De ce toate ne prind nepregătiți?

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Prezent ieri la Forumul Mării Negre, secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că pandemia de coronavirus ne-a prins total nepregătiți. Acest lucru care s-a putut vedea cu ochiul liber în aproape toate țările, cu câteva mici excepții, de regulă prin Asia de sud-est. ”Din păcate, încă de la începutul acestei pandemii, au fost ignorate avertismentele. Mai avem de făcut foarte multe în privința a ceea ce înseamnă pandemia. Au crescut avertismentele că exista posibilitatea să apară cândva o pandemie similară cu cea din 1918. A fost ceva, similar unei pandemii, și în 2009, dar acum e mai grav decât ce s-a întâmplat atunci. Avertismentele date, inclusiv la nivel de NATO, au rămas fără implementare”, a spus Arafat.
Toată lumea a fost luată prin surprindere de pandemie. În România însă, treaba asta nu miră pe nimeni, fiindcă noi suntem mereu prinși nepregătiți. Pe noi ne ia prin surprindere căldura când vine vara, ne surprind frigul și ninsorile când se face iarnă și ne mirăm că avem diguri proaste sau insuficiente atunci când vin ploile și se revarsă apele. Începerea școlii ne ia mereu pe nepregătite; niciodată nu avem manuale pentru toți copiii, mereu avem școli în care curățenia de vară nu se termină la timp. Întotdeauna mai este câte o licitație care nu s-a finalizat, de regulă pentru lucruri esențiale, și tot așa. Iar pandemia a fost cireașa de pe tort, o cireașă însă extrem de amară. Ne-a prins fără medicamente pe stoc, fără personal medical suficient, fără circuite medicale separate pentru urgențe epidemiologice, cu unități ATI incomplet echipate, fără ventilatoare, fără măști, fără nimic.
Din aprilie tot vorbim despre cum vom face la toamnă, atunci când va începe noul an școlar. Toamna a venit, iată, și noi încă mai avem lucruri de rezolvat. Nu ne-am lămurit încă dacă plexiglasul e bun și cât trebuie să fie de înalt pentru a-i proteja pe cei mici la orele de curs, heirup-ul cu tabletele pentru elevi s-a poticnit în, ați ghicit, o licitație, am impus formulare pe propria răspundere semnate de părinți și apoi le-am scos, am spus că dăm măști suficiente la toți copiii, câte una pentru fiecare oră de curs, și apoi am ”nuanțat” că dăm numai câte una pe zi. La modul cel mai realist, deschidem școlile pentru că e mai rău să le ținem închise și ținem pumnii strânși, sperând că n-o să fie dracul chiar atât de negru.
Toate ne iau pe nepregătite, iar asta se întâmplă de decenii, nu numai în ultimii patru ani. Oare de asta ne-a dat Dumnezeu ”mintea românului cea de pe urmă”, să ne dăm seama la urmă că puteam face bine tot ce am făcut prost?

Citit 1251 ori Ultima modificare Vineri, 04 Septembrie 2020 18:44

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Tudor V
  Duminică, 06 Septembrie 2020 17:33
  89.136.0.***
  Esenta problemei se afla in titlul articolului! In toate zonele de conducere, incepand cu cei numiti manageri de oras/judet si superioarii lor, pana la parlamentari, ministri, premier si presedinte, atat ei cat si secretarii de stat, respectiv armata de consilieri personali si speciali nu fac parte din categoria specialistilor pregatiti intr-un anumit domeniu (mare parte din acestia fiind plecati din tara definitiv, spre zone unde sunt apreciati la valoarea reala a cunostintelor si calificarii detinute), sunt politruci si lipitori de afise, sau distribuitori temporari/ocazionali de materiale electorale, intrati in zona politica, in general pentru a scapa de problemele penale sau financiare! Deci sunt total ”nepregatiti” pentru domeniul in care au fost ”delegati politic” sa-l coordoneze. Aici trebuie reformata clasa politica din tara noastra, la modul de selectare, recrutare si numire a managerilor. Nu numesti pe ”tata Elena” Director la Gospodarirea Apelor, doar pentru faptul ca a absolvit o facultate si a distribuit postere cu Basescu sau Dancila! Daca nu ai compartiment de recrutare ”creiere” la partid, atunci platesti firme specializate sa-ti furnizeze datele necesare pentru a atrage in partid, daca nu membri, macar simpatizanti, specialisti din domeniile pe care doresti sa le acoperi cand vei ajunge la putere. Doar ca pe acesti specialisti va trebui sa-i sponsorizezi tu ca formatiune politica, nu sa-i mulgi de putinii bani, castigati din zona privata (deoarece la stat au fost restructurati pe fondul desfiintarii obiectivelor economice)! Deci planificarea si pregatirea pentru diversitatea problemelor si situatiilor ce le presupune gestionarea unei intreprinderi, a unor orase, a unei tari, se face cu oameni bine pregatiti profesional, ceea ce noi nu prea mai avem! Pe acest palier pot exemplifica o situatie din Galati: Trecand zilnic prin zona spitalului militar din oras, am observat evolutia constructiei noului Muzeu de Arta contemporana (unde imobilul stagneaza de ceva vreme la nivelul parter-etaj, cu otelul beton iesit spre cer, fara muncitori pe santier), in timp ce peste drum, in curtea spitalului militar a crescut un bloc cu cel putin trei etaje, fiind la stadiul de montare a tamplariei exterioare, si unde muncitorii roiesc! Deci aici se poate observa pregatirea si organizarea, comparativ cu delasarea si incompetenta politrucilor aflati temporar la conducerea judetului !
  In prezent la noi, cand se prefigureaza o problema, precum cea a pandemiei, se numeste o comisie (de incompetenti politruci de obicei, deoarece este vazuta ca o posibila sursa de indemnizatie). Chiar daca din comisie face parte ca prin minune si un specialist cu tangente in domeniu, propunerile acestuia sunt amendate de policieni pentru a-si promova interesele mafiote (gen - vinderea de masti si echipamente neconforme la preturi supraevaluate si doar prin filiere controlate, catre spitalele de stat)! In fapt comisia pentru gestionarea problemelor pandemiei avea informatii de la aparitia virusului Sars COv 2 in China, s-a intrunit a analizat, dar de la propuneri la fapte, calea este lunga si plina de amendamente, hotarari de guvern, contestatii etc, fapt pentru care ne-am trezit cu ”pangolinul” peste noi, desi eram cu ”pantalonii in vine”!
  0
  2
  Raportează
 • postat de ariciul
  Sâmbătă, 05 Septembrie 2020 09:20
  89.39.81.***
  Mancam mult si stam cu pantalonii in vine.de aia ne prind toate nepregatiti.Da pupincurismul si lucratul pe la spate functioneaza perfect ,in toate sistemele mai ales in cel bugetar.era o hora a unei categorii aparte;'strangeti hora nu fiti hoti,so avem in fund cu toti.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 05 Septembrie 2020 08:45
  5.13.224.***
  Daca parintii semneaza pe propria raspundere ca-si vor trimite copii la scoala, si statul semneaza ca nu-I va imbolnavi! SIMPLU! E ca si cum ma duc sa ma internez semnez ca sunt de acord... dar spitalul nu-mi garanteaza ca nu voi mai pleca si cu alte boli sau mai rau... in 4 cuie cum a patit un vecin in nici doua saptamani! Ce pot sa zic:
  Success colonia! Tine-o tot asa.... in cateva decenii ramai fara populatie...
  4
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.