La tablă, dom` profesor!

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Li s-o fi părut multora nerușinată ideea puștiului Selly ca și dascălii să fie evaluați de elevi, dar încep să cred tot mai mult că miezul ideii nu e chiar atât de putred. Dacă nu orice ”loază” - vorba lui Caragiale - ar ajunge să își dea girul asupra calității profesorului și chemați să zică ce și cum ar fi copiii cu ceva materie cenușie în cap, cred că treaba ar fi oarecum sănătoasă. Și poate nu ar mai sucomba printre catedre dascăli tulburați și nechemați spre meserie sau, Doamne ferește, strungari cu diplome false.

Mă întreb cum s-ar putea naște o nație sănătoasă și prosperă din mâinile unor generații de dascăli care, ca în orice branșă, a adunat și muncitori sârguincioși, și eminențe, și uscături. Însă diferența între Educație și alte bresle, să le zicem, este că uscăturile, bine ascunse și tolerate, mai de milă, mai de pilă, ajung să "educe", ani la rând, generații după generații. Că nu au chemare, că nu au răbdare, că stresul vieții și-a pus amprenta prea mult asupra lor și le-a întunecat vocația de a descoperi și a forma creiere tinere, nechemații de la catedră au o mare răspundere morală. Cât timp oala nu dă în clocot sau cineva nu scobește adânc, cu posibile repercusiuni asupra mai marilor dascălului-problemă, răspunderea rămâne o e chestie strict teoretică.

Proaspătul fost șef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a prosperat 20 de ani în baza unei diplome de Bac falsificate. A predat ani de zile la Universitate. Gândiți-vă că timp de 11 ani a fost numărul 2 în structura care dă avize de acces la secrete pentru toți cei care activează în sistemul de siguranță națională! Un strungar cu o diplomă falsă a trecut prin toate formele de specializare și calificare după vârsta de 40 de ani, a devenit doctor și a pozat, inclusiv de la înălțime catedrei, în formator. Pardon, infractor, nu mai mare decât cei care l-au cunoscut îndeaproape, i-au știut punctele slabe și l-au tolerat pe criterii care nu au de-a face nimic cu performanța.

Și exemple de gunoi măturat sub preș pot fi, probabil, numărate cu sutele, mai ales când găurile negre sunt abil mascate cu propteaua unor legi slabe și favorizante. Așa ajunge o profesoară cu grave probleme de comportament acasă să fie dascăl pentru copiii din două școli. Și ce dacă profa are probleme cu legea? Fișa medicală e garantată de niște medici care se fac că o evaluează, iar ea e aptă, pentru că legea e ca o barieră coborâtă: căţeii trec pe sub ea, dulăii o sar, iar boii stau şi-aşteaptă!

Citit 1653 ori Ultima modificare Luni, 12 Octombrie 2020 18:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.