Scoşi datori de Primărie după ce au plătit în avans

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Semne rele anul are! Foarte mulţi gălăţeni au primit cu stupoare, în ultimul timp, „felicitări” sub forma unor somaţii de plată din partea Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale a Primăriei Galaţi. Şocul respectivilor contribuabili a fost cu atât mai mare cu cât ei îşi achitaseră în avans taxele şi impozitele locale datorate, dar cu toate astea au aflat, la final de an, că tot sunt datori. Ba unii achitaseră tot încă din primele trei luni ale anului, stând cu orele la cozile de la ghişee, pentru că au dorit să profite de bonificaţia oferită chiar de Primărie pentru plata în avans. Iar „răsplata” a venit, sub forma acestor somaţii, în octombrie, în noiembrie sau chiar înainte de Crăciun, de multe ori chiar înainte de expirarea termenului-limită de plată.

Situaţia este următoarea: au fost achitate în avans impozitele pe clădiri şi pe terenuri pentru persoane fizice, precum şi taxa de habitat. Numai că taxa de habitat a fost majorată de la 1 iulie, prin votul consilierilor locali, cu 4,27 lei/an/persoană. În consecinţă, celor care achitaseră anticipat taxa de habitat la preţul vechi li s-au recalculat sumele datorate şi de-aici a venit beleaua în plic.

Sumele nu sunt mari, dar e vorba de principiu. Vorbim de somaţii de plată pentru 15 lei, pentru 38 de lei, pentru 8 lei, pentru 4 lei!... Dar dacă aceste sume datorate bugetului local nu sunt achitate, urmează popriri pe toate conturile titularului, inclusiv pe conturile în care se primesc, de exemplu, alocaţiile de la stat pentru copii. Pentru ca popririle să fie anulate, ai de mers apoi cu dovada de plată la fisc, apoi la bănci, după aia din nou la fisc, pentru că birocraţia e tot aia pe care o ştim, chiar dacă s-a mai... coafat un pic. Cu alte cuvinte, ferească Dumnezeu să ajungi într-o situaţie ca asta!

Discuţiile stârnite pe reţelele de socializare pe marginea acestui subiect sunt lungi, aprinse şi cu urări nu tocmai ortodoxe pentru edili. Oamenii întreabă, pe bună dreptate, până când se vor mai schimba regulile în timpul jocului şi ce rost mai are să-şi consume timpul, nervii şi banii pentru a-şi plăti dările anticipat. Mai ales că, aşa cum e obiceiul la noi, tot tu, contribuabil de bună-credinţă fiind, trebuie să-ţi demonstrezi nevinovăţia şi că ai achitat tot ce trebuia, conform regulilor de la vremea respectivă.

Situaţia poate fi dreasă la final de an, cu o (nouă!) vizită la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale sau prin ghiseul.ro. Mai sunt numai două zile, 30 şi 31 decembrie, din care în ultima programul la ghişeu este de doar o oră, şi numai în centrul de la Romarta!

Citit 5452 ori Ultima modificare Vineri, 27 Decembrie 2019 15:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.