Vă moare Galațiul sub fund, stimabililor!

Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Galațiul a pierdut 10.000 de oameni în cinci ani, fără a-i mai pune la socoteală şi pe gălăţenii plecaţi pe termen lung în străinătate sau în alte zone ale ţării. Sunt cifre seci, prezentate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Galaţi, dar care descriu poate cel mai bine realitatea pe care și noi o simțim, o vedem. Peste tot, spații comerciale de închiriat pe care nu le vrea nimeni, pentru că prețurile sunt exagerate, iar posibilitățile de cumpărare ale gălățenilor rămân, totuși, reduse.

Școli cu din ce în ce mai puțini copii, licee care-și pierd și ștaiful, și numele, și clienții, meserii rămase fără practicanți, spitale cu insuficienți medici, o cale ferată care pică pe toate părțile, șosele vai de capul lor, sate în coasta Galațiului unde ori nu e apă, ori nu e canalizare și mai mereu asfaltul lipsește la apel. Mai încolo, risipite printre dealuri, cătune aproape nelocuite ori sate cu multe case bătrânești goale, căzute într-o rână, ori cu locuinţe începute, dar neterminate, ale unor tineri plecaţi prin străinătăţi peste care s-a abătut criza. În condiţiile în care oamenii ne mor pe capete, iar de născut se nasc mai puţini prunci, fiecare plecare definitivă în străinătate sau în alt oraş din România a unei familii înseamnă că oraşul acesta moare în ritm accelerat. Doar printre cunoştinţele mele apropiate, şapte persoane s-au mutat definit în alt oraş din ţară în ultimii cinci ani, iar alte două familii de gălăţeni, revenite din străinătate, au preferat să se stabilească la Tulcea. Între timp, ce fac politicienii noştri? Unii, de la putere, fac chiolhanuri de Ziua Naţională pe care nici măcar nu şi le asumă. Alţii, din opoziţie, se ceartă între ei pentru ciolanul potenţial al alegerilor viitoare, în loc să lucreze împreună pentru a mai avea ce ciolan să roadă peste un an, doi, din trupul împuţinat şi bolnav al judeţului acesta. Aceia, puţini, care se mai gândesc la ajutorarea aproapelui sunt de regulă oameni simpli sau mici întreprinzători care, din cât au, mai întind o mână şi vreunui necăjit. În timp ce mulţi dintre gălăţeni încă stau în frig sau pe întuneric ori în cartiere care nici acum nu au utilităţi, încă destul de mulţi suferă de foame sau se alimentează prost, cei care ar trebui să facă ceva ca să nu murim cu oraş cu tot se ocupă de borduri, şi alea puse prost, de garduri la parcuri publice, de scos brazii şi trandafirii din scuaruri ca să pună în loc nimic.

Citit 7089 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2018 18:06

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

 • postat de Ionut
  Joi, 13 Decembrie 2018 19:43
  188.24.248.***
  Nu doar din Galați se pleacă în străinătate...
  1
  4
  Raportează
 • postat de Vlad T.I.
  Joi, 13 Decembrie 2018 16:00
  89.121.200.***
  Articol si comentarii mult prea pesimiste.

  Lucrurile se schimba, incet incet, spre bine si nu e necesar sa fim sute de mii de locuitori.

  Mai nou, avem muzica de la difuzoare pe strazi(strada Brailei), luminite in trotuare(la pasajul din centru), troleibuze cu aer conditionat, vin tramvaiele noi de la Arad, videochat-ul merge...
  8
  4
  Raportează
 • postat de atamanu
  Joi, 13 Decembrie 2018 09:45
  79.116.97.***
  ...Astora le moare tara, de nesimtire si nepasare si ei voteaza in continuare noi pensii speciale, nerusinat de mari, pentru fostii profitori ( a se citi parlamentari ) ai guvernarilor trecute, voteaza noi legi intru apararea hotiei si infractiunii, fac alte imprumuturi colosale cu care sa acopere gaurile (negre ) ale bugetului schilodit de pomeni PENTRU CA POT... Iar noi, pentru ca NU PUTEM sa avem coloana vertebrala nici cat o rama si ratiune nici macar cat o meduza, acceptam cu capul plecat, indemnul popilor evazionisti, cu "mertzane" si vile de lux...Iarta-i Doamne, pe cei care ti-au gresit, nu pentru ca ar merita iertarea ci pentru ca tu sa meriti linistea ( aia de la Sf. Lazar sau Eternitatea )
  1
  19
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Joi, 13 Decembrie 2018 09:24
  94.177.47.***
  Fara dubii, Galatiul este pe moarte. In 10-15 ani va ramane un loc cu zeci de mii de apartamente goale. Preturile locuintelor se vor prabusi, se vor da aproape pe nimic. In oras vor ramane pensionarii, adica cei care nu au unde pleca si putini visatori care vor spera in van ca situatia se va imbunatati. Orasul se va ghetoiza si iti va fi frica sa mergi pe strada caci vor exista multi dispusi sa faca orice pentru a scapa de saracia crunta. Majoritatea firmele se vor inchide (deja se intampla acest lucru intr-un ritm alert), vor ramane in oras doar supermarketurile, farmaciile, serviciile funerare si bancile. In timp ce alte zone ale tarii se vor dezvolta frumos, sud-estul Roamniei va fi o noua Vale a Jiului. Acesta este viitorul orasului Galati, un oras foarte frumos, dar lasat in mizerie si saracie.
  0
  28
  Raportează
 • Joi, 13 Decembrie 2018 09:21
  89.100.87.***
  Gand in gand cu articolul dumneavoastra. Mentionez ca nu lucrez in tara si ieri discutam la locul de munca cu colegul meu tot galatean cum se duce orasul de rapa. Cum avem parlamentari si europarlamentari de zeci de ani fara nici o contributie pentru acest oras. De primari ce sa mai zici. Praf.Zero barat.Spitale? Nu ai bani,deja i-ti baga in buzunare carti de vizita cei de la pompe funebre de peste drum. Scoli,strazi,trotuare,transport,curatenie,locuri de joaca ,gradinite,parcuri,locuri unde sa petreci un timp liber cu familia atat cat ai,toate acestea lipsesc cu desavarsire. Si toata discutia dintre mine si coleg a pornit de la un articol din presa centrala cum domnii parlamentari au grija indexarii pensiilor speciale. Si asta dupa ce acestia tot relaxeaza zi de zi legislatia penala, adusa in derizoriu cu institutii cu tot. Si cu toate acestea ce sa faci atunci cand ai familie,copii,parinti pensionari ce trebuie ajutati caci sunt batrani si bolnavi si nu mai faci fata? Pleci. Intre timp eu si colegul meu am simtit acest spor natural negativ pe pielea noastra. Am pierdut cate un parinte fiecare. Mai avem o singura legatura cu locurile natale.Dupa asta...
  2
  15
  Raportează
 • postat de Moldoveanul
  Joi, 13 Decembrie 2018 09:03
  109.102.62.***
  Asta am votat asta avem. Vrem altceva, fie intram noi in politica fie votam pe cineva care sa faca ceva. Mai avem o speranta cu partidele astea de tineri, ca PNL este la fel ca PSD.
  Daca vreti un alt fel de oras, iesiti la vot, nu exista alta solutie.
  1
  20
  Raportează
 • postat de Dragnea
  Joi, 13 Decembrie 2018 08:55
  5.13.201.***
  Nu ne pasa. Votam PSD ca "ne da".
  Soros. Statul paralel.
  3
  9
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Joi, 13 Decembrie 2018 07:56
  5.2.205.***
  Mare adevar, in 3 luni plec si eu din tara deci mai scadeti o persoana din statistica. In anturajul meu am un singur prieten care si ala si-a gasit de munca pe la Craiova deci viitorul suna bine.
  Tineretul cel putin nu o sa mai stea aici. Ori pleaca din tara ori se muta in alt oras din tara care ofera mult mai multe oportunitati.
  Spor la borduri!!!
  1
  21
  Raportează
 • postat de vio
  Joi, 13 Decembrie 2018 00:43
  90.95.50.***
  Da Anca, asa este, felicitari pentru curaj si lipsa de ipocrizie! (vezi sa nu te afle fratele Cilinca, omul .. ma rog.. e mai optimist.. )
  3
  45
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.