Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
5 comentarii

La doar 13 ani, Sara Alecu este protagonista unui articol publicat de prestigiosul ziar Corriere della Sera, preluat de toată presa italiană: „Sara, la romena instancabile che sbanca i test alla Manzoni” – „Sara, românca neobosită care spulberă testul la Manzoni”. Adolescenta a fost invitată să vorbească la conferinţa „Triennale di Milano”, care a reunit poveşti de succes bazate pe interculturalitate, inovare şi educaţie. De ce? Pentru că Sara a reuşit prima la Liceul Lingvistic „Alessandro Manzoni”, iar performanţa ei i-a impresionat cu atât mai mult pe italieni pentru că, deşi e născută în Italia, Sara este româncă. Noi am aflat că Sara este una dintre cele trei fiice ale unei familii gălăţene demne de toată lauda. Merită să-i aflaţi povestea!

S-au integrat perfect

„Povestea familiei noastre este una comună a sutelor de mii de români din diaspora. Mă numesc Alecu Radu sunt plecat din România din 1994. La şase luni de zile a sosit şi soţia, Cudălbeanu Ruxanda. Ea a renunţat la postul de suplinitor la Şcoala Generală din Umbrăreşti, Tg. Bujor. Eu am lucrat în Combinatul Siderurgic Galaţi şi frecventam cursurile TCM seral. Scopul iniţial a fost să economisim bani pentru a cumpăra un apartament întrucât cu inflaţia care era în România nu reuşeam să facem nimic. Eu locuiam în Galaţi, iar soţia în Umbrăreşti. Începutul a fost dificil pentru că eram ajunşi «ilegal» în Italia, lipsa documentelor complicând şi mai mult începutul deja greu pentru un emigrant. Am avut diverse experienţe, am fost primiţi cu destulă înţelegere de italieni şi ne-am integrat bine. Când am avut o situaţie stabilă din punct de vedere material şi «legal» au sosit şi copiii. Din acel moment, totul s-a raportat la ei”, ne-a mărturisit capul familiei.

Sara are 13 ani şi este în clasa a VIII-a. Andrea are 12 ani şi învaţă în clasa a VII-a, iar, Diana, în vârstă de nouă ani, este în clasa a IV-a. „Toate au rezultate foarte bune. Sara, în special, este foarte ambiţioasă, şi a fi a doua este ca o înfrângere pentru ea. Ele se simt perfect integrate aici la Milano, un oraş multietnic şi nu reuşesc să înţeleagă de ce nu au cetăţenia italiană dacă sunt născute în Italia”, ne-a spus dl Alecu.

Reuşita, o surpriză doar pe jumătate

„Faptul că Sara a ieşit prima este o surpriza doar pe jumătate, pentru că eram deja obişnuit cu performanţele ei. Pentru că am urmărit-o îndeaproape în pregătirea testului, am fost surprins că după examen mi-a spus exact răspunsurile pe care le greşise. A doua zi, când a telefonat directorul liceului să ne felicite şi ne-a comunicat rezultatul, am văzut că punctajul corespundea cu previziunile Sarei. Jurnalista de la Corriere, profesorii liceului, au făcut şi ei testul şi nu au reuşit să înţeleagă cum a reuşit un copil de 13 ani să răspundă la întrebări aşa de dificile”, spune tatăl Sarei.

Ce spun italienii

"Şcoala de Excelenţă", aşa i se spune Liceului Manzoni, în decembrie, când anunţă rezultatele admiterii, scrie ziarul Corriere. În acest an s-au înscris 1.470 de concurenţi, pe 215 de locuri. Timp de două ore, concurenţii au trebuit să răspundă unui test grilă, cu întrebări, treizeci de logică şi treizeci de cultură generală. Scorul Sarei a fost 49,8 puncte. „Studenţii străini, cum vedem la şcoală, sunt dotaţi cu o determinare extraordinară. Examenul e dificil, nimeni nu a dat niciodată toate răspunsurile exacte, iar ea l-a trecut cu puţine greşeli. Ea a răspuns foarte bine, şi pe partea de logică, şi pe cea de cultură, asta, în timp ce cea mai mare parte a copiilor a picat la partea a doua, ca în anii trecuţi”, spune directorul liceului în Corriere.

Printre greşelile făcute de contracandidaţii Sarei se numără faptul că unii l-au indicat pe Gaddafi drept preşedinte al Siriei, alţii nu au ştiut ţările cu drept de veto la ONU, iar cei din urmă nu au indicat rolul politicianului britanic Corbyn.

Visând la o carieră în cinematografie

”Pasiunile mele sunt sportul, desenul, muzica şi animalele. Am câştigat diferite medalii la înot sincron acum câţiva ani, la gimnastică artistică am ajuns prima trei ani la rând, şi la atletism, la săritura în lungime. Îmi plac toate materiile, dar în special artele, muzica şi limbile străine. Îmi organizez timpul în aşa fel încât să nu rămân în urmă cu nimic. De asemenea, sunt foarte atentă în clasă”, ne-a povestit Sara.

„La început, voiam să fac liceul de artă, dar tatăl meu m-a convins că e mai bine pentru viitorul meu liceul de limbi străine. Examenul a fost foarte greu, dar am folosit tot timpul avut la dispoziţie făcând şi o verificare finală. Am fost şi eu surprinsă de rezultat pentru că, imediat după examen, tatăl meu era dezamăgit de greşelile pe care le făcusem. Faptul că ziarul Corriere a scris despre mine îmi va aminti mereu momentul când, intrată în sala de examen, mi se părea totul foarte greu, şi că am terminat testul după două ore de transpiraţie. După absolvirea liceului mi-ar plăcea să lucrez în cinematografie, dar acum e doar un vis”, ne-a mărturisit Sara. Noi îi dorim succes!

„N-a fost un act de revanşă, ci unul meritat”

După cum ne-a spus tatăl ei, Sara a rămas un pic dezamăgită de articolul din Corriere, pentru că a fost descrisă ca un fel de "Cenuşăreasă". "Ea se simte perfect integrată aici şi faptul că a fost subliniat că este româncă a derutat-o un pic, chiar dacă a păstrat contactul cu România şi ştie perfect limba română. Faptul că românii sunt criticaţi în presa este privit cu un pic de ironie de noi, cei de aici, pentru că realitatea nu corespunde sută la sută cu «poveştile» din ziare. Noi, românii, avem destul umor să trecem peste aceste mici inconveniente. Oricum nu am privit performanţa Sarei ca un act de revanşă, ci ca pe unul meritat şi câştigat prin muncă. Oricum, este un început de drum, Liceul Manzoni e unul dificil, şi este conştientă că o aşteaptă cinci ani de sacrificii”, spune Radu Alecu.

Noi reţinem declaraţia directorului Liceului Manzoni: „E un semnal pozitiv. Aceşti copii atât de hotărâţi să reuşească sunt viitorii italieni, o bogăţie pentru ţara noastră".

Pizza gălăţeană vs. pizza italiană

„Fetelor le place mult la ţară, la Umbrăreşti, pentru că sunt în mijlocul naturii. Cunoaşterea limbii române le ajută foarte mult în studiul limbilor franceză şi engleză. O curiozitate: fetelor le place mai mult pizza de la Full House decât cea italiană! Plimbările pe faleză, la Grădina Publică şi în special vizitele la Grădina Botanică şi la observatorul astronomic sunt amintiri plăcute din Galaţi. Pentru noi, părinţii, reprezintă oraşul copilăriei şi al adolescenţei, pentru ele, un oraş care a reuşit în fiecare an să le surprindă. Singurul aspect negativ pentru ele rămâne modul cum sunt trataţi câinii vagabonzi. Sara mi-a cerut sa subliniez acest aspect!", ne-a povestit tatăl.

Foto 1: Sara, Foto 2: Părinţii Sarei, Foto 3: Vizită în România, Foto 4: Sara - alături de surorile ei, Foto 5: Sara, pe podium la gimnastică

Citit 11320 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2016 20:32

5 comentarii

 • postat de Iulia cudalbeanu Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016 00:59 62.19.50.*** Link la comentariu
  0
  1

  SARA felicitàri si mult succes.sant incintata ca ai reusit sa invingi catre Toti si ai adus emotii la toata Familia.Santem mindri de tine pt ca meriti si ai demonstrat tie insusi ca ai toate calitatile de o buna reusita si performanta in vita . Toata Familia iti doreste tot binele si felicitari parintilor.

  Raportează
 • postat de Blaga Vica Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016 17:43 5.13.194.*** Link la comentariu
  0
  8

  Mă bucur din tot sufletul pentru acest copil.O cunosc pe Sara de când era în cărucior.În momentul când i-am privit ochișorii am zis cu voce tare...„Doamne ce copil deosebit” și uite că nu m-am înșelat. Dar mă doare foarte tare faptul că directorul care a spus că..:„E un semnal pozitiv. Aceşti copii atât de hotărâţi să reuşească sunt viitorii italieni, o bogăţie pentru ţara noastră", este unul italian și nu unul dintre directorii faimoaselor licee din România. ATENȚIE....voi cei ce dirijați interesele țării, la întrebarea mea. De 26 ani izgoniți astfel de valori
  ( Sarei i se mai alătură mulți alții)pentru că nu vă interesează pur și simplu sau că vă este frică să nu va ia locul vouă sau progeniturilor pe care vreți să le propulsați spre scaunele de care țineți cu dinții? Pun această întrebare pentru că vad ce faceți pentru săraca noastră cenușăreasă „ cultura românească”. Am ajuns la concluzia că vreți ca România să fie plină de întrajutorați social cu care să faceți ce vreți voi. Mulțumesc „ Viața Liberă” că mi-ați luat mesajul în seamă. Frumos articol!!!!

  Raportează
 • postat de ION Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016 11:37 5.13.197.*** Link la comentariu
  2
  11

  Vedeti de aceea e mai bine sa ai macar 2-3 copii asa poti sa ramai singur la batranete, nu e bine nici pentru ei sa ramana singuri in viata dupa ce parintii lor nu mai sunt. Unii parinti au plecat dupa copii, ca sa fie impreuna sa nu-i stie singuri printre straini, din pacate nu toti pot pleca din tara.

  Raportează
 • postat de MIHAIL Vineri, 22 Ianuarie 2016 18:05 5.13.238.*** Link la comentariu
  0
  8

  Scuze,am uitat sa multumesc doamnei Anca Melinte pentru frumosul reportaj,care ne face sa fim mult mai mandri ca suntem romani,si mai si stralucim ,cateodata ,in lumea asta mare si atat de frumoasa !

  Raportează
 • postat de MIHAIL Vineri, 22 Ianuarie 2016 18:02 5.13.238.*** Link la comentariu
  0
  11

  Sunt mandru,foarte,ca astfel de copii duc faima tarii noastre in lume,ROMANIA DETINE UN MARE SI VALOROS POTENTIAL UMAN,PACAR,CA DE FOARTE MULTE ORI ACESTA MERGE,PERFORMEAZA SI RAMANE IN STRAINATATE ,PENTRU MUUULTE AVANTAJE DE ACOLO!Singurul meu copil,o fata ,care a intrat a 4a la CNVA si a terminat a 3 a,fiind si olimpica in repatate randuri,a facut facultatea in GERMANIA ,UNDE SI A RAMAS ,ACUM FIIND CETATEAN CU DUBLA CETATENIE ROMANA SI GERMANA,are propria firma,fiind creator de softuri,MUNCESTE FOARTE MULT DAR SI CASTIGA FOARTE BINE,ACUM 11 ANI A TERMINAT FACULTATEA si acum 3 ani si-a cumparat vila in splendidul Niederrad,Frankfurt am Main,mobilata si cu toate dotarile,avand si imprumut dar cu dobanda foarte foarte avantajoasa,statul german incurajand tinerii sa -i faca locuinte!A colindat mult prin lume inca din studentie ajungand de doua ori in USA SI CHIAR IN JAPONIA,aici in interesul serviciului fiind !Cand am intrebat-o DE CE NU VINE ACASA ,MI-A SPUS CA NU PENTRU BANI PREFERA SA STEA IN GERMANIA,CI PENTRU.......CIVILIZATIE !!!PROBABIL CA LA NEMTII DE ACOLO,NU SE FURA PORTOFELUL OMULUI MAI ALES ACAND ACESTA A TRECUT PRIN CEA MAI INFIORATOARE TRAGEDIE A VIETII,PIERZANDU-SI BAIATUL IN ACCIDENT(VEZI CAZUL DE LA BRAILA!!) SI NICI NU SE SPARGE CASA UNUI BIET OM ABIA DECEDAT,ASA CUM S-A INTAMPLAT LA NOI,IN CAZUL REGRETATEI ACTRITE IONA CITTA BACIU,DUMNEZEU CEL BUN SA-I PRIMEASCA SUFLETUL ALES,CUM SE SPUNE IN TRADITIA CRESTINA!V-AM POVESTIT ACESTE LUCRURI CA UNII ,SA INTELEAGA POATE,DE CE DE FOARTE MULTE ORI TINERII DE SUCCES AI TARII PREFERA SA RAMANA IN ALTE TARI!aPOI,PERMITETI-MI O GLUMA SI EU AS RAMANE IN MILANO,PENTRU MINE .IN PRIMUL RAND CAPITALA OPEREI,DACA AS AVEA ACOLO DIN CE TRAI,SA POT CA DIN CAND IN CAND SA VAD MACAR DE LA GALERIE CATE UN SPECTACOL IN LEGENDARUL TEATRU IN CARE AU CANTAT CELE MAI MARI VOCI ALE LUMII,SI CU MANDRIE IL AMINTESC PE UIMITORUL NOSTRU BARITON,NICOLAE HERLEA,FRUMOASA-I RAMANA AMINTIREA,CONSIDERAT DE MULTI CA CEL MAI MARE AL LUMII,IN ANII CAND PENTRU MARELE NOSTRU ARTIST ,APLAUZELE NU MAI CONTENEAU SI LA TEATRO ALLA SCALLA,IAR CORTINA SE RIDICA DE ZECI DE ORI!FELICITARI TINEREI CAREIA II ESTE DEDICAT ARTICOLUL,SA FIE SANATOASA ALATURI DE FAMILIE SI PRIN MINTEA SCLIPITOARE SI PRIN FRUMOASA EDUCATIE SI DARUIREA DE A MUNCI SA AJUNGA SI EA SA UIMEASCA LUMEA,IN MESERIA EI,CA ODINIOARA MAESTRUL MEU CEL MAI DRAG DIN LUMEA VRAJITA A OPEREI,MAGNIFICUL NICOLAE HERLEA!IN MINTIREA ACESTUIA,TRECETI VA ROG PE YOUTUBE SI ASCULTATI MACAR CAVATINA LUI FIGARO,ROL INTERPRETAT DE MAESTRU PE TOATE MERIDIANELE LUMII,IN TOTAL DE 550 DE ORI!SANATATE LA TOATA LUMEA SI SA NE AUZIM DE BINE!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.