a depărtărilor, poate pentru că Dunărea este fereastra oraşului nostru spre lumea largă”, ne mărturisea în interviul pe care ni l-a acordat în octombrie 2015.

Fostă elevă a Şcolii Generale Nr. 26 şi a Liceului „Vasile Alecsandri” din Galaţi, Nineta Bărbulescu şi-a început cariera diplomatică imediat ce a absolvit, Magna cum Laude, Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1992. A avansat pas cu pas, de la ataşat diplomatic până la calitatea de ambasador plenipotenţiar, care i-a fost acordată în 2010.

În 2013 a fost desemnată ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Australia, în 2015 – în Noua Zeelandă, iar în 2018 a prezentat scrisorile de acreditate în Insulele Solomon şi Kiribati, devenind primul ambasador român numit în ţările din Insulele Pacificului. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a considerat că este omul potrivit să reprezinte diplomaţia românească în alte trei ţări: Samoa, Tonga şi Vanuatu. Pe 25 iunie 2019, prin decret prezidenţial, Nineta Bărbulescu, a fost acreditată în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Tuvalu. Iar pe 20 noiembrie 2019, a urmat decretul prezidenţial privind acreditarea gălăţencei şi în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Nauru.

Pentru contribuţii la politica externă a României, Preşedintele României i-a acordat distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în Rang de Cavaler.

Citit 5414 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.