Vine valu' şi-mi ia calu' (de dar)

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Aproape toate centrele de vaccinare din judeţul Galaţi îşi vor modifica programul. Practic, doar Sala Sporturilor, Patinoarul, Sala "Siderurgistul" şi centrul drive-thru de la mall vor rămâne deschise de la 8,00 la 20,00 în fiecare zi, în celelalte urmând să se lucreze câte şase ore pe zi, în cel mai bun caz, sau doar 2-3 zile pe săptămână. Explicaţia oficială este că echipele care deservesc respectivele centre se deplasează prin sate, pentru a-i vaccina la faţa locului pe cei care doresc acest lucru. Ceea ce nu se spune însă este că, de o bună bucată de vreme încoace, prin aceste centre se cam şomează, pentru că interesul gălăţenilor de a se proteja împotriva COVID-19 a scăzut până la cote alarmante. Pragul de 1.000 de imunizări pe zi n-a mai fost atins de foarte multă vreme, iar scăderea este vizibilă de la o zi la alta, deşi Galaţiul abia a vaccinat circa 25 la sută din populaţie.

De altfel, tendinţa este similară şi la nivel naţional, mai ales că inclusiv Guvernul pare să se fi resemnat. Premierul Cîţu nu-şi mai aminteşte de ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate şi se declară mulţumit că nu mai avem infectări, aşa că a instituit noi măsuri de relaxare. România a început să vândă din dozele de vaccin de care a beneficiat ca membră a Uniunii Europene, în timp ce în lume există ţări în care vaccinul nici n-a ajuns încă. Calul de dar nu se caută la dinţi, spune un vechi proverb, dar românii au făcut franjuri vaccinul, doar aşa de-ai dracu', de parcă ar fi o mârţoagă răpciugoasă, nu o realizare tehnologică de ultimă oră, iar acum îl aruncă practic la gunoi.

În acest timp, tulpina indiană a început să-şi facă simţită prezenţa în Europa. Rusia este deja devastată (20.000 de cazuri şi 600 de morţi pe zi), iar Marea Britanie şi Israelul, care par cele mai responsabile state, au reintrodus restricţii.

La Galaţi, după multe zile cu zero infectări noi, vineri am avut patru cazuri, duminică şi luni - câte trei, marţi - cinci, iar miercuri - şapte. Tendinţa este evidentă, pentru cine vrea să vadă. Mai sunt însă puţini specialişti care au curaj să ameninţe cu valul 4, care ar putea să facă ravagii în toamnă, în lipsa imunităţii de masă. Impresia generală este că am cam scăpat de Sars-Cov-2 şi trebuie să ne vedem de viaţă şi de vacanţe, că doar mai sunt două luni de vară. Şi chiar dacă o să vină valu' la sfârşit de august, românii-s convinşi că se vor descurca ei cumva. Doar aşa ne spune istoria că facem de 2.000 de ani, chit că de fiecare dată au murit mulţi din ăia fără cai.

Citit 1684 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iulie 2021 02:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.