Cine-ar trebui să câştige alegerile din 2020

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„Ţineţi-vă funduleţul că e nasol!”, a fost una dintre replicile suburbane rostite în plenul ultimei şedinţe a Consiliului Local din 2019, avertisment/ameninţare care se poate auzi inclusiv pe înregistrarea audio a întrunirii, pe site-ul administraţiei locale, după o oră, 33 de minute şi 33 de secunde. Expeditorul şi adresantul sunt doi potenţiali candidaţi la Primăria municipiului Galaţi. Spunem potenţiali pentru că nici unul, nici celălalt nu a fost asumat şi anunţat oficial, până acum, drept candidat la fotoliul de primar.

De altfel, dacă ne uităm bine în jur, nici prea mulţi candidaţi la Primărie nu avem. Îmi aduc aminte limpede că, în ianuarie 2016, pe vremea asta, se ştia oficial cine vor fi principalii adversari la şefia administraţiei municipale gălăţene. Mai precis, candidaţii care, în iunie, au ocupat primele trei locuri în opţiunile electorale ale gălăţenilor. De această dată, singurii care sau (auto)anunţat drept candidaţi nu au în spate, cel puţin deocamdată, susţinerea celor mai mari şi mai puternice partide la nivel naţional, nu doar în Galaţi.

Neoficial, încă se mai fac sondaje, calcule, evaluări şi mai ales negocieri. Cert este că primarul nu va fi singurul ales uninominal în 2020. Încă de anul trecut, legislaţia electorală a fost modificată, iar cetăţenii vor decide prin vot direct cine vor fi preşedinţii consiliilor judeţene. Postul nu va mai fi la mâna negocierii politice, la fel cum se întâmplă, din păcate, cu fotoliile de viceprimar. Este, de fapt, revenirea la o situaţie de normalitate. Aşa cum ar fi fost şi alegerea primarului în două tururi de scrutin. Din păcate, e prea târziu pentru ca legea să mai poată fi modificată şi nici nu există prea multe interese în acest sens.

Dar campania electorală făcută de candidaţi sau aspiranţi la candidatură începe să se dezmorţească. Pe reţelele de socializare deja se dau verdicte, sunt anunţaţi câştigătorii detaşaţi şi li se cântă prohodul electoral altora.

Mi-e greu să vă spun cine va câştiga alegerile locale din 2020, dar vă mărturisesc deschis cine mi-aş dori eu să câştige. GALAŢIUL!

Să câştige locul pe care şi-l merită în ţară şi în Europa, să câştige economic şi administrativ, să iasă din izolare, sărăcie, mizerie şi lâncezeală. Să nu se aleagă doar cu promisiuni deşarte, vorbe goale şi speranţe spulberate. Ca până acum.

Citit 2095 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2020 20:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.