Galațiul, sub cod gri-Potcoava

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Nu trece zi în care să nu primim câte un cod, de zici că am ajuns să trăim în țara codurilor. Roșu, portocaliu, galben, de ploi, de furtună, de fenomene meteo extreme, de tornadă, de inundații, de caniculă, de ger... de ajungi nici să nu mai știi care e diferența între ele. Că toate, oricum, ne anunță că ceva nu e bine. Cinstit, mai stă cineva să vadă care e diferența dintre un cod portocaliu de ploi și furtuni și unul roșu de același... calibru? În Constanța, de exemplu, un ofițer ISU a fost sancționat după ce a încurcat codurile transmise prin sistemul Ro-Alert, sâmbătă seara. A fost sancționat cu mustrare scrisă, pentru că, în momentul în care județul de la malul mării era sub cod portocaliu, avertizarea a fost trimisă pe cod roșu. Iar asta s-a întâmplat într-o zonă în care s-au înregistrat case și curți inundate, zeci de copaci rupți și căzuți pe carosabil, acoperișuri și schele smulse de vânt și aruncate peste mașini. Ba chiar s-a format și o tornadă în largul Mării Negre, filmată și distribuită pe rețelele sociale de oamenii de pe plajă, tornadă care, din fericire, nu a mai ajuns până la mal. În aceste condiții, mai contează cu adevărat pentru cei păgubiți că a fost portocaliu și nu roșu? Sau invers?

Și în Galați a fost cod portocaliu. S-au inundat străzi, în unele cartiere mașinile au fost nevoite să treacă prin apă înaltă până la portiere, în aceleași zone în care canalizările nu reușesc să facă față. Dar chestiunea asta, a infrastructuii care e depășită de situație, nu e ceva nou, nici nu mai ține de eveniment, a devenit un "deja vu". Când plouă torențial, e clar, ne inundăm pe ici, pe colo, în aceleași puncte esențiale, fie că e cod roșu, portocaliu ori galben.

În această "dictatură" a culorilor calde, Galațiul e pe cale să patenteze un nou cod: codul gri. Sau gri-beton. Îi putem spune, dacă vreți, și gri-Potcoava. Îl știți bine, e acel cod care ajunge să înlocuiască, pe zi ce trece, codul verde-parc. Ne-a lovit prima dată, după cum o arată și numele, la Potcoava, a lovit și la Spicu, iar acum "atenționarea" s-a mutat pe Domnească, unde au început lucrările de schimbare a feței trotuarelor, și în Parcul Eminescu. În parc mai merge cum mai merge, că încă au mai fost lăsate niște spații verzi. Și copaci, că n-au fost tăiați toți. În centrul orașului însă, s-a dat dezlegarea la gri. Și edilii nu s-au lăsat mult invitați.

Citit 2304 ori Ultima modificare Duminică, 04 August 2019 16:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.