Un marinar gălăţean cultivă cătină la Malu Alb

Un marinar gălăţean cultivă cătină la Malu Alb
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un marinar din Galaţi a obţinut fonduri europene pentru a construi o hală de condiţionare şi procesare a cătinei, asfel încât să-şi poată desface marfa pe piaţă într-un timp cât mai scurt, materia primă fiind perisabilă. Adrian Leica deţine 6 hectare de cătină în localitatea Malu Alb, de lângă Tecuci. Investiţia cu bani europeni se ridică la circa 1,4 milioane de lei, conform datelor zf.ro.

În acelaşi timp, fostul marinar şi-a propus să semneze un contract cu un mare procesator, în viitorul apropiat. Leica estimează că va obţine o producţie de 40-60 de tone de cătină în anul 2020. Producătorul susţine că preţul unui kilogram de cătină porneşte de la 6 lei, în timp ce în Mega Image, de exemplu, un suc bio de cătină şi fructe de pădure de 0,33 ml costă 12 lei.

Şi Ionuţ Adrian Andon, din judeţul Caraş-Severin, a primit fonduri europene de circa 1,1 milioane de lei, pentru un spaţiu de păstrare a cătinei. "Numărul producătorilor de cătină este mai mare de la an la an, dar consumul nu a crescut. Cătina nu se mănâncă în stare brută, iar unităţile de procesare şi piaţa de desfacere lipsesc. Avem materie primă, dar lipsesc produsele finite, pentru că în România se procesează foarte puţin", a declarat Adrian Andon, pentru zf.ro.

Citit 3551 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2020 16:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.