Vaccinare ca-n povești

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Trei zile (și nopțile aferente) a durat maratonul vaccinării de la Timișoara, o inițiativă în premieră la nivelul României și care a avut un succes demn de consemnat. Peste 6.700 de persoane s-au vaccinat anti-COVID pe parcursul celor trei zile și doritori ar mai fi fost, chiar și după încheierea campaniei. Sute de medici, asistente și voluntari au muncit în ture de câte 8 ore, iar cele mai multe persoane au venit fără programare şi au fost înregistrate la faţa locului. Doctorii spun că acest lucru a contribuit mult la creşterea numărului pe persoane imunizate.

Văzând succesul campaniei de la Timișoara, autoritățile spun că maratonul vaccinării ar trebui repetat, în cât mai multe orașe din țară, dar și în localitățile rurale. Pare a fi singura soluție pentru ca imunizarea românilor împotriva coronavirusului să aibă rezultatele sperate și să putem reveni cu toții, cât mai curând, la o viață normală.

Există și alte variante, în afară de acest maraton. Deva a deschis primul centru de vaccinare "drive-thru" din România, la care doritorii s-au imunizat chiar în propriile mașini, chiar dacă nici ei nu au avut programări. Și acesta a fost un succes, iar inițiativa a fost preluată și de Cluj-Napoca, unde de asemenea se bucură de succes. Programul acestor centre "drive-thru" este zilnic, șapte zile pe săptămână, de dimineața până seara. Tot ce trebuie este buletinul și, bineînțeles, dorința de a te vaccina. Toate cele trei orașe menționate mai sus sunt din vestul țării și sperăm ca ritmul acesta de vaccinare să fie ales și de românii din celelalte regiuni, nu numai de ardeleni.

La Galați, așa cum "Viața liberă" a scris ieri, s-a ajuns pentru prima dată în situația în care numărul vaccinurilor disponibile îl depășește pe cel al doritorilor. Și este de așteptat ca numărul locurilor libere din județul Galați să crească. Adică vaccinuri sunt suficiente și, dacă vrei să te vaccinezi, nu ai nicio scuză să nu faci asta.

Probabil că românii - implicit, și gălățenii - s-au săturat de campaniile de până acum ale autorităților, în care un nene apărea la televizor și-ți spunea "Vaccinează-te!". Poate că e nevoie de noi abordări, pentru că încă sunt mulți indeciși, iar campanii de genul maratonului vaccinării sau al unui centru "drive-thru" ar putea accelera ritmul imunizării populației.

Este însă absolut necesară implicarea autorităților publice locale, din partea cărora nu am auzit nimic până acum despre o astfel de inițiativă. Ne mișcăm și noi mai cu talent?

Citit 1232 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Aprilie 2021 02:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.