Megalomanie şi neghiobii pe banii noştri

Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Parcul Industrial, Pânzarul Moldovenesc, tunelul pe sub Dunăre, Plaja „Dunărea”, Cartierul „Dimitrie Cantemir”, „unda verde”, pontonul pentru ambarcaţiuni, uriaşa trăsură pentru fanfară au fost tot atâtea proiecte glorioase de care s-a ales praful. Praful de banii noştri.

Parcul Industrial n-a produs, în toată existenţa lui, un leu chior, dar a înghiţit bani fără număr. Degeaba. Acum se alege praful de toată investiţia, în frunte cu imensul pavilion căruia i-a zburat acoperişul acum doi ani. Cartierul „Cantermir” a fost, la vremea lui, un proiect rezidenţial de anvergură. Acum e doar un ghetou, la răscruce de vânturi. Plaja „Dunărea” a fost lăsată în paragină până în pragul colapsului, iar după păcăleala concesionării ei, se vor cheltui bani grei pentru a fi salvată de la distrugere. Tunelul pe sub Dunăre zace prin documentaţii plătite tot din banii noştri! Pentru celebrul ponton de pe Dunăre a venit la Galaţi însăşi Elena Udrea, la vremea aceea şefă peste ministerul care a finanţat construcţia lui, din bani publici. Acum pontonul e jumătate distrus, iar restul, de nefolosit. „Unda verde” s-a pierdut prin pădurea de semafoare care clipesc galben intermitent şi inutil. Dar tot pe banii noştri!

Fireşte, pe lângă sumele cheltuite pentru grandioasele proiecte nominalizate până acum, Pânzarul Moldovenesc înseamnă doar un modest milion de lei. Poate cheltuiala a fost mai mică, dar valoarea simbolică o depăşeşte! Când l-am văzut în dana şantierului naval, ca o copaie putredă, mi s-a strâns inima de jale. Şi-am râs amar când am citit ieri comentariul unui gălăţean cu ce s-ar mai putea face cu fosta navă ştefaniană: o înmormântare vikingă. Adică să-l lansăm pe Dunăre şi să-i dăm foc…

Pe lângă tragedia Pânzarului, trăsura uriaşă, care ar fi trebuit să fie scenă mobilă pentru fanfara Centrului Cultural, dar nu i s-au găsit cai pe măsură, pare o glumă bună. Tot pe banii noştri!

Dar las râsul la o parte şi mă întreb cu furie: răspunde cineva pentru toate astea? Pentru Pânzarul Moldovenesc, pus pe tavă unei asociaţii fantomă? Pentru Parcul Industrial concesionat unei firme fantomă? Pentru ponton, pentru tunel, pentru semafoarele inutile, pentru trăsura ridicolă, pentru speranţele risipite în proiecte megalomanice? Pentru banii azvârliţi pe fereastră, pentru neghiobiile comise cu bună ştiinţă răspunde, totuşi, cineva?

Citit 1844 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2019 19:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.