Cum să mori muncind

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Doi bărbaţi tineri, unul de 20, celălalt de 33 de ani, şi-au pierdut viaţa în weekendul care tocmai s-a încheiat. Nu, nu au murit de COVID-19, ci în două incidente petrecute în timp ce munceau. Nu le spun accidente de muncă, fiindcă nu ştim, la ora la care scriu, dacă se încadrează din punct de vedere legal în această categorie.

Circumstanţele exacte urmează să fie stabilite de poliţişti şi de către inspectorii de muncă. Dar, în mod sigur, pentru familiile lor, contează mai puţin poate ce vor spune autorităţile, fiindcă şi-au pierdut doi fii, fraţi sau soţi în floarea vârstei, nişte oameni fără îndoială de ispravă şi dornici să-i ajute pe cei dragi. Nu, nu i-am cunoscut, dar, deşi era weekend, amândoi munceau, unul în construcţii, celălalt, în agricultură. Nu se îmbătau prin vreun birt, nu făceau paranghelii interzise cu câte 60 de invitaţi, munceau pentru a pune pâine pe masă, iar astăzi nu mai sunt.

Oamenii legii vor afla dacă munceau legal sau nu, dacă semnaseră nişte documente referitoare la securitatea muncii etc. Poate că da, poate că nu. În niciuna dintre situaţii însă, aflarea adevărului nu îi va aduce pe bieţii oameni înapoi.

Tot ce putem spera este ca angajatorii - dacă într-adevăr existau şi nu se muncise în regie proprie, să spunem - să fie mai atenţi pe viitor, iar asemenea tragedii să fie evitate. Pentru că oamenii care vor să pună o pâine pe masă vor continua să muncească în condiţiile care li se oferă.

Nu ştiu dacă, la 20 de ani, tânărul care s-a răsturnat cu tractorul într-un şanţ de irigaţii şi a murit înecat în cabina umplută cu apă chiar era calificat să fie la volanul utilajului cu pricina, fiindcă, din câte înţeleg de la oamenii care se pricep mai bine, trebuie să ai ceva experienţă pentru a conduce tractorul. La fel, nu ştiu cât de asigurat era şanţul care s-a surpat peste muncitorul de 33 de ani, dar intuiţia şi experienţa îmi spun că, cel mai probabil, nu se respectaseră nici acolo toate măsurile de siguranţă.

Este păcat, în condiţiile în care şi aşa populaţia ne este îmbătrânită, iar oamenii apţi de muncă pleacă toţi care încotro, să câştige o pâine mai albă, noi să pierdem, dintr-un foc, doi tineri dispuşi să muncească. Poate că nu ar strica mai multă atenţie şi la condiţiile de lucru, din partea tuturor celor implicaţi, angajatori şi angajaţi deopotrivă. Că, altfel, rămânem fără meseriaşi să ne termine treaba, iar banii câştigaţi se duc pe colive.

Citit 1876 ori Ultima modificare Luni, 10 Mai 2021 02:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.