Galațiul, sub cod gri-Potcoava

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
4 comentarii

Nu trece zi în care să nu primim câte un cod, de zici că am ajuns să trăim în țara codurilor. Roșu, portocaliu, galben, de ploi, de furtună, de fenomene meteo extreme, de tornadă, de inundații, de caniculă, de ger... de ajungi nici să nu mai știi care e diferența între ele. Că toate, oricum, ne anunță că ceva nu e bine. Cinstit, mai stă cineva să vadă care e diferența dintre un cod portocaliu de ploi și furtuni și unul roșu de același... calibru? În Constanța, de exemplu, un ofițer ISU a fost sancționat după ce a încurcat codurile transmise prin sistemul Ro-Alert, sâmbătă seara. A fost sancționat cu mustrare scrisă, pentru că, în momentul în care județul de la malul mării era sub cod portocaliu, avertizarea a fost trimisă pe cod roșu. Iar asta s-a întâmplat într-o zonă în care s-au înregistrat case și curți inundate, zeci de copaci rupți și căzuți pe carosabil, acoperișuri și schele smulse de vânt și aruncate peste mașini. Ba chiar s-a format și o tornadă în largul Mării Negre, filmată și distribuită pe rețelele sociale de oamenii de pe plajă, tornadă care, din fericire, nu a mai ajuns până la mal. În aceste condiții, mai contează cu adevărat pentru cei păgubiți că a fost portocaliu și nu roșu? Sau invers?

Și în Galați a fost cod portocaliu. S-au inundat străzi, în unele cartiere mașinile au fost nevoite să treacă prin apă înaltă până la portiere, în aceleași zone în care canalizările nu reușesc să facă față. Dar chestiunea asta, a infrastructuii care e depășită de situație, nu e ceva nou, nici nu mai ține de eveniment, a devenit un "deja vu". Când plouă torențial, e clar, ne inundăm pe ici, pe colo, în aceleași puncte esențiale, fie că e cod roșu, portocaliu ori galben.

În această "dictatură" a culorilor calde, Galațiul e pe cale să patenteze un nou cod: codul gri. Sau gri-beton. Îi putem spune, dacă vreți, și gri-Potcoava. Îl știți bine, e acel cod care ajunge să înlocuiască, pe zi ce trece, codul verde-parc. Ne-a lovit prima dată, după cum o arată și numele, la Potcoava, a lovit și la Spicu, iar acum "atenționarea" s-a mutat pe Domnească, unde au început lucrările de schimbare a feței trotuarelor, și în Parcul Eminescu. În parc mai merge cum mai merge, că încă au mai fost lăsate niște spații verzi. Și copaci, că n-au fost tăiați toți. În centrul orașului însă, s-a dat dezlegarea la gri. Și edilii nu s-au lăsat mult invitați.

Citit 1934 ori Ultima modificare Duminică, 04 August 2019 16:28

4 comentarii

 • postat de dawsws Luni, 05 August 2019 15:16 5.13.140.*** Link la comentariu
  1
  0

  Este plagiat , culoarea gri este a Germaniei de vest . Spre Luxemburg si Belgia .

  Raportează
 • postat de Gradinaru Luni, 05 August 2019 10:17 92.85.61.*** Link la comentariu
  10
  5

  La Potcoava nu au copacii/spatii verzi, asa ca e o fortare a autorului. La Spicu era o parloaga cu niste dale, uitate de lume (ultimele interventii cred ca au fost cum 30-35 ani, la fel in fata la fosta Librarie Centrala - niste dale sparte sau lipsa - cine si-o mai aminteste..., la fel si la hotel Dunarea) . Se modernizeaza zona in sfarsit, se face ceva. Daca tot ne referim la copaci si iarba, nu mai bine radem toate blocurile, desfiintam strazile asfaltate si ne intoacem pe la 1500???

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 05 August 2019 08:58 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  6

  La Neptun (pe malul marii) chiar am vazut piatra cu nuanta albastrie, care chiar arata decent ! Dar pentru moldoveni este buna si piatra mai cenusie (si muuult mai IEFTINA )! De vazut cum arata de fapt contractul de achizitie si contractul de lucrari publice ??!!

  Raportează
 • postat de adiilie Luni, 05 August 2019 08:35 5.13.181.*** Link la comentariu
  3
  9

  foarte adevarat. din pacate culoarea codului se poate schimba doar daca se schimba culoarea primarului (cred)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.