La tablă, dom` profesor!

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Li s-o fi părut multora nerușinată ideea puștiului Selly ca și dascălii să fie evaluați de elevi, dar încep să cred tot mai mult că miezul ideii nu e chiar atât de putred. Dacă nu orice ”loază” - vorba lui Caragiale - ar ajunge să își dea girul asupra calității profesorului și chemați să zică ce și cum ar fi copiii cu ceva materie cenușie în cap, cred că treaba ar fi oarecum sănătoasă. Și poate nu ar mai sucomba printre catedre dascăli tulburați și nechemați spre meserie sau, Doamne ferește, strungari cu diplome false.
Mă întreb cum s-ar putea naște o nație sănătoasă și prosperă din mâinile unor generații de dascăli care, ca în orice branșă, a adunat și muncitori sârguincioși, și eminențe, și uscături. Însă diferența între Educație și alte bresle, să le zicem, este că uscăturile, bine ascunse și tolerate, mai de milă, mai de pilă, ajung să "educe", ani la rând, generații după generații. Că nu au chemare, că nu au răbdare, că stresul vieții și-a pus amprenta prea mult asupra lor și le-a întunecat vocația de a descoperi și a forma creiere tinere, nechemații de la catedră au o mare răspundere morală. Cât timp oala nu dă în clocot sau cineva nu scobește adânc, cu posibile repercusiuni asupra mai marilor dascălului-problemă, răspunderea rămâne o e chestie strict teoretică.
Proaspătul fost șef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a prosperat 20 de ani în baza unei diplome de Bac falsificate. A predat ani de zile la Universitate. Gândiți-vă că timp de 11 ani a fost numărul 2 în structura care dă avize de acces la secrete pentru toți cei care activează în sistemul de siguranță națională! Un strungar cu o diplomă falsă a trecut prin toate formele de specializare și calificare după vârsta de 40 de ani, a devenit doctor și a pozat, inclusiv de la înălțime catedrei, în formator. Pardon, infractor, nu mai mare decât cei care l-au cunoscut îndeaproape, i-au știut punctele slabe și l-au tolerat pe criterii care nu au de-a face nimic cu performanța.
Și exemple de gunoi măturat sub preș pot fi, probabil, numărate cu sutele, mai ales când găurile negre sunt abil mascate cu propteaua unor legi slabe și favorizante. Așa ajunge o profesoară cu grave probleme de comportament acasă să fie dascăl pentru copiii din două școli. Și ce dacă profa are probleme cu legea? Fișa medicală e garantată de niște medici care se fac că o evaluează, iar ea e aptă, pentru că legea e ca o barieră coborâtă: căţeii trec pe sub ea, dulăii o sar, iar boii stau şi-aşteaptă!

Citit 1319 ori Ultima modificare Luni, 12 Octombrie 2020 18:09

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de dan
  Marți, 13 Octombrie 2020 14:46
  90.95.144.***
  elevii unei clase din nigeria de vest erau in numar de patru, dintr-un sat ce numara vreo 200 de copii de aceeasi virsta. intr-o zi un copil de pe strada, analfabet il intilneste pe profesorul celor patru copii scolarizati. il intreaba: eu vreau sa invat, sa stiu sa citesc, sa numar, sa merg la facultate. atunci profesorul ii explica: daca toti ar merge la scoala cine ar culege bumbacul pe cimp? va dam drept la vot si va aratam unde sa puneti degetul, aveti drepturi.....societatea va progresa rapid asa.
  intrebare: cei patru elevi erau cei mai destepti din sat?
  asta se vede acum in societatea romaneasca.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Teach
  Marți, 13 Octombrie 2020 14:45
  86.124.200.***
  Vreau stimatii jurnalisti sa se intrebe cate loaze, pardon elevi, nu au fost exmatriculati dupa ce au strans sute de absente, motivate cu scutiri medicale ... luate corect ... la pretul de 5-10 lei bucata!!!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Doru Iftode
  Marți, 13 Octombrie 2020 14:25
  46.97.57.***
  Performanta in invatamant trebuie incurajata. Profesorii care produc performanta trebuiesc potentati. Padurea noastra are uscaturi de care trebuie sa scapam pentru a putea creste copaci noi sanatosi si trainici.
  Evaluarea de catre elevi si parinti trebuie sa fie una dintre metodele de feedback in invatamant.


  Noi ne rugam de 2 ani de zile sa schimbam un anumit profesor pentru ca nu face absolut nimic la clasa, si nu reusim. Si in situatia noastra sunt multi. Alta solutie nu avem.
  9
  6
  Raportează
 • postat de Doru Iftode
  Marți, 13 Octombrie 2020 14:25
  46.97.57.***
  Performanta in invatamant trebuie incurajata. Profesorii care produc performanta trebuiesc potentati. Padurea noastra are uscaturi de care trebuie sa scapam pentru a putea creste copaci noi sanatosi si trainici.
  Evaluarea de catre elevi si parinti trebuie sa fie una dintre metodele de feedback in invatamant.


  Noi ne rugam de 2 ani de zile sa schimbam un anumit profesor pentru ca nu face absolut nimic la clasa, si nu reusim. Si in situatia noastra sunt multi. Alta solutie nu avem.
  8
  5
  Raportează
 • postat de Doru
  Marți, 13 Octombrie 2020 10:47
  85.186.244.***
  Studentii unui profesor de sociologie din Suedia, i-au spus acestuia ca socialismul este bun, echitabil, fara bogati si fara saraci si trebuie gasita o metoda de implementare. Profesorul le-a propus un experiment: sa atribuie fiecarui student aceeasi nota obtinuta ca medie a notelor fiecaruia obtinute la teste. La primul test, studentii eminenti au luat 10 dar au primit nota 8 si au fost nemultumiti insa elevii slabi, care luasera 6, au obtinut tot 8 si au fost fericiti. La al doilea test, studentii buni au invatat mai putin, fiind mai putin motivati, obtinand note de 8 iar cei slabi nu au mai invatat aproape nimic, asteptandu-se tot la note mari, pe seama “tocilarilor”. Insa nota medie a fost 6 aplicata tuturor. La al treilea test nu a mai invatat aproape nimeni si toata lumea a picat cu o medie de 4.
  Atunci profesorul le-a explicat: socialismul e o utopie. In practica, societatea va esua, intrucat elitele vor disparea in timp ce mediocritatea va creste si va distruge societatea in ansamblu.
  Acest principiu se vede astazi la toate nivelurile, in toate domeniile in societatea romaneasca.
  7
  9
  Raportează
 • postat de Cineva
  Marți, 13 Octombrie 2020 10:09
  178.138.34.***
  La tabla puștiul selly. E foarte ușor sa critici profesorii din afară când nu ai lucrat nici o zi în sistemul romanesc de învățământ
  8
  13
  Raportează
 • postat de La vot
  Marți, 13 Octombrie 2020 10:04
  77.111.247.***
  Avem ocazia să măturăm mizeria care ne-a otrăvit viețile și a infectat țara în ultimele 9 luni de zile.
  4
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.