Fabrica de bere Martens dispare și de pe bursă

Fabrica de bere Martens dispare și de pe bursă
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La șase luni după ce Bockhold NV, patronul belgian al Martens, a anunțat că fabrica de bere din Galați își oprește producția, dă afară toți oamenii din departamentul producție și continuă activitatea doar pe partea de depozitare și distribuție a berilor produse în Belgia, istoria fabricii Martens de la Galați se închide oficial. Marți, 12 septembrie, Martens a fost delistată de pe Bursa de Valori București, acțiunile sale fiind scoase de la tranzacționare.

Începând din 12 septembrie 2023, acțiunile emise de Societatea Martens SA Galați se retrag de la tranzacționarea pe sistemul multilateral de tranzacționare administrat de Bursa de Valori București SA, informează un comunicat postat pe site-ul BVB.  "Acționarii care nu și-au încasat contravaloarea acțiunilor pe care le dețin la Societatea Martens SA vor putea oricând solicita contravaloarea acestora, la prețul de 1,63 lei/acțiune, sumele urmând a fi menținute în contul colector deschis de Societatea Bockhold NV Belgia în favoarea acestora la CEC Bank", se menționează în comunicat.

Acțiunea de delistare de la bursă, anunțată de "Viața liberă" acum câteva luni, a fost precedată de suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor Martens, urmată de procedura de retragere a acționarilor minoritari. La ora actuală, Bockhold deține sută la sută din acțiunile fostei fabrici de bere gălățene.

Scădere abruptă a afacerilor Martens

Conform datelor de pe site-ul Bursei de Valori București, volumul total al veniturilor realizate de Martens în primele șase luni ale acestui an a fost de 1,7 milioane de lei, reprezentând o scădere cu 80,44% față de veniturile totale obținute în aceeași perioadă a anului 2022. Cheltuielile totale, în sumă de 6,3 milioane de lei, au scăzut față de primul semestru din 2022 cu 43,29%. Astfel, la sfârșitul semestrului I din 2023, Martens a înregistrat o pierdere de 4,58 milioane de lei, de două ori mai mare decât pierderea consemnată la sfârșitul primului semestru din anul precedent. După primele șase luni ale acestui an, numărul mediu de angajați cu carte de muncă a fost de zece, de cinci ori mai puțini decât în urmă cu un an.

La finele semestrului I din 2023, capitalul social al Martens SA era de 1.586.747,88 lei, divizat în 13.222.899 acțiuni cu o valoare nominală de 0,12 lei/acțiune.

Așa cum "Viața liberă" a mai scris, pe baza datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, Martens a raportat în ultimii șase ani pierderi semnificative, de peste 43 milioane de lei.

Ce se întâmplă cu activele fostei fabrici de bere?

Martens Galați se întinde pe o suprafață de 5,5 hectare, teren ce ar valora, conform surselor de pe piața imobiliară, circa 5-6 milioane de euro. Însă Martens mai are un activ semnificativ: un siloz de cereale de circa 11.000 de tone. Surse din piață afirmă că acest siloz a stârnit deja interesul firmei ucraineano-elvețiene SunPro, care a anunțat că va construi în Zona Liberă Galați o fabrică de ulei, investiție de aproximativ 20 milioane de euro.

Citit 4690 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 14:43

5 comentarii

  • postat de Gălățean
    Vineri, 15 Septembrie 2023 22:11
    109.96.134.***
    Fusul ... Apolo ...
    Galmopan la pământ ...
    Mehid sub pământ ...
    Apaterm la baie
    Martens pe apa sâmbetei ...
    Doamne Iisuse numai faliment. Ce ar mai fi de dărâmat: poșta și cfr. Urmează combinatul și Galatiul ajunge comună. Toți au făcut spinări, și nimeni nu-i vinovat. Să furat cu acte în regu
    0
    1
  • postat de Marius
    Vineri, 15 Septembrie 2023 21:22
    5.13.130.***
    1. DAS, cand ai baut ultima bere produsa de Martens!? Premium era inainte de 1989....
    2. Orasul pierde locuri de munca, erau sute la un moment dat...
    3. Statul handicapat nu a reusit sa mentina active in interesul nostru si al copiiilor nostri!
    0
    1
  • postat de Das
    Joi, 14 Septembrie 2023 21:24
    89.137.231.***
    S-a inchis pt ca nu mai faceau bere buna cum se facea candva berea Premium la sticla de 1 litru. Eraq cea mai buna si facuta dupa reteta iar acum beri chimizate si fara gust. Si de ce sa produca romanii..sa vanda belgienii berea lor aici. Asta a fost scopul. Cumpar concurenta apoi inchid.
    0
    1
  • postat de marr
    Joi, 14 Septembrie 2023 20:32
    86.124.201.***
    Asta e ... in loc sa repare Problema , inchide fabrica . Devine depozit ptr. berea fabricata in Belgia . Ajuta economia de acolo ,de ce sa produca aici ? (pe de alta parte)Are si Statul Roman grija sa le dea o bata-n cap cu noile Taxe si Impozite ..si Gata Suferinta .
    0
    0
  • postat de Gloata
    Joi, 14 Septembrie 2023 14:16
    84.232.140.***
    Tara jefuita de catre o clica de nemernici, din toate partidele, ce au avut , si au ca unic scop, de a jefui tot ce sa construit cu mari eforturi si a si umple buzunarele, ,,cumparand,, ei tot ce e profitabil, restul dandul la straini pe spagi groase, asta se intampla de 33 de ani, iar gloata se buc
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.