Îl mai păstrăm pe Făt-Frumos?

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În toată nebunia cu Covidul și controversele cu deschiderea școlilor, a restaurantelor, cu recorduri de confirmări și de decese la nivel național și internațional, a trecut aproape neobservată știrea conform căreia celebrul roman "10 negri mititei" al Agathei Christie își va schimba numele, deocamdată numai în Franța. Decizia îi aparține strănepotului scriitoarei, James Prichard, cel care are drepturile patrimoniale ale operei Agathei Christie, și se "traduce" prin scoaterea cuvântului "negri", considerat ca având conotații rasiste. În roman, cuvântul "negru", desemnând o persoană de culoare, este folosit de 74 de ori. De-acum înainte, romanul se va numi, simplu, "Erau zece". Vor trebui adaptate în noul context și poezioarele de la fiecare început de capitol, însă aceasta pare a fi cea mai mică problemă. Adevărata problemă însă, sau mai degrabă marea întrebare este: Până unde se va merge pe drumul ăsta, început cu contextualizarea filmului "Pe aripile vântului" și cu punerea la pământ a zeci de statui ale unor personaje controversate, unele considerate intangibile până nu demult?

În România ce vom face, vom contextualiza și noi? Lumea se schimbă în mod accelerat, la fel și mentalitățile, și probabil că vom fi nevoiți să ne adaptăm și noi. Din fericire, iobagii noștri n-au fost de culoare, cum n-am avut nici domnitori afro-americani. Dar am avut și noi "clienții" noștri de-a lungul istoriei. Vom mai putea spune că ne-am bătut cu turcii câteva sute de ani? Că acum suntem parteneri în NATO cu ei și nu cumva să zgândărim resentimente vechi... N-am avut negri, dar am avut și avem în continuare țigani. Mai e corect politic să cumpărăm "mușchi țigănesc"? Ce facem cu "Țiganiada" lui Budai-Deleanu sau cu "Mica țiganiadă" a celor de la Phoenix?

Dar basmele, cu ele cum procedăm, că lucrurile se schimbă pe toate planurile? Vom mai putea povesti, în "Harap Alb", cum împăratul își aștepta feciorii la cap de pod, îmbrăcat în urs și speriindu-i pe primii doi de mama focului? Într-o lume super-perfectă, împăratul ar putea fi acuzat de rele tratamente aplicate copiilor. Sau Făt-Frumos - va mai învinge el zmeii pe bandă rulantă? Sau Harap Alb va mai putea lua pielea cu nestemate a cerbului din pădure? Că, mai nou, Poliția animalelor îți poate intra în casă fără somație, la orice semn de violență asupra necuvântătoarelor. Iar zmeii și cerbii cu "Swarovski" or fi ei animale imaginare, dar tot animale sunt. Și ce, e obligatoriu să fii Făt-Frumos ca să-ți reușească totul în viață? Adică unul șchiop și cu bube pe față nu poate avea succes sentimental și profesional? Sigur e și aici o discriminare, n-are cum altfel, așa că poate cel mai bine ar fi să-l "radem" din povești și pe Făt-Frumos, preventiv, ca să nu avem discuții apoi. Singura problemă e că am putea rămâne numai cu Spânul, fără să mai putem scăpa de el.

Citit 1252 ori Ultima modificare Duminică, 30 August 2020 20:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.