”Lupul paznic la oi” nu este în România doar o poveste

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

În vara anului 1988, tânărul subinginer de CAP Niculae Bădălău a furat patru saci cu grâu, pe care i-a vândut unui localnic pentru suma de 1.200 de lei, cam jumătate din salariul lui de atunci. A fost condamnat la un an de închisoare, cu executare la locul de muncă. N-a mai apucat să-şi ispăşească pedeapsa, pentru că a beneficiat de un decret de graţiere al lui Ceauseşcu şi a intrat în democraţie cu un cazier curat şi uscat.
Revoluţie, speranţe, visuri... Duminica Orbului, 13-15 iunie, mineriade, corupţie, clanuri, găşti, sistem, stat paralel.
În anii democraţiei originale care au urmat, fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost condamnat definitiv în două dosare penale. Lista miniştrilor condamnaţi pentru diverse infracţiuni este incredibil de lungă şi îi cuprinde, printre alţii, pe Decebal Traian Remeş, Ioan Avram Mureşan, Codruţ Şereş, Relu Fenechiu, Miron Mitrea, Monica Iacob-Ridzi. Numărul "simplilor" parlamentari trimişi după gratii este şi mai mare, iar printre cei mai cunoscuţi se află Nicolae Mischie, Cătălin Voicu, George Copos, Dan Voiculescu, Sorin Roşca Stănescu, Tudor Chiuariu, Raj Tunaru, Nati Meir. Dacă-i punem la socoteală pe primarii de mari oraşe, pe preşedinţii de consilii judeţene, pe prefecţii sau subprefecţii condamnaţi definitiv, nu ne-ar ajunge spaţiul întregului ziar nici măcar pentru a-i nominaliza. Constantin Nicolescu, Dan Ilie Morega, Sorin Apostu, Antonie Solomon ar fi cele mai reprezentative nume din aceste ultime categorii. Şi să nu-i uităm pe ai noştri: Emanoil Bocăneanu, Florin Pâslaru, Aurica Luchiniuc. Anul trecut, în vârful listei condamnaţilor s-a cocoţat însuşi Liviu Dragnea, liderul autoritar al PSD din ultima perioadă. Şi procese pe rol sunt cu duiumul, condamări în primă instanţă de asemenea, ca şi sentinţe definitive întoarse din executare de măcelărirea legilor justiţiei de către Parlamentul aflat încă în funcţie.
Marţi, 30 iunie 2020, la treizeci şi doi de ani după întâmplarea din primul paragraf, senatorul Niculae Bădălău a fost votat în Parlamentul României, cu o majoritate zdrobitoare (aproape 300 de voturi pentru din cele circa 350 exprimate), în funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, instituţie care controlează cum se cheltuiesc banii publici ai statului român.
"Lupul paznic la oi" nu este în România doar o poveste...

Citit 1820 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 20:30

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de profesor
  Joi, 02 Iulie 2020 15:12
  82.208.137.***
  Sunt ultimul care ar dori sa ia apararea unui PSD-ist, insa trebuie facuta cuvenita precizare: in vremea comunismului cetatenii RSR angajati la stat aveau tripla calitate de producatori, proprietari si beneficiari. Asadar tovarasul Badalau NU putea fi condamnat pentru furt din averea statului, pentru simplu fapt ca era si el proprietar. Vorbind serios: in acele vremuri supravietuirea insemna incalcarea legilor, probabil fiecare cetatean major ar fi putut fi condamnat pentru cate ceva: furt, sabotaj, propaganda dusmanoasa...etc. Justitia statului comunist o cunoastem cu totii, avea rolul sa raspandeasca teroare, nu dreptate. Nu putem judeca un om datorita unei condamnari din comunism. In cazul de fata, dl Badalau avea destule acuzatii de fapte de coruptie si trafic de influenta savarsite dupa 1989 ca sa fie respins de catre Parlament, daca acesta din urma reprezenta interesele cetatenilor. Pentru fapta de a pune lupul paznic la oi nu lupul e cel vinovat ci Parlamentul. Poate la alegerile viitoare vom vota cu mai multa intelepciune si ne vom uita mai atent la partide, la oameni si la cazierul lor din perioada democratiei. Poate ne mai uitam inainte de vot si pe Sputnik Romania (gasim acolo redactor pe un fost parlamentar roman !!!), sa vedem care oameni, care partide si care televiziuni actioneaza in interesul Rusiei, stat declarat adversar Romaniei cu subiect si predicat. Rusia sprijina cu propaganda mincinoasa, fake news organizatiile, partidele si oamenii care slabesc statul roman prin minciuna, coruptie, furt si tradare si are tot interesul ca acestia sa ajunga la conducere.
  1
  2
  Raportează
 • postat de hahaha
  Joi, 02 Iulie 2020 09:58
  194.105.20.***
  Dar ce este de mirare ??!! s-a cautat un om cu "experienta", ori, cine are mai mare experienta la furat decat un HOT ??!
  3
  17
  Raportează
 • postat de BABALAU
  Joi, 02 Iulie 2020 09:54
  78.96.82.***
  HOTIA SALVEAZA ROMANIA !
  4
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.