Degeaba ”distribui masiv” dacă nu te duci la vot!

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

"Noi aşa am trăit: am gătat şcoala, ne-o pus sapa-n mână şi la drum! N-am avut de ales. După aia a venit orânduirea şi ne-a luat pământul. N-am avut de ales. Voi acum aveţi 1.100 de filme, noi aveam unul pe lună. N-am avut de ales. Şi-acum, voi, când aveţi de ales, lăsaţi pe alţii să aleagă în locul vostru? Păi voi sunteţi normali?!”… a fost prima şi poate cea mai emoţionantă dintre pledoariile pentru mersul la vot dintre cele care m-au invadat pe Facebook în această campanie electorală.

„Distribuie masiv!”, este mesajul pe care mulţi dintre noi l-au primit de zeci de ori, de la „prietenii” de pe reţelele de socializare, mesaj care însoţeşte un clip de promovare a participării la urne. Un clip devenit viral, uşor deprimant - părerea mea! - în care actorii Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mihai Călin, regizorul Tudor Giurgiu şi vloggerul Mickey Hash îndeamnă, cu glasuri şi chipuri tragice, de sfârşit de lume, să mergi la vot.

Mai haios şi mai frust mi se pare filmuleţul al cărui protagonist este actorul Şerban Pavlu, distribuit cu hashtagul #gatacugluma şi cu îndemnul la fel de puternic: "Du-te şi alege-l pe ăla care ţi se pare mai puţin prost, că dacă ies tot ăştia, noi suntem cei mai proşti".

Amuzante sau tragice, cu tâlc sau fără, inspirate mai mult sau mai puţin, asemenea clipuri menite să explice că votul este un drept, dar şi o responsabilitate apar la fiecare scrutin. Şi cu toate acestea, prezenţa la urne se împuţinează. Poate pentru că şi noi ne-am împuţinat în această ţară, în care nu-şi bate nimeni capul să ne numere câţi mai suntem cu adevărat.

Problema este că, în marea majoritate, asemenea clipuri sunt distribuite către şi de către cei care, cu sau fără filmuleţe virale, merg oricum la vot! Iar o asemenea „distribuire masivă” poate deveni deranjantă, ba chiar poate avea efect contrar.

Vorba unul prieten de pe Facebook, decât să „distribui masiv”, nu mai bine deschizi uşa, intri în viaţa reală şi încerci să convingi faţă în faţă, prin viu grai un vecin, un prieten, un cunoscut sau un necunoscut să meargă la vot? Desigur, cere mai mult decât două-trei clickuri. Şi posibil să nu-ţi aducă nici like-uri, ci din contră… scuipaţi sau înjurături.

Şi dacă tot ne preocupă mersul la vot, poate ar trebui să spunem că pe 26 mai nu e un vot, ci trei: unul pentru Parlamentul European şi două pentru referendumul pentru Justiţie. Un referendum la care absenţa va conta mai mult decât prezenţa. Şi, ghiciţi ce, nu se votează pe Facebook, chiar dacă distribuiţi masiv!

Citit 1928 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 16:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.