Spălatul nu omoară, chiar cu apă rece

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Coronavirusul continuă să arunce populația într-o stare de semi-isterie, în ciuda încercărilor autorităților de a calma lucrurile. Câteva chestiuni rămân extrem de neclare, în ceea ce privește această tulpină de virus și, este drept, necunoașterea realității în complexitatea sa poate da naștere unor monștri, fiindcă nimic nu este mai puternic sau mai slab, în funcție de situație, decât psihicul uman colectiv.

Deși, până în acest moment, coronavirusul nu s-a dovedit letal în mai multe cazuri decât gripa, oamenii nu se panichează atât de rău când aud de gripă. Motivul? De gripă știe toată lumea să se apere, avem un întreg arsenal de leacuri băbești care să ne ajute să luptăm cu simptomele asociate, ne mai și automedicăm cu produse farmaceutice pentru care nu există rețetă, ne mai vaccinăm, în cazurile cel mai fericite, doar în speranța că, și dacă facem gripă, va fi o formă mai ușoară. Una peste alta, avem sau credem că avem arme suficiente pentru a nu intra în panică. Acest "credem că avem arme" este, de fapt, argumentul suprem. Nici nu mai contează cât de mult ajută lămâia cu miere sau propolisul sau ghimbirul, complexul de vitamine sau picăturile Boros sau mai ştiu eu ce altceva, important este că noi credem că ne fac bine. Acest placebo, combinat cu un real beneficiu pe care chestiunile în cauză îl asigură organismului în lupta cu virozele respiratorii, ne fac să înfruntăm colectivitatea pe timp de iarnă cu mai multă încredere că vom răzbi cu bine în primăvară. Nici nu mai contează cât de mult ajută suplimentele alimentare, propria noastră convingere că vom fi bine ne face să triumfăm asupra bolii. Şi, evident, probabil faptul că suntem mai atenţi să ne spălăm pe mâini când intrăm în contact cu suprafeţe folosite intens de foarte multe persoane, că nu stăm să ne tuşească lumea chiar în faţă şi nu ne înghesuim în cele mai aglomerate locuri din oraş, chiar în perioada de vârf a răspândirii bolii. N-o să vă vină să credeţi câţi bebeluşi abia născuţi am văzut sâmbăta, pe culoarul principal din mall, în plin sezon de gripe şi viroze.

A nu se înţelege că pericolul coronavirusului nu este real. Nu e deloc rău să fim precauţi, spălatul des pe mâini şi dezinfectatul suprafeţelor cu alcool sanitar nu a omorât pe nimeni şi rău nu are cum să facă. Unde mai pui că nu ne-ar strica nici prin autobuze lume spălată mai serios. Dar să vină acasă copii de clasa pregătitoare plângând că vor muri, mi se pare chiar prea mult. Părinţi, haideţi să-i învăţăm să se spele pe mâini când ies de la toaletă şi înainte să mănânce. Chiar şi cu apă rece.

Citit 1794 ori Ultima modificare Luni, 02 Martie 2020 18:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.