Prima opţiune pentru absolvenţi, ȘOMAJUL

Prima opţiune pentru absolvenţi, ȘOMAJUL
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Mai înainte de orice ofertă de muncă, pe adresa absolvenţilor gălăţeni vine invitaţia de a se înscrie în evidenţa AJOFM. Trist, dar adevărat, se pare că prima opţiune pentru proaspeţii absolvenţi este şomajul.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2016-2017, se pot înregistra în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a putea beneficia de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, informează AJOFM Galaţi, într-un comunicat.

Pentru absolvenţii de liceu promoţia 2016-2017, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 27 mai 2017. În cazul celor care au corigenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susţinerii şi promovării examenului de corigenţă. Pentru absolvenţii care iau bacalaureatul, termenul de 60 de zile începe tot cu data de 27.05 2017. Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen), indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de licenţă.

În funcţie de localitatea de domiciliu, înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se poate realiza la unul din cele trei oficii AJOFM din judeţ: la sediul central AJOFM Galaţi din str. Domnească nr. 191, la sediul ALOFM Tecuci din str. Mihail Kogalniceanu nr. 60, Bl. A2, parter şi la ALOFM Tg. Bujor din str. Eremia Grigorescu nr. 28, etaj 2, cam. 6. Documentele necesare sunt act de studii original şi copie, act de identitate original şi copie, adeverinţă medicală.

Conform directorului executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani care, în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii, nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, pentru o perioadă de şase luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. Indemnizaţia de şomaj constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă, în cuantum de 250 lei.

Citit 3432 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2017 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.