Turişti electorali prin bătrânul Galaţi

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
3 comentarii

Urmăresc cu atenție și, recunosc, cu un pic de îngrijorare - vorba preşedintelui României - postările candidaţilor la postul de primar al Galaţiului. Îi văd cât sunt de implicaţi, de prezenţi, de vigilenţi şi incisivi în oraşul acesta.
Cel puţin doi - dacă n-or mai fi şi alţii pe care nu i-am văzut - s-au filmat lângă sau vorbind despre Parcul Industrial. Da, acela care n-a funcţionat niciodată, fapt pe care ei abia acum îl înfierează cu mânie proletară! Ridicol!
Pe urmă, unii dintre ei au luat la rând monumentalele clădiri în ruină ale Galaţiului. Imobile care de zeci de ani se macină în mizerie, dar pe care abia acum par să le observe şi să le plângă de milă.
S-au pozat, mai apoi, cu fiecare groapă mai mică sau mai mare, cu fiecare copac uscat sau asfaltat ieşit în cale, cu fiece stradă mărginaşă de prin cartierele uitate ale Galaţiului. Îi privesc şi nu încetez să mă minunez. „Bă, băieţi, da unde aţi fost voi până acum?!”, îmi vine să-i întreb. Că groapa aia e acolo de dinainte să fiţi voi candidaţi la Primărie. Copacul acela s-a uscat înainte să strigaţi voi după ajutor. Şi clădirea aceea era dărăpănată şi anul trecut!
Candidaţi implicaţi îşi relatează în multe imagini descinderile electorale prin cartiere, se pozează cu cetăţenii, cu maidanezii, cu gunoaiele, de parcă tocmai s-au coborât cu hârzobul din Cer în lumea reală. Şi, vorba lui Bogdan Stoica, pe care l-am ascultat într-un podcast cu Dragoş Pătraru: „Toţi sunt triumfali: «Azi am fost în cartierul rău famat X». E un eroism în afirmaţiile lor. Bă, da nu ne-ajută cu nimic că tu eşti cu turist în propriul tău oraş, şi descoperi revoltat problemele”.
Nu, serios, în ce oraşe mari şi frumoase aţi trăit voi până acum? Ah, da, unii dintre voi trăiţi mai mult pe la Bucureşti. Alţii aveţi case mari şi frumoase în zonele rezidenţiale ale Galaţiului sau ale comunelor scuturate dimprejur. De unde să ştiţi voi cum arată viaţa reală a Galaţiului? Când aţi călătorit ultima oară cu autobuzul? Ştiţi cât costă un bilet? Ori măcar de când şi de ce nu mai circulă tramvaiele prin Galaţi?
Fireşte, acum toţi aveţi soluţii. Unele mai frumos şi mai mincinos împachetate ca altele. Aveţi urechi şi înţelegere pentru fiecare cetăţean dispus să intre în vorbă cu voi. Aveţi proiecte ambiţioase sau doar vorbe goale, aveţi de toate doar să vă votăm. Uite de aia v-arunc şi eu o provocare: „Luna de pe Cer nu ne-o promiteţi, stimaţi domni candidaţi?".

Citit 1740 ori Ultima modificare Duminică, 20 Septembrie 2020 19:26

3 comentarii

 • postat de Vica de pe 11 Siret Luni, 21 Septembrie 2020 10:23 78.96.81.*** Link la comentariu
  1
  12

  Papagali electorali prin batranul Galati, intrucat unii dintre acesti aspiranti la functii publice fac acest traseu papagalicesc de 30 de ani, imbatranind pe scaunele publice si schimbandu-si placile in gura de atata uzura papagaliceasca, de care, inca, nu s-au saturat, stiind ca mamelucii ii voteaza iar!

  Unii se vor luati in sicrie direct din fotoliile publice, ba chiar sa-i ingroape cu ele, atat de dragi le sunt!

  Dar, apropo de cimitire, la nici-un candidat la fonctie publica nu am vazut un proictel cat de mic, referitor la cimitire, privind buna gospodarire, stiind ce debandada si haos le guverneaza in prezent; ce sa mai vorbim de parcul industrial facut tandari prin divizare, motiv care a alungat investitori seriosi!

  Raportează
 • postat de Nea Luce Luni, 21 Septembrie 2020 09:36 86.124.202.*** Link la comentariu
  0
  14

  ..."Pupat toti piata endependenti".odata la patru ani... Asta se intampla vesnic intr-o tara prapadita, cu milioane de asistati sociali, cu milioane de analfabeti-functionali, cu mii de evazionisti fiscali si delincventi "condamnati cu suspendare, cu politicieni corupti pana in maduva oaselor, cu politisti care joaca barbut cu interlopii si judecatori care primesc "spagi speciale" pentru verdicte "speciale" in tandem cu pensiile speciale, cu un sistem de sanatate ruinat si de educatie devastat... " Mama noastra de noi toti / Tara de tampiti si hoti" ( Ada Milea )

  Raportează
 • postat de Galatean Luni, 21 Septembrie 2020 04:37 5.13.142.*** Link la comentariu
  2
  14

  La asta se pricep de 30 ani , sa promita , ca nu le dor gura sa o zica, desi au stat mai mereu in oras cu tot cu sediul lor de partid nu au vociferat de loc prin adunari si sedinte ale consiliului local sau judetean , au tacut malc ca leafa primita e buna , la campanie sau trezit ca ghioceii la inceput de primavara sa scoata capul din pamint,

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.