Amăgiţi şi cu banii luaţi

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

„Le mai vreţi sau nu?”, întreabă acru casiera arătând spre produsele din faţa ei. „Le vreau, dar la preţul pe care-l aveau la raft, nu la cel pe care-l arată la dumneavoastră”, răspunde, apăsat, cumpărătorul. „Atâta scrie la mine aici, atâta costă! Poate n-aţi văzut bine”, insistă casiera. Probabil scena vă este cunoscută, ba poate chiar aţi jucat-o, fără să vreţi, şi dumneavoastră.

Scena amară în care un produs - ciocolată, conservă, ulei sau cereale - avea un cu totul alt preţ la casă decât la raft. Evident, mai mare! Şi de cele mai multe ori dumneavoastră greşeaţi! Nu pentru că produsul s-ar fi scumpit pe drumul de la raft la casa de marcat, ci pentru că fie era vorba de o ofertă deja epuizată, fie de o promoţie care începea abia de mâine, fie de o încurcătură…. Diferenţa de preţ nu era mai mare de un leu, doi, dar sesizabilă atunci când, amăgit de preţul mai mic, aţi luat încă un produs în plus, ca să fie! Şi aţi ieşit în pierdere pentru că, de jenă sau de nevoie, ca să nu ţineţi coada pe loc, aţi cumpărat la preţul mai mare! Evident, e doar o situaţie „micro”. Există, însă, şi varianta „macro”, în care nu mai vorbim de un produs, ci o ditamai investiţia, care ajunge să coste mai mult decât se stabilise iniţial. Iată, de pildă, pentru lucrarea de restructurare urbană de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, constructorul, Citadina '98, a emis deja o factură suplimentară de aproape un milion de lei. Explicaţii? „Când sapi, găseşti cu totul şi cu totul altceva decât ştiai că ai pe avize! Am găsit reţele electrice pe care a trebuit să le deviem şi care nu erau trecute nu pe unde le-am găsit noi, ci doi-trei patru metri mai în lateral!”, spune primarul. Răspunde cineva? Nu.
Ce să mai spun despre parcarea multietajată din Mazepa, care are nevoie de lucrări suplimentare de 3,7 milioane de lei! Explicaţii? Păi, se pare că proiectanţii au săpat mai mult în zona blocului R5, ca să se asigure că nu va fi afectat de construcţie, iar surpriza era în colţul celălalt, unde terenul este instabil!
Desigur, o să întrebaţi, precum casiera de la magazin: „Le mai vreţi?!”. Fireşte că le vrem! Ne trebuie! Dar am fi preferat să plătim preţul pe care îl ştiam, nu pe cel nou, mai mare. Că ne simţim amăgiţi şi cu banii luaţi!

Citit 2249 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2018 20:48

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Galatean
  Joi, 01 Noiembrie 2018 15:08
  78.96.81.***
  Apropo de condtructii:

  Vina este intotdeauna a proiectantilor;

  Acesti "meseriasi" de apartament, lasa ca nici despre fostele institute care au ramas numai cu titlul,nu mai putem vorbi, ar trebui pusi la punct.

  Cand intocmesti documentatia tehnica, intai faci o antemasuratoare, in care treci toate datele despre viitoarea constructie, date aflate prin toate mijloacele impuse de tema de proiectare;

  Faci incadrari in indicatori de deviz corespunzator antemasuratoarei, stabilind valoarea lucrarii sub cele patru elemente: material, manopera, utilaj si transport;

  Trecand peste celalte aspecte legate de proiectul de executie, cand tu ca proiectant ti-ai pus semnatura, ai dat garantia, fara plus si minus, fiind unicul responsabil fata de beneficiar si constructor, urmaresti derularea proiectului si raspunzi de punerea corecta in aplicare impreuna cu constructorul.

  Asa spune legea!

  Dar la noi la primarie cand nu iti pasa de banul public, iti insusesti neprofesionalismul proiectantului, care, in loc sa fie tras la raspundere fata de un proiect neconform, dai apa la moara si constructorului sa-si mareasca portia de supraevaluare cat doreste caci proiectantul, aflat cu musca pe caciula, ii va aproba cantitatile, asa-zis suplimentare, iar beneficiarul, pus in fata unui fapt implinit, inghite hapul si plateste.

  Dar ia sa le imputi asta proiectantilor facuti din fuga calului pe saltele de aprtament, sa fie disciplina, fara NCS-uri - note de comanda suplimentara, fortand constructorii sa -si faca treaba in mod serios, iar decontarile sa se faca corect, fizic si valoric.

  Degeaba au primariile birouri tehnice, diriginti de santier, daca acestia nu isi fac treaba, fiind si corupti, conglasuiti cu constructorii!

  Vreti, nu vreti, asa se fura in primarii pe linie de constructii din banul public!

  Si dupa cum se vede in articol, chiar cu acordul primarului - avocatul proiectantului incompetent si al constructorului incasator de bani pe comenzi suplimentare, de multe ori nejustificate!

  Din banii platitorilor de impozite, sau din cei imprumutati de la banci cu dobanzi mari, aducand orasul in stare de faliment la un moment dat!

  P.S.
  Nu am dorit decat sa scot in evidenta carentele din sectorul de constructii la care si Inspectia in Constructii ar trebui sa subscrie si sa ia masuri!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Val
  Joi, 01 Noiembrie 2018 14:04
  79.116.107.***
  Majoritatea greselilor din hipermarketuri sunt neintentionate, in fond se pot face greseli umane atat la stabilire cat si printarea pretului corect. Am patit sa platesc produse sub pretul afisat, nu a fost doar in plus. Si ca o masura de siguranta toate au cel putin un dispozitiv in magazin unde se poate verifica pretul pe baza codului de bare si care corespunde cu pretul de la casa.
  3
  5
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 01 Noiembrie 2018 09:28
  194.105.20.***
  Acest "obicei" a ajuns deja sport national, aproape ca nu exista domeniu unde sa comanzi ceva la un pret, si iti vine la un pret UMFLAT cu 5...15 % mai mare ! PENTRU CA PUTEM !!!!!
  3
  12
  Raportează
 • postat de Vasile T.
  Joi, 01 Noiembrie 2018 07:59
  89.136.1.***
  Este o practica generalizata (la nivel national), similara excrocheriei realizate prin metoda "Acoperisul.".
  2
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.