Modificări și completări ale Codului fiscal

Modificări și completări ale Codului fiscal

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați informează normele metodologice de aplicare a Codului fiscal au suferit mai multe modificări și completări, prin Hotărârea de Guvern nr. 864/2020.

Una dintre principalele modificări vizează data de la care o persoană fizică trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în situația în care în cursul unui an efectuează mai multe livrări de construcții sau terenuri. Indiferent dacă cea de-a doua tranzacție este scutită sau taxabilă, persoana fizică devine persoană impozabilă după această tranzacție și trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA dacă valoarea cumulată a celor două tranzacții depășește plafonul de scutire.

Printre clarificările aduse se numără cele privind transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, în situaţia în care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare, precum și cele legate de tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA aplicabil cupoanelor valorice, cum ar fi: tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi altele asemenea. S-au actualizat ori s-au introdus norme metodologice privitoare la aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru: livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, cazarea în cadrul sectorului hotelier și serviciile de restaurant și de catering. S-a modificat pct. 37, alineatul (13), în ceea ce privește aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la livrările de apă de irigaţii care este transportată prin infrastructura principală şi/sau secundară de irigaţii. S-a mai stabilit că înregistrarea în scopuri de TVA se va considera valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea. Nu în ultimul rând, au fost aduse modificări și completări și la normele metodologice de aplicare a Titlului VIII - Accize și alte taxe speciale.

Citit 1326 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2020 00:45

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro