”Nimeni nu-ţi poate da ce-ţi pot promite eu”

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"A trebuit să mai tăiem doi copaci ca să mai facem câteva dosare", mi-a mărturisit, mai în glumă, mai în serios, unul dintre liderii politici ai Galaţiului. Îl întrebasem, curioasă, cum de-a reuşit să ajungă abia în ultima zi de depunere a candidaturilor la alegerile locale, în condiţiile în care încercase, fără succes, să-şi înscrie candidaţii cu o zi în urmă.

Sacoşe burduşite de hârtii, câteva bibliorafturi în culoarea partidului, dosare groase, tomuri de documente, acte peste acte şi copii peste copii, aduse în braţe de către candidaţii de pe locurile mai puţin fruntaşe, ori de membri de partid. Aşa s-au prezentat, la birourile electorale judeţean şi municipal, aspiranţii la voturile gălăţenilor. Un alt rând de documente - duplicatul celor depuse la birourile electorale - a ajuns la Palatul de Justiţie. Acolo unde magistraţii ar fi trebuit să decidă, în cazul unor contestaţii, cine rămâne şi cine nu în cursa electorală. Birocraţia a fost, practic, primul hop pe care au trebuit să-l treacă cei ce vor figura pe buletinele de vot din 27 septembrie 2020. O birocraţie pe care cetăţenii de rând - care o dată la patru sau cinci ani sunt chemaţi la urne - o cunosc mult prea bine. Uneori simt că le ajunge până la os tăişul verdictelor date de funcţionarii publici: "vă lipseşte…", "mai trebuie să aduceţi…", "nu mai e valabil…". Pentru că, prin hăţişurile birocraţiei, unele acte expiră precum mâncarea de pe rafturile magazinelor. Şi trebuie reînnoite, actualizate, puse în acord cu modificările legislative. Mda.

Fireşte, birocraţia din administraţia locală este intens combătută în vorbe. Iar de astăzi, când se dă oficial startul propagandei electorale, mulţi dintre candidaţi vor promite debirocratizare, facilităţi, investiţii. Vor curge promisiuni mai abitir decât Dunărea. Asta pe lângă acuzaţii, vorbe grele, sloganuri, ode şi angajamente.

"Nimeni nu-ţi poate da ce-ţi pot promite eu", este replica pe care am auzit-o adesea din gura unui actual candidat la alegeri. "Doar cerul este limita!", mai susţine acelaşi candidat, atunci când îl agasează cererile opozanţilor politici. Ni se promite o luptă de idei, de proiecte pentru Galaţi, şi ne alegem cu nişte contre de toată jena, cu vorbe goale şi dezamăgiri.

Cert este că, vreme de 30 de zile, începând de azi, se dezlănţuie circul electoral. Urmăriţi-l cu atenţie şi mare grijă unde puneţi ştampila. Pentru că e greu de spus cine vă poate da ce vă pot promite ei…

Citit 1434 ori Ultima modificare Joi, 27 August 2020 19:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.