Poveşti de viaţă/ O gălăţeancă uimeşte Roma cu goblenurile ei

Poveşti de viaţă/ O gălăţeancă uimeşte Roma cu goblenurile ei
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Apreciat de străini şi valorizat la fel ca o pictură, goblenul nu este doar o pânză cusută artistic cu aţa, ci şi cu un fir din sufletul celei care, cu migală şi răbdare, munceşte săptămâni sau chiar luni de-a rândul pentru a-l făuri. Aşa face şi gălăţeanca Anita Nuţu, care a ajuns cunoscută în Roma pentru goblenurile ei, la care trudeşte de 30 de ani. Până acum, gălăţeanca a avut două expoziţii personale, la Roma, una în 2011, cealaltă în 2015 şi a primit chiar şi o distincţie, din partea Primăriei Generale a Romei. Merită să-i aflaţi povestea!

Provocarea

"Am fost pasionată încă din copilărie de arta lucrului manual, mai exact de «lucrul la acuşor» (igliţă). Goblenul, pe care l-am admirat dintotdeauna, l-am privit ca pe o provocare. Este o muncă deosebit de anevoioasă, dificilă, dar de care, odată ce te-ai îndrăgostit, aşa rămâi, pe veci. Şi dacă prima data a fost provocare, apoi a devenit pasiune. O pasiune de nopţi nedormite, pentru că am pierdut şi câteva luni bune pentru a termina fiecare lucrare în parte”, ne-a mărturisit gălăţeanca.

În ciuda trudei, spune Anita Nuţu, în faţa pânzei îşi regăseşte liniştea. „Chiar dacă mulţi vor spune că nu ai cum să te calmezi în faţa unui ac şi a unei pânze, atunci când termin o lucrare, reprivesc fiecare trăsătură pe care am reuşit să o creez. Am început cu goblenuri generale, acum lucrez cu motive religioase, multe cu chipul Mântuitorului. Va spun, ca un amănunt, că uneori «vorbesc» cu goblenurile mele, fapt ce poate părea ieşit din comun. Pentru mine, nu e doar un simplu goblen! Acolo sunt stările mele sufleteşti, speranţele mele, o parte din mine lăsată în fiecare lucrare", ni s-a confesat gălăţeanca.

În afară de goblenuri, cu tematică religioasă - în general scene din viaţa lui Iisus, Anita Nuţu lucrează minunate broderii. Îngeri dantelaţi, botoşei şi flori de tot felul iau naştere din mâinile ei.

O profesie pragmatică

V-aţi aştepta ca Anita Nuţu să aibă, la o asemenea pasiune, o profesie la fel de artistică. Ei bine, nu! „Am lucrat în bancă, funcţionar, şi casier general la Petrom, până a veni în Italia. Sigur, vorbim despre tipuri diferite de muncă. O meserie o faci pentru a-ţi câştiga existenta, o pasiune o faci pentru că te regăseşti în ea. Nu au avut nimic în comun, în afara faptului că aceeaşi persoană care ziua trebuia să facă ceva, noaptea se «odihnea», să spunem, în faţa pânzei”, ne-a declarat gălăţeanca.

Fără profit

Prin prisma profesiei, Anita Nuţu e o persoană care cunoaşte valoarea banului, dar cu toate acesta a refuzat să facă afaceri cu lucrările ei. „Am avut oferte financiare importante pentru unele dintre lucrările mele. Am refuzat, însă, să le vând, pentru că dorinţa mea este să pot realiza o galerie personală, un muzeu mobil.

Deocamdată, am avut doua expoziţii personale, la Roma în 2011 şi acum, în 2015. Prima data am participat la o expoziţie comună, în 2003, şi am primit şi o distincţie, din partea Primăriei Generale a Romei.

Poate că se vor găsi mulţi să întrebe «de ce nu le-am vândut». Eu am crescut orfană, fiind înfiată. Ştiu ce înseamnă să fii ruptă de familia ta, să nu îi mai ai pe cei dragi. Aşa consider că aş simţi dacă una dintre lucrările mele nu ar mai fi la locul ei. Aş privi-o ca pe o orfană”, ne-a mărturisit Anita Nuţu.

Lângă Colosseum

Anita Nuţu expune unde poate şi nu ar fi în stare să aleagă o lucrare favorită dintre toate cele 44. Ultima dată a expus la Biserica "San Gregorio al Celio", din Roma, de lângă Colosseum. „La această expoziţie, am întâlnit mulţi oameni din toate colturile lumii. Toţi au apreciat lucrările mele, am primit cuvinte de încurajare şi sunt convinsă că mă aflu pe drumul cel bun. Toate cele 44 de goblenuri sunt la fel de importante pentru mine şi nu ştiu dacă aş putea spune că unul este mai bun sau mai apropiat inimii mele decât celalalt”, ne-a declarat Anita Nuţu.

„Sunt româncă din Galaţi”

Am fost curioşi, după 15 ani de trai în Italia, ce-o mai leagă pe Anita Nuţu de Galaţi şi de România. „Eu sunt născută în Focşani, dar la vârsta de trei ani am fost înfiată în Galaţi, care practic pot spune că este oraşul copilăriei, al adolescenţei mele, dar şi al realizării în plan profesional. Am şi acum casă în Galaţi. Dar, în afara de asta, momente importante din viata mea s-au întâmplat la Galaţi. Fiica mea, Laura, cel mai înfocat suporter al meu şi care m-a susţinut moral de fiecare dată, s-a născut în Galaţi. De aici pleacă povestea mea. Şi sunt mandră că pot spune aici, în Italia, că sunt româncă din Galaţi”, ne-a spus Anita Nuţu.

Citit 14857 ori Ultima modificare Joi, 05 Noiembrie 2015 21:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.