Mărirea trece, omenia rămâne

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Două contabile de școală au furat, în doi ani, 620.000 de lei. Imensitatea sumei mă dă pe spate și nu prea. Până la urmă, cum zicea bunica mea Păuna, că furi un ou, că furi un bou, tot hoţ te numeşti. Momentul acela când eşti la putere, fie ea financiară, ca în acest caz, ori politico-edilitară, ca în cazul aleşilor noştri, corupe. Oricât ai fi de dârz, cred că tot îţi înmoi degetele în miere. Acum, depinde dacă bagi doar vârfurile şi te ştergi repede, să nu se prindă nimeni, sau înfigi mâna până la cot, să te bâzâie pe urmă şi muştele.
Mulţi dintre cei care ajung într-o poziţie de putere uită că, din păcate, aceasta este trecătoare. Odată căzut din slăvi, chiar dacă ai ajutat oameni, eşti uitat şi ignorat de toată lumea. Cum i se întâmplă, din ce înţeleg, acum fostului primar Dumitru Nicolae, căruia nimeni nu-i mai deschide uşa. Nu comentez aici ce fel de primar a fost, dar ştiu sigur că pe mulţi i-a făcut oameni, multora le-a pus un acoperiş deasupra capului.
Nu ştiu câţi le vor sprijini acum pe cele două contabile care sunt acuzate că au furat. Probabil, nu foarte mulţi. Depinde dacă au şi împărţit bunăstarea cu cineva sau dacă, înainte să delapideze, aveau prieteni buni pe care au ştiut să-i ţină aproape.
Dar, în ceea ce-i priveşte pe politicieni, aceştia au obiceiul să-şi uite prietenii, dacă îi au, exact în momentul când se anunţă rezultatele alegerilor. Nici măcar de băut de bucurie nu mai beau cu cei care au lipit afişe pentru ei, gata, au urcat în altă ligă, nu mai merge berea, e musai şampanie, whisky şi trabucuri. Unii - sau unele, nu discriminez - uită şi de neveste, şi de copii, fac rost repede de o consoartă mai apetisantă, mai tânără sau mai conectată în locurile importante. Pe urmă rezolvă şi divorţul de prima, care este trecută pe linie moartă, că nu mai corespunde. La fel, uitaţi sunt prietenii din copilărie, colegii de şcoală, în fine, cam oricine ar putea să spună lucruri despre trecutul alesului. Nu de alta, dar acum, în epoca informaţiilor personale protejate, ar fi jenant să apară unul cu fotografii din anii '90 sau cu vreun video necorespunzător de prin 2000, de la vreo petrecere privată. Aşa că e mai bine să-ţi uiţi "tovarăşii", afară de cazul în care întovărăşirea e şi cu profit real, mai mult sau mai puţin legal, dar sigur şi interdependent.
Aveţi grijă, stimabililor, toţi îmbătrânim. Oamenii care vin să bea cu voi la aniversare trebuie să fie aceia care, la o adică, vă aduc şi supă la spital, la nevoie. Nu de alta, dar orice mărire e vremelnică. Omenia, nu.

Citit 1563 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iulie 2018 15:17

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de george
  Sâmbătă, 14 Iulie 2018 19:06
  185.45.177.***
  Care partid?
  1
  1
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 14 Iulie 2018 10:38
  188.24.201.***
  Cam asa e! Pentru ca am refuzat sa lipim afise (illegal) la cererea partidului pe stalpi dupa orele 00.00, ne-au data afara din partid... si n-am mai prins... observatori! Noroc c-am prins ptr altcineva, dar ala a "uitat" sa ne aduca pachetul, dupa 16h de stat in picioare! Politica e mai rau ca o c****, de la aia platesti si vezi ceva, de la astia muncesti si vezi .....
  Colonia Prapad! 20 18 ... Fugiti Fugiti! Fugiti!
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.