Pretextele (nu) conduc urbea

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Deşi în mod clar diferite, din cauza restricţiilor necesare pentru împiedicarea îmbolnăvirilor, alegerile locale 2020 nu diferă cu aproape nimic de celelalte alegeri (adică toate) la care am votat începând din 1996. Gălăţenii nu se prea duc la vot.

Prezenţa la urne a fost mai mică ieri, la Galaţi. La ora 14,00, situaţia stătea astfel: municipiu - 16,94 la sută, faţă de 19,72 la sută în 2016; judeţ - 20,74 la sută, faţă de 23,70 la sută la precedentele alegeri locale. Deci nu reuşisem nici măcar să egalăm "performanţa" din 2016. Iar trendul era constant sub cel de acum patru ani.

Motive ar fi multe, ba că nu sunt în oraş, unii nici în ţară, ba că sunt dezamăgiţi de toată clasa politică, ba că, chipurile, votul lor nu schimbă nimic, şi atunci de ce să se mai obosească, iar lista motivelor poate continua la nesfârşit. În realitate, celor care nu se duc la vot pur şi simplu nu le pasă ce se întâmplă cu oraşul şi judeţul acesta, nu dau doi bani pe viitorul urbei şi al comunităţii. O spun cu toată responsabilitatea, nu este prima oară, dar tot sper ca oamenii să conştientizeze consecinţele, cine nu votează, nu contează.

Din punctul meu de vedere, dacă nu te interesează viitorul acestui oraş şi al acestui judeţ, înseamnă că ori ai de gând să pleci din oraş sau din ţară (şi, chiar în acea ipostază, sigur laşi în urmă familie şi prieteni a căror soartă nu ar trebui să îţi fie indiferentă), ori eşti hoţ, peşte, dealer de droguri sau oricare altă categorie de infractori, caz în care nu prea contează ce viitor are zona unde operezi. Deşi, cel puţin în principiu, ar trebui să conteze, fiindcă în sărăcie nici categoriile astea de "profesionişti" nu prea prosperă.

Eu am votat şi ieri, cum o fac de când am căpătat dreptul acesta. M-am înarmat regulamentar cu mască, mănuşi, pix, dezinfectant şi răbdare şi m-am dus la vot în intervalul cel mai aglomerat, adică 10,00-12,00. Era ceva coadă la secţiile 97-100, de la Şcoala Nr. 5. Organizarea era la locul ei, deşi nu am priceput de ce ni s-a spus că vom face singuri anumite operaţiuni (scanat cartea de identitate, luat buletinele de vot), dacă tot aveau să ne ajute oamenii din secţiile de votare?... Una peste alta, în 20 de minute am votat, nu a fost sfârşitul lumii să aştept puţin la coadă, deşi, să fie clar, urăsc cozile. Cu excepţia cazurilor când eşti bolnav, nu există motive pentru absenţa la vot. Există doar pretexte, iar ele nu vor conduce urbea. Sau poate că da.

Citit 1727 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.