O supernavă de explorare cu ADN gălăţean

O supernavă de explorare cu ADN gălăţean
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Inginerul Mihuț Tetic, șef de proiect la compania de proiectare navală Marine Engineering - MEGA SRL din Galaţi, va prezenta astăzi, 5 octombrie, la ediţia cu nr. 69 a Colocviilor constructorilor de nave, povestea supernavei "SeaXplorer", varianta de 62 metri lungime (SX62), care permite persoanelor dornice de aventură să exploreze locuri îndepărtate de pe planetă, în special în zonele polare.

Grupul olandez Damen, care deţine şi şantierul naval din Galaţi, a dezvoltat un concept pentru nave de mare lux care să poată naviga oriunde pe planetă și, în special, în zonele polare puțin accesibile, care, prin topirea ghețurilor, oferă experiențe unice. La cererea clientului, nava poate avea lungimi de la 55 până la 100 de metri. Tot la cererea clientului sunt realizate dotarea şi designul interior. Acest tip de navă trebuie să asigure condiții de siguranță și confort maxime, navigând în cele mai vitrege condiții: schimbări rapide ale condițiilor de navigație, depuneri de gheață care pot afecta stabilitatea, lipsa unor date hidrografice pentru zona respectivă, asigurarea cu provizii pentru până la 40 de zile, capacitate de stocare a unei mari cantități de combustibil, pentru câteva săptămâni, şi a deșeurilor etc. "SeaXplorer" are heliport și un hangar pentru elicopter.

Proiectul tehnic pentru nava SX62 a fost dezvoltat de Damen Shipyard Gorinchem, cu participarea MEGA, în cooperare cu Eyos Expediţii, Azure Architecture şi Amels. MEGA a făcut  apoi întreaga documentație de executie a navei şi a oferit șantierului suportul tehnic de-a lungul execuției navei, pe baza modelului 3D. S-a livrat șantierului documentaţia completă pentru structura navei, outfitting, tubulatură, trasee cabluri și echipamente. Nava a fost construită la Șantierul Naval Damen Galați, iar acum este în drum spre Olanda, unde se vor  realiza finisajele.

În momentul de față, MEGA lucrează la proiectarea unei nave "SeaXplorer" cu lungimea de 77 de metri.

Marine Engineering Galaţi este o companie tânără, apărută în 2004, când grupul olandez a decis înfiinţarea unei noi companii de proiectare în aria şantierului naval din Galaţi.

Citit 6513 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2018 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.