Ascunsul coronavirusului sub preş

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
2 comentarii

13 persoane venite din China sunt ţinute în carantină de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, pentru a exclude posibilitatea infecţiei cu noul coronavirus. Evident, carantina este necesară, măsurile de precauţie, de asemenea. Potrivit informaţiilor pe care lumea medicală internaţională le deţine la această oră, perioada de incubaţie a virusului este de 14 zile. Deci, teoretic, dacă, după două săptămâni de la intrarea în ţară, persoanele cu pricina nu se îmbolnăvesc, totul e bine. Între timp, cei care vin în contact cu aceştia trebuie să respecte recomandările privind igiena şi dezinfecţia locală, astfel încât riscul de răspândire să fie minimizat.

Ce nu înţelegem, însă, este de ce această informaţie nu a fost dezvăluită publicului decât ieri, la insistenţele presei, când, în mod firesc, autorităţile sanitare ar fi trebuit să facă publică informaţia încă de la început, insistând pe măsurile de protecţie personală pe care ar trebui să le aplicăm cu toţii. Să ne înţelegem, oamenii reveniţi din China s-au comportat exemplar, au solicitat control medical de specialitate, exact aşa cum trebuia, nu sunt bolnavi, deocamdată, nu au încălcat nicio lege şi nimeni nu are nimic împotriva lor. Dar faptul că Direcţia de Sănătate Publică nu a considerat necesar să informeze populaţia, mi se pare absolut aberant. Se invocă nevoia de a nu panica inutil populaţia. dar, să fim serioşi, oare nu intră mai abitir oamenii în panică atunci când le ascunzi adevărul? Oare nu se întreabă lumea de ce nu le-ai spus? Tocmai instituţia care ar trebui să le garanteze că se iau toate măsurile pentru păstrarea stării de sănătate a populaţiei secretizează inutil un fapt, refuzând să le permită oamenilor să îşi ia propriile măsuri de siguranţă. Să ne înţelegem, carantina la domiciliu este o chestiune aproximativă. Nu înseamnă că persoanele purtătoare ale virusului nu intră în contact cu nimeni altcineva. Oamenii aceia au şi ei probabil familii, trebuie ca în aceste două săptămâni să trăiască, să se hrănească, este imposibil să fie complet izolaţi. Unde mai pui că nici uman nu este. Şi atunci, nu era mai normal, mai firesc, să iasă DSP Galaţi şi să anunţe oamenii: "Uite, fraţilor, avem situaţia aceasta, vă vom ţine la curent cu evoluţia persoanelor în cauză, între timp, respectaţi vă rugăm x, y şi z măsuri de prevenire, ca să evităm împreună o eventuală răspândire a coronavirusului". Secretomania nu ţine loc de spălat pe mâini, iar ascunsul coronavirusului sub preş e o imbecilitate.

 
Citit 1344 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 16:56

2 comentarii

 • postat de Matusalem Vineri, 07 Februarie 2020 18:16 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  2

  In China autoritatile au facut exact acelasi lucru, au secretizat focarul de coronavirus initial. Aparent, autoritatile romane au avut un exemplu de succes de urmat.
  Oamenii au incredere in autoritati atunci cand vad ca oameni profesionisti isi fac treaba in conformitate cu un plan bine pus la punct.
  In privinta comentariului anterior: mai roman verde, mai las-o moale cu "oamenii simpli"... complexule. Oamenii nu sunt xenofobi, doar ca nu-si doresc sa moara stupid din cauza faptului ca altii sunt dispusi sa-i puna inutil in pericol.

  Raportează
 • postat de roman verde Vineri, 07 Februarie 2020 09:37 165.225.200.*** Link la comentariu
  7
  3

  Mai exact ce masuri de siguranta sa ia oamenii? Oameni simplii se sperie usor.. Nu ar fi de mirare sa se ceara mutarea lor intr-un alt judet sau sa se faca revote spontane cu faclii si furci in fata spitalului.
  In Europa "civilizata" deja a aparut un val puternic de xenofobie fata de orice asiatic din cauza acestui virus.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.