Locuințe mai mici, mai scumpe și de mai proastă calitate

Locuințe mai mici, mai scumpe și de mai proastă calitate
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Numărul autorizațiilor de construire eliberate în luna iunie a cunoscut scăderi în toată țara, conform datelor Institutului Național de Statistică, iar modificările fiscale propuse de guvern ar putea aduce pierderi de șapte miliarde de lei în industria de dezvoltări imobiliare și construcții, spun investitorii din "real estate".

În luna iunie 2023 a ieșit în evidență o scădere cu 431 a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, comparativ cu luna precedentă. Scăderea a fost reflectată în toate regiunile de dezvoltare, iar în Sud-Est a fost de -43. Comparativ cu luna precedentă, în Sud-Est s-a înregistrat o scădere și a suprafeței utile la autorizațiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidențiale (-4.164 mp).

În acest context, Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI) estimează că modificările fiscale propuse de guvern vor accelera tendinţa de contractare a pieţei imobiliare autohtone, în condiţiile în care cererea şi oferta s-au diminuat substanţial în primul trimestru din 2023, cu minus 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

În paralel, pe lângă impactul bugetar negativ, AREI semnalează consecinţe în cascadă care se vor resimţi şi la nivelul populaţiei. Un prim efect îl vor reprezenta costurile mai mari pentru cumpărători; pentru un apartament de 2-3 camere, cota de TVA majorată la 9% va atrage un cost suplimentar de 4.800 euro, plus taxe notariale calculate la valoarea totală de achiziţie. De asemenea, ar putea scădea calitatea ofertei la locuinţele noi, din cauza posibilelor compromisuri pe care unii dezvoltatori le-ar putea face în ceea ce privește calitatea materialelor utilizate.

Totodată, dezvoltatorii ar putea fi forţaţi să reducă dimensiunea unităţilor locative, pentru a menţine preţul final al apartamentelor accesibil, ceea ce ar duce la o piaţă suprasaturată cu apartamente mai mici. Nu trebuie omis nici riscul sporit de evaziune fiscală, prin declararea unor valori mai mici ale locuințelor.

Citit 1334 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 08:48

1 comentariu

  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 18 August 2023 10:10
    5.13.146.***
    Eu am vazut planul unuia dintre trei blocuri construite recent... cotele de cubaj al camerelor includeau si peretii interior cu grosimea spre exterior! Practic ca la piata platesti 1kg, dar primesti 800gr, cand tinea de coltul cantarului vanzatorul daca nu erai atent! Asa e romanica... TOTI CIUPESC.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.