Da’ concursu’, când e concursu’?

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
4 comentarii

Imediat după preluarea guvernării de către Ludovic Orban, au început în forţă schimbări de şefi în diverse instituţii, locale sau naţionale. Cum guvernarea anterioară bătuse toate recordurile în ceea ce priveşte numirea de politruci în funcţii publice de conducere, au apărut proteste vizavi de metoda "pleac-ai noştri, vin ai noştri". Explicaţia, la momentul respectiv, a fost aceea că este normal ca guvernarea să se realizeze cu oamenii partidului aflat la conducere, precizându-se că imediat ce va fi posibil se vor organiza concursuri pentru posturile respective. Toată lumea a acceptat şi a aşteptat concursurile prin care meritocraţia să fie repusă la locul pe care trebuie să-l ocupe într-o societate normală.
Au trecut de la primele numiri mai bine de opt luni şi nu s-a organizat încă niciun concurs. În schimb, numirile oamenilor "de încredere" din PNL şi PMP au continuat cu din ce în ce mai multă îndârjire. Aşa s-au schimbat conducerile locale de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcţia Sanitar-Veterinară, Registrul Auto Român, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Casa Corpului Didactic, Inspectoratul Şcolar (doi adjuncţi), Prefectură (prefect şi doi subprefecţi). Şi asta numai la Galaţi, pentru că numiri au fost destule şi la Bucureşti, cele mai importante fiind la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, Garda Naţională de Mediu, dar şi trei noi secretari de stat. Iar prin zecile de agenţii guvernamentale fără activitate concretă au apărut cu siguranţă o mulţime de sinecuri, pe care nu le vom afla probabil decât din întâmplare.
Când au început din nou semnele de întrebare referitoare la absenţa concursurilor, explicaţia a fost că suntem în plină pandemie de coronavirus şi e contraindicat să schimbi conduceri de instituţii într-o perioadă şi-aşa dificil de gestionat. Numai că ultimele "mutări" au demonstrat că acest lucru nu contează de fapt, atunci când trebuie să fie răsplătit cineva cu o funcţie. Aşa au fost decapitate în plină pandemie conducerile locale ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi Ambulanţei, două dintre instituţiile implicate în gestionarea pandemiei, iar în locul unor profesionişti cu mare experienţă au ajuns în fotoliile de şefi nişte necunoscuţi fără mari tangenţe cu domeniul medical, respectiv o economistă la DSP şi o juristă la Ambulanţă.
Până la alegeri mai este destul de puţin, iar lipsa concursurilor pe bune şi continuarea numirilor politice va duce din nou scandări de genul "toate partidele, acceaşi mizerie" sau "aceeaşi Mărie cu altă pălărie", care va determina o dată în plus demobilizarea oamenilor la vot. Iar o democraţie nu poate deveni funcţională fără o prezenţă masivă la urne, care să le ofere reprezentativitate celor aleşi. Aşadar, când e concursu’?

Citit 1391 ori Ultima modificare Duminică, 12 Iulie 2020 16:16

4 comentarii

 • postat de un observator Luni, 13 Iulie 2020 15:25 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  1

  Ce sa facem? La vremuri noi, alti oameni noi? Sa-i intampinam traditional, cu paine si sare!

  Raportează
 • postat de Turist autohton Luni, 13 Iulie 2020 15:22 188.24.231.*** Link la comentariu
  1
  2

  Concursu' va fi în toamnă când poporul va da cu ștampila în stânga și-n dreapta. Aceste numiri politice la niște instituții unde curg lapte și miere denotă că aceste partide menționate se gândesc la binele și capitalul lor. Poporul nu are decât să înghită în sec, ăsta e principiul lor. Dacă tot ați menționat de AFDJ, v-aș ruga să investigați și acel parc auto al dânșilor. Mai exact, sunt un număr mare de mașini cu numere de AFDJ care au diverse probleme, de la cele mecanice până la electrice, ori unele sunt doar abandonate, nefiind mișcate cu anii din acea parcare. Eu vă întreb, cine plătește impozit pentru acele rable care stau degeaba în fața instituției? Nu că m-ar deranja rablele în sine, ci mai degrabă banii publici sifonați, precum debitul Dunării. Nu merg pe principiul să moară și capra vecinului, dar deja bate la ochi că e în neregulă să ai atâtea mașini de "firmă" cu statut de rable.

  Raportează
 • postat de paloma Luni, 13 Iulie 2020 15:09 5.13.175.*** Link la comentariu
  1
  0

  "Aceeiasi Marie, cu alta palarie !!!" : "Pleaca ai nostri, vin ai nostri !!!"
  La impartirea posturilor de conducere, n-a cracnit nici un partid !!!
  Cum spunea, PD-L, Anca Constatinescu: "Ciocu' mic la ei, nu la noi, că suntem la putere acuma"

  Au invatat toti regula... Competente, concursuri, examene, praf in ochi inainte de alegeri !!!

  Raportează
 • postat de Dragoș P. Luni, 13 Iulie 2020 13:24 5.13.218.*** Link la comentariu
  1
  1

  Concursul e la alegeri. Concurs de minciuni.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.