Turişti electorali prin bătrânul Galaţi

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Urmăresc cu atenție și, recunosc, cu un pic de îngrijorare - vorba preşedintelui României - postările candidaţilor la postul de primar al Galaţiului. Îi văd cât sunt de implicaţi, de prezenţi, de vigilenţi şi incisivi în oraşul acesta.

Cel puţin doi - dacă n-or mai fi şi alţii pe care nu i-am văzut - s-au filmat lângă sau vorbind despre Parcul Industrial. Da, acela care n-a funcţionat niciodată, fapt pe care ei abia acum îl înfierează cu mânie proletară! Ridicol!

Pe urmă, unii dintre ei au luat la rând monumentalele clădiri în ruină ale Galaţiului. Imobile care de zeci de ani se macină în mizerie, dar pe care abia acum par să le observe şi să le plângă de milă.

S-au pozat, mai apoi, cu fiecare groapă mai mică sau mai mare, cu fiecare copac uscat sau asfaltat ieşit în cale, cu fiece stradă mărginaşă de prin cartierele uitate ale Galaţiului. Îi privesc şi nu încetez să mă minunez. „Bă, băieţi, da unde aţi fost voi până acum?!”, îmi vine să-i întreb. Că groapa aia e acolo de dinainte să fiţi voi candidaţi la Primărie. Copacul acela s-a uscat înainte să strigaţi voi după ajutor. Şi clădirea aceea era dărăpănată şi anul trecut!

Candidaţi implicaţi îşi relatează în multe imagini descinderile electorale prin cartiere, se pozează cu cetăţenii, cu maidanezii, cu gunoaiele, de parcă tocmai s-au coborât cu hârzobul din Cer în lumea reală. Şi, vorba lui Bogdan Stoica, pe care l-am ascultat într-un podcast cu Dragoş Pătraru: „Toţi sunt triumfali: «Azi am fost în cartierul rău famat X». E un eroism în afirmaţiile lor. Bă, da nu ne-ajută cu nimic că tu eşti cu turist în propriul tău oraş, şi descoperi revoltat problemele”.

Nu, serios, în ce oraşe mari şi frumoase aţi trăit voi până acum? Ah, da, unii dintre voi trăiţi mai mult pe la Bucureşti. Alţii aveţi case mari şi frumoase în zonele rezidenţiale ale Galaţiului sau ale comunelor scuturate dimprejur. De unde să ştiţi voi cum arată viaţa reală a Galaţiului? Când aţi călătorit ultima oară cu autobuzul? Ştiţi cât costă un bilet? Ori măcar de când şi de ce nu mai circulă tramvaiele prin Galaţi?

Fireşte, acum toţi aveţi soluţii. Unele mai frumos şi mai mincinos împachetate ca altele. Aveţi urechi şi înţelegere pentru fiecare cetăţean dispus să intre în vorbă cu voi. Aveţi proiecte ambiţioase sau doar vorbe goale, aveţi de toate doar să vă votăm. Uite de aia v-arunc şi eu o provocare: „Luna de pe Cer nu ne-o promiteţi, stimaţi domni candidaţi?".

Citit 2225 ori Ultima modificare Duminică, 20 Septembrie 2020 19:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.