Jurnaliştii există ca să fie cu ochii pe autorităţi

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Relaţia dintre jurnalişti şi autorităţi, fie ele administrative, poliţieneşti, guvernamentale sau de altă natură, nu a fost niciodată una foarte confortabilă. Motivul e simplu, la mintea cocoşului: jurnaliştii există să fie cu ochii pe dumnealor, să vadă cum şi dacă îşi fac treaba şi să aducă eventualele abateri în atenţia publicului. Măria Sa publicul este cel care decide ce face cu informaţia, dacă o crede sau nu, cum o digeră, la ce concluzii ajunge şi, mai ales, cum şi dacă sancţionează abaterea. Nu sunt de acord cu jurnalismul care dă verdicte, fiindcă, evident, asta nu e treaba noastră.

Un lucru ar trebui să fie foarte clar pentru membrii structurilor de conducere: jurnaliştii nu există ca să le facă lor imagine. Pentru asta, există specialişti în PR şi există, inclusiv în presă, spaţii plătite şi semnalate ca atare. Că e important să existe şi ştiri pozitive, pentru moralul cititorilor, cât şi pentru al jurnaliştilor, sunt de acord. De aceea, citiţi în ziar şi despre accidente auto mortale, şi despre acţiuni preventive ale poliţiei, desfăşurate în şcoli, în beneficiul copiilor. Că ştirile despre accidente le depăşesc în proporţii pe celelalte, este doar o consecinţă firească a faptului că primele sunt mai multe. La fel, nimeni nu este obligat să treacă în revistă realizările vreunui edil, cu atât mai mult atunci când reacţia populară este mai degrabă împotriva respectivului sau a echipei sale.

Ni s-a reproşat şi ni se reproşează în continuare, indiferent de culoarea politică a liderilor urbei şi judeţului, că ţinem cu ceilalţi. Că suntem ba social-democraţi, ba liberali, ba conservatori, după moda timpului şi culorile uneori cameleonice ale unora şi altora. O mai spun încă o dată, că poate nu s-a înţeles. Singurul nostru interes este cel al oraşului şi al judeţului, al oamenilor care trăiesc aici. Ei sunt cititorii noştri, ei sunt clienţii noştri, ei sunt stăpânii noştri. Evident, şi cititorii au diferite afinităţi, inclusiv politice, e normal să fie aşa. Îi respectăm pe toţi în egală măsură.

Ca să le dovedim edililor şefi, primarului şi preşedintelui Consiliului Judeţului, că suntem de bunăcredinţă, le vom oferi spaţii publicistice în care să-şi etaleze realizările. Detaliile tehnice vor fi publicate în ediţia următoare a ziarului. Sperăm ca, pe viitor, acuzele că reţinem doar aspectele negative să fie mai puţine. Evident, nu e nimeni naiv să creadă că vor dispărea complet.

Citit 1450 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2019 16:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.