Scutiri şi reduceri la plata impozitelor pentru investitorii din Galaţi

Scutiri şi reduceri la plata impozitelor pentru investitorii din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Impozitele pe clădiri și terenuri aferente investiţiilor de peste 200.000 de euro pot fi reduse și cu sută la sută, cu condiţia ca firmele respective să fi creat noi locuri de muncă în Galaţi. Asta prevede schema de ajutor de minimis pentru întreprinderile care activează pe raza administrativ-teritorială a municipiului Galaţi, aprobată joi, 23 februarie 2023, de Consiliul Local. Conform documentelor, în cadrul acestei scheme se vor acorda ajutoare unui număr maxim de 150 de beneficiari.

Aşa cum aţi putut afla din „Viaţa liberă” încă de la finele anului trecut, când proiectul se afla în dezbatere publică, schema de minimis vizează firmele care, prin investiții de cel puțin 200.000 de euro pe raza municipiului Galați sau prin achiziția de clădiri noi peste același prag, au creat noi locuri de muncă în oraş.

„Ajutorul se acordă sub formă de scutire sau reducere de la plata impozitului pe clădiri (nou achiziţionate/nou construite, indiferent de destinaţia economică a acestora) și a impozitului/taxei pe terenurile aferente, pe perioada valabilității autorizației de construire, datorat de întreprinderile beneficiare pentru clădirile și terenurile situate pe raza administrativ-teritorială a municipiului Galaţi”, se precizează în hotărârea adoptată.

Criteriile de acordare a facilităţilor fiscale şi cotele de reducere a impozitului pe clădiri și impozitului/taxei pe terenuri aferente investiţiilor de peste 200.000 de euro sunt următoarele: valoarea investiţiei; numărul mediu de personal angajat; profilul de activitate; amplasamentul investiţiei (zona fiscală în care se află investiţia).

„Valoarea maximă totală a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul prezentei scheme, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de 2.500.000 de lei. În cadrul prezentei scheme se vor acorda ajutoare unui număr maxim de 150 de beneficiari”, se arată în documente.

Schema de ajutor de minimis se va derula până la 31 decembrie 2023, pe principiul primul venit – primul servit.

Chiar dacă proiectul adoptat este semnat de Ionuţ Pucheanu, primarul oraşului, nu mai puţin adevărat este că schema de minimis reprezintă o iniţiativă mai veche a grupului de consilieri locali PNL: "Sperăm că aprobarea lui va aduce venituri suplimentare la bugetele Zonei Libere, ale Parcului Industrial şi poate, într-o perspectivă, deschidem şi parcul industrial nr. 2, pentru că vor veni investitori”, a declarat liderul grupului liberal, Anamaria Hărăbor.

Pe lângă sprijinirea investitorilor, prin acordarea acestor facilităţi se mai doresc creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, dar şi dezvoltarea echilibrată a tuturor zonelor municipiului Galaţi. De asemenea, este luată în calcul şi realizarea de beneficii fiscale la bugetul local pentru perioade îndelungate de timp.

Citit 2631 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Februarie 2023 14:28

3 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Vineri, 24 Februarie 2023 09:30
    185.53.197.***
    L-aș întreba pe dl Primar...pentru noi,cei care avem mici afaceri,dar curate și care plătim taxe de peste 10 ani,ce facilități aveți?
    Să "sponsorizăm" Poliția Locală,ca mai apoi să ne abuzeze cu amenzi și suspendări de activitate?
    Ne-ați întors spatele,nouă,celor care am rămas în acest oraș și fav
    0
    0
  • postat de Agent economic
    Vineri, 24 Februarie 2023 08:54
    217.156.52.***
    Dupa ce ati dat in cap agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe centura orasului, incercati sa atrageti investitorii? De ce nu v-ati gandit la scutiri de impozite pentru cei care au fost afectati de incompetenta aparatului bugetar?
    Ca agent economic care isi desfasoara activitatea in
    0
    0
  • postat de paloma
    Joi, 23 Februarie 2023 23:30
    5.13.144.***
    Sa vezi imbulzeala de investitori acum !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.