Liturghii cu uşile închise şi pomelnice transmise pe WhatsApp

Liturghii cu uşile închise şi pomelnice transmise pe WhatsApp
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

“Iubiţi credincioşi, vom sluji sfânta liturghie cu uşile închise, eu în biserică, iar voi acasă! Vă voi purta în rugăciune pe toţi cei pe care vă cunosc şi vă ştiu, după rânduială! Cei pe care nu îi ştiu, îmi pot scrie pomelnicul lor pe WhatsApp”, este mesajul postat pe Facebook de părintele Nicolae Popa, slujitor la Biserica Ortodoxă din Jesi.

Inimosul preot Nicolae Popa, originar din Tuluceşti, judeţul Galaţi, este un nume cunoscut cititorilor paginii de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. De Crăciun, anul trecut, puteaţi citi despre cetele de colindători pe care le-a organizat şi care au făcut să răsune, vesel, „Domn, Domn să-nălţăm!”, pe străzile din Jesi. Anul trecut, pe 16 martie, 2019, în prima duminică din post a "ortodoxiei", la sfârşitul sfintei liturghii, credincioşii şi părintele au pornit în procesiune cu icoanele aduse special de acasă, cei mai mulţi purtând costume naţionale româneşti. Pe 24 Ianuarie, părintele Nicolae Popa şi credincioşii se prindeau în "Hora Unirii", sub privirile blânde ale sfinţilor din icoane. Toate acestea au rămas, însă, departe, în urmă!

Prin normele legale în vigoare pe teritoriul Italiei - una dintre ţările cele mai grav afectate de infecţia cu noul virus gripal - s-a interzis orice adunare de persoane. „Slujbele ce se vor săvârşi în biserica noastră, sâmbăta, duminica, de sărbători şi în celelalte zile, se vor face fără credincioşi (cu uşile închise). Chiar dacă preotul va fi în biserică şi în afara programului slujbelor, vă îndemn să ţineţi cont de restricţiile de circulaţie care trebuie respectate. Deplasarea se face doar cu declaraţia completată şi numai în caz de necesitate (biserica nefiind inclusă)”, a ţinut să anunţe părintele într-o postare pe Facebook.

Pe 15 martie, în „Duminica Slăbănogului” sau „duminica prieteniei”, preotul a oficiat slujba în biserica goală. Dar a avut alături sufletele credincioşilor.

Numărul de WhatsApp, la dispoziţia enoriaşilor

„Vă vom purta în rugăciunile noastre pe toţi cei vii, dar şi pe cei adormiţi, după rânduială. Cei care nu aveţi pomelnicul în biserică, îl puteţi trimite pe WhatsApp. Nădăjduind în Domnul, stăpânul vieţii şi al morţii, să facem rugăciuni fierbinţi cu inimă smerită! Curaj, prieteni!

Pe oriunde v-aţi afla, inima noastră bate cu inima voastră, în ritmul de inimă vie a Bisericii lui Hristos! Al vostru preot către Domnul rugător, preot Nicolae Popa – Jesi”, este mesajul părintelui către enoriaşii săi, făcându-şi public numărul de telefon.

Înainte de a vă grăbi să judecaţi, aflaţi că, pentru românii care poartă o Românie de dor în inimi, intrarea în biserici - care nu sunt de găsit la fiecare colţ de stradă - închinarea la sfintele icoane şi participarea la slujbe sunt o alinare.

Citit 7450 ori Ultima modificare Joi, 19 Martie 2020 14:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.