Frate şi soră născuţi în Galaţi, campioni ai Italiei la dans latino (FOTO)

Frate şi soră născuţi în Galaţi, campioni ai Italiei la dans latino (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Campioni absoluţi ai Italiei la dans latino, la doar două luni după ce au devenit vicecampioni mondiali la Atena, acestea sunt cele mai recente performanţe obţinute de gălăţeanul Valentin Narcis Lupu Favaro, alături de partenera lui Aurora Pia Erriquez.

Valentin va împlini 16 ani pe 28 martie, iar de opt ani locuieşte în Italia. Martina, sora lui mai mare, în vârstă de 19 ani, este vicecampioană naţională și campioană regională, performanţe obţinute anul trecut, alături de grupul de dansatoare latino din care face parte. Valentin şi Martina s-au născut în Galaţi, au cetăţenie română şi se simt legaţi de ţara natală şi de oraşul nostru. Merită să le aflaţi povestea aşa cum ne-a fost dezvăluită de mama lor.

"Balli latini, il sedicenne Valentin campione italiano" - "Dansuri latino, Valentin, șaisprezece ani, campionul Italiei", aşa anunţă unul dintre articolele apărute în presa italiană cea mai recentă performanţă obţinută de sportivul originar din Galaţi pe 14 februarie 2023. "Campion absolut al Italiei la dans latino, tânărul Valentin Narcis Lupu Favaro, născut în 2007, din Riese Pio X, a atins, chiar în ziua onomastică (Sfântul Valentin - n.r.), un obiectiv important: a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la campionatele de la Riccione. Alături de el s-a aflat tânăra dansatoare Aurora, născută în 2009, din provincia Lecce, alături de care Valentin a devenit vicecampion mondial în urmă cu două luni, calificându-se și la următoarele campionate mondiale. Dansul este o pasiune în familia Lupu Favaro: sora lui Valentin, Martina, a devenit anul trecut vicecampioană a Italiei", scrie jurnalista italiană.

Cu mamă româncă din Galaţi şi tată italian, Martina şi Valentin sunt doi tineri ale căror poveşti de viaţă şi de performanţă ar putea inspira.

Pasiune născută dintr-o joacă

După cum ne-a dezvăluit doamna Nelly, mama Martinei şi a lui Valentin, pasiunea pentru dansul latino s-a născut dintr-o joacă. Martina avea ceva probleme cu spatele, iar prietenele mamei sale i-au sugerat să încerce dansul sportiv, ştiind că postura şi paşii impun o ţinută cât mai dreaptă. Numai că Martina nici nu voia să audă! Mama lor a apelat atunci la o strategie: o lecţie de probă, la care să participe fratele şi sora. La acel moment, Valentin avea nouă ani şi era înscris la fotbal, fiind pasionat de acest sport. Dar a acceptat să fie complicele mamei. "Tu te prefaci că eşti interesat de dansul sportiv, ca să o convingem pe Martina să meargă la o lecţie de probă", fusese înţelegerea cu fiul.

După ora de probă, Martina a ieşit anunţând că nici nu se mai gândeşte să revină în sala de dans. Valentin, surpriză! Şi-a anunţat mama că îi place foarte mult şi vrea să continue. "Zic: «Staţi aşa, că nu ne-am înţeles! Invers trebuia să fie treaba!». Eram în confuzie totală. Dar Valentin a insistat: «Nu şi nu, eu vreau să fac dans!». Aşa că am lăsat fotbalul de-o parte şi ne-am apucat de dans sportiv", ne-a povestit gălăţeanca. Iar continuarea a fost una de succes.

Numai că, după un an, clubul de dans la care era înscris nu mai oferea pregătirea necesară pentru talentul şi performanţele lui Valentin. "Vedeam că el avea nevoie de mai mult. Ne-am interesat care sunt cei mai renumiţi maeştri de dans sportiv şi aşa am găsit la 25 de kilometri distanţă de casă, ASD Veneto Danza din Povegliano, unde cei doi maeştri, Alessandro Toffoletto și Chiara Potenza, au devenit oamenii de referinţă pentru Valentin", ne-a povestit mama lui.

Medalii internaţionale

Gălăţeanul a făcut performanţă din primele momente, devenind mai întâi campion regional în Veneto. Pentru a prezenta întreg palmaresul de medalii şi cupe cucerite până acum de Valentin la dans latino, nu ne-ar ajunge tot ziarul, spune mama lui. Aşa că le-am ales pe cele mai importante.

În noiembrie 2019, la Sarajevo, Valentin a devenit campion mondial, alături de Aurora, la categoria "Latino Show Duos Juniors" şi s-a clasat pe locul al treilea la individual, categoria "Latino Show Solos Male Juniors".

În 2020, Valentina şi Aurora au devenit campioni regionali absoluţi, în cadrul celei mai înalte competiţii la nivel naţional. Pandemia a blocat competiţiile, dar nu şi visurile lor. Dovadă că perechea sportivă a revenit în forţă pe ringul de dans.

În 2022, pe 3 decembrie, Valentin şi Aurora au devenit vicecampioni mondiali la Atena, la categoria "Latin Show Duo Junior 2", iar pe 14 februarie 2023 au devenit campionii absoluţi ai Italiei la dans latino.

Ce sacrificii cere performanţa

"Un cuplu exploziv, de mare talent, care ne-a oferit multe satisfacții de-a lungul anilor", aşa este descrisă perechea Valentin - Aurora, de către ADS Veneto Danza, după titlul absolut cucerit la Riccione. Numai că Valentin locuieşte în nordul Italiei, la Castelfranco Veneto, în provincia Treviso, iar Aurora, în sudul Italiei. Aşa că în cei patru ani de antrenamente, competiţii şi medalii, sportivii şi familiile lor au făcut naveta: "Venea Aurora o săptămână în nord, ne ducem noi o săptămână în sud. Eram, practic, tot timpul cu valiza în mână. Lăsam un bagaj ca să-l luăm pe altul", spune mama lui Valentin.

Elev în primul an la un liceu de top, Valentin este pasionat şi de informatică, dar îşi dedică aproape tot timpul rămas după cursuri dansului. În patru zile din săptămână are antrenamente de câte trei şi chiar patru ore, iar sâmbăta şi duminica fie participă la competiţii, fie la stagii de pregătire în care sunt simulate concursuri, alături de sportivii pregătiţi de alţi maeştri de dans.

"Valentin nu se trezeşte mai târziu de ora cinci dimineaţa, dacă nu chiar patru dimineaţa, pentru a-şi face temele pe care nu apucă să le facă seara, târziu, când revine de la antrenamente. Nu are jocuri pe telefon, nici playstation sau Xbox. Şi preferă să încerce noi coregrafii, în locul unor ieşiri în oraş. Cu toate acestea, nu resimte câtuşi de puţin presiunea competiţiilor sau a antrenamentelor. Chiar înainte să intre pe ring la concursul de la Riccione, toţi eram agitaţi, eu preocupată de coregrafie, dar a venit la mine foarte degajat: «Mami, hai să te pup, eu mă duc să mă distrez!». Pentru el nu conta că există un juriu, că va primi note, el se bucura de momentul de dans", spune mama lui.

Alegerea Martinei

În ciuda reticenţelor iniţiale, şi sora lui Valentin, Martina, a continuat dansul latino. Anul trecut, alături de grupul de dans latino din care face parte, a devenit campioană regională în Veneto şi vicecampioană a Italiei. Însă Martina nu dedică dansului atâta timp cât investeşte fratele ei.

Pentru că Valentin şi Martina şi-au ales singuri ce studii vor să urmeze, sora mai mare a ales un liceu cu profil medical şi îşi doreşte să lucreze cu copiii. Anul trecut, a participat la un stagiu la grădiniţă şi i-a plăcut foarte mult. Iar copiii au fost atât de încântaţi, încât conducerea instituţiei de învăţământ i-a propus Martinei să fie prezentă la cursurile de vară. Iniţial, mama tinerei nu a fost de acord, pentru că îşi dorea ca Martina să se relaxeze în vacanţă, să meargă la mare. Numai că directorul grădiniţei a insistat foarte mult, pentru că au cerut-o şi copiii, şi părinţii. Mai mult, au fost prichindei care le-au spus părinţilor că vor merge la grădiniţă pe timpul verii doar dacă va fi şi "maestra Martina" - cum li se spune educatoarelor.

Visul lui Valentin este să devină maestru de dans, călcând pe urmele instructorului Alessandro Toffoletto, pe care îl admiră şi îl iubeşte ca pe un tată.

Suntem siguri că visurile celor doi fraţi se vor împlini şi credem că poveştile lor pot inspira alţi tineri în drumul pasiunilor transformate în performanţe.

Recunoaşterea administraţie locale

"Il nostro piccolo campioncino Valentin Lupu, da poco laureatosi campione regionale di ballo latino-americano, è stato in visita nei giorni scorsi al Sindaco Matteo Guidolin: complimenti da parte di tutta la comunità riesina, Valentin... in bocca al lupo e continua così!" - "Micul nostru campion, Valentin Lupu, recent laureat al campionatului regional la dans latino-american, l-a vizitat pe primarul Matteo Guidolin, în ultimele zile: felicitări din partea întregii comunități, Valentin... Noroc și ține-o tot așa!", este prima postare, datată 13 aprilie 2019, pe care municipalitatea din Riese Pio X i-a dedicat-o, pe pagina sa publică de Facebook, gălăţeanului campion. A fost prima întâlnire a sportivului cu primarul! Recent, a avut loc o nouă întâlnire, la care, pentru rezultatele mondiale deosebite, Valentin şi Aurora au fost premiaţi de Primărie.

Trebuie spus că reuşitele dansatorului au fost făcute cunoscute pe pagina de Facebook a comunităţii de fiecare dată, prin postări laudative: "Administrația municipală este încântată să împărtășească cetățenilor această importantă realizare, pentru a-i sărbători talentul, pentru determinarea, pasiunea și munca depuse, devenind un exemplu şi o sursă de inspiraţie pentru noi toți!".

Citit 17453 ori Ultima modificare Luni, 13 Martie 2023 08:46

3 comentarii

  • postat de john
    Luni, 27 Martie 2023 14:10
    5.13.167.***
    Și unde-i meritul locului de unde au plecat,ce a făcut țara sau orașul ăsta ptr.ei? Ne place să ne lăudăm cu performanțe susținute de alții,de-a dreptul penibil!???
    0
    0
  • postat de Stanel
    Luni, 13 Martie 2023 09:28
    80.24.237.***
    Ce frumos relatam despre ai nostri si ne place sa ne mandrim, ca si cum am avea vreun merit la toate astea. Este o multumire sufleteasca in adancul sufletului cand auzi sau vezi un roman ca a ajuns cineva sau ca a facut ceva frumos.
    Dar din pacate tinerii acestia, cu "ajutorul" statului roman repr
    0
    0
  • postat de aleda
    Vineri, 10 Martie 2023 10:48
    5.13.139.***
    Bravo!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.