Absolvenții promoției 2022, așteptați la AJOFM

Absolvenții promoției 2022, așteptați la AJOFM
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați anunță că absolvenţii instituțiilor de învățământ, promoţia 2022, se pot înregistra în evidența agenției ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire. Ei vor putea beneficia, astfel, de servicii personalizate în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă: informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, facilități financiare.

Absolvent al unei instituţii de învăţământ este persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Când?

Pentru absolvenții de liceu, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 28 mai 2022. În cazul celor care au corijențe și nu au situația încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susținerii și promovării examenului de corijență.

Pentru absolvenții de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) sau de la data susținerii și promovării examenului de licență sau disertație (promoția 2022).

Unde?

Înregistrarea absolvenților ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul agenției pe a cărei rază teritorială își au domiciliul. Aceasta poate fi AJOFM Galați, din str. Domnească nr. 191, la sediul ALOFM Tecuci, din str. Mihail Kogălniceanu nr. 60, Bl. A 2, parter, și la sediul ALOFM Târgu Bujor, din str. Eremia Grigorescu nr. 28. Documentele necesare sunt: actul de studii și actul de identitate, ambele în original și copie.

Cât?

Conform AJOFM Galați, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi ai şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM și, în acest termen, se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării. Plata se efectuează în două tranșe: prima după încadrare și a doua după cele 12 luni.

De la 1 martie 2022, valoarea ISR a crescut la 525,5 lei, astfel că valoarea primei de inserție este de 1.576,5 lei.

Absolvenții de minimum 16 ani care nu reușesc să se angajeze în intervalul celor 60 de zile pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj, egală cu 50% din valoarea ISR, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. Valoarea acestei indemnizații este de 263 de lei.

Pentru a primi indemnizație de șomaj după expirarea celor 60 de zile calendaristice, cererea trebuie să fie depusă, cel mai devreme, în primele 10 zile după 27 iulie 2022 și, cel mai târziu, cu cel mult 12 luni după. Documentele necesare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj sunt, la fel, actul de studii și actul de identitate, ambele în copie și original. 

NU beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care nu au respectat termenul maxim de 60 de zile pentru înregistrare, precum și cei care, la data solicitării, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ acreditate.

Citit 3551 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2022 22:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.