Un an de promisiuni măreţe

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"În politică, să ştii de la mine, contează mai mult ce le spui oamenilor că faci, nu ce faci!", îmi explica părinteşte, cu ani în urmă, unul dintre liderii politici de ieri, de azi, de mâine şi dintotdeauna. Atunci am zâmbit sceptic, dar am învăţat că e mai înţelept să iau sub beneficiu de inventar spusele politicienilor, orice culoare politică ar avea.

Uneori, discrepanţa dintre ceea ce susţin că fac şi ceea ce fac în realitate este uriaşă. E ca în bancul acela în care soţia, surprinsă în pat cu amantul, strigă, ultragiată, către soţul încornorat: "Dragă, tu crezi ce vezi sau ce spun eu? Iar eu îţi spun că nu-i nimic adevărat!".

Lăsând gluma la o parte, este suficient să arunci o privire peste postările politicienilor de (pe) Facebook şi vei fi gata să juri că ard şi se topesc ca lumânarea de grija noastră. Sigur că da!

Iată, săptămâna trecută tocmai am aniversat un an de la inaugurarea, la Galaţi, a trei promisiuni de mare anvergură: aeroport, drum expres, mare centură ocolitoare. De aeroport nu se mai aude nimic. Iar după nenumărate şi lungi suspendări, licitaţiile pentru drumul expres şi marea centură ocolitoare au ajuns, cu chiu şi vai, în faza de analiză a ofertelor depuse. Desigur, nu garantează nimeni că ofertele sunt conforme, că se va ajunge, într-un târziu, la atribuirea contractelor şi la demararea investiţiilor. La fel de bine, licitaţiile pot fi anulate şi reluate cine ştie când şi cum, iar lucrările, chiar şi pornite cu avânt, se pot împotmoli fără scăpare. Nu cobesc, vorbesc din experienţă! Iată şi un exemplu: centura (pe jumătate) ocolitoare a Tecuciului - două contracte de lucrări reziliate, o finanţare europeană ratată şi de restul, şantier abandonat!

Fireşte, o să-mi spuneţi, lupta cu COVID-19 a fost prioritară până acum. Iar acum începem să ne pregătim de… relansare economică? Nu. De alegeri! Îmi spunea deunăzi un prieten că ar fi în stare guvernanţii să ne pună personal măşti şi mănuşi de protecţie, numai să rămânem zdraveni până la alegeri. Să-i votăm şi, după aceea, Dumnezeu cu mila. Pentru noi, că ei sunt cu sacii în car! Se pregătesc deja să şi-i urce.

Se simte deja în aer antrenamentul electoral. Se grăbesc unii şi aţii să iasă în faţă, să arate, să puncteze declarativ, să fie la ziar. Pe care să-l iei în seamă? Pe primul care aduce o veste bună şi adevărată pentru Galaţi. Sau măcar un stop real de speranţă! Că de restul, aniversăm promisiuni.

Citit 1953 ori Ultima modificare Duminică, 24 Mai 2020 19:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.