Oraşul Meşterului Dorel

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În sfârşit, "Veşmântul" lui Sergiu Dumitrescu şi-a găsit un rost, din ’91 încoace, de când lucrarea de artă monumentală face umbră pe strada Brăilei, în faţa blocului R2. Ca o ancoră a vremurilor noastre, asigură patru tomberoane împotriva furtului! Pubelele au fost legate cu lanţuri, prinse cu lacăt, de sculptura în metal. C-aşa-i pe un şantier în lucru, după cum mi s-a transmis! Vorbim despre şantierul modernizării urbane dintre Potcoava de Aur şi Trei Star! Altfel spus, să zică mersi "Veşmântul" că n-a fost pus la pământ precum ceasul din Mazepa. Fireşte, ceasul nu era monument de for public, ca sculptura, dar constituia un REPER pentru câteva generaţii de gălăţeni. Aşa cum era şi ceasul din Centru, înlocuit acum de un OZN. Şi apropo de "Veşmânt", la cum a ajuns, mâzgălit, numai a operă de artă nu arată! În fond, şi "In memoriam", altă lucrare monumentală din zonă, realizată de Silviu Catargiu, a servit ca suport pentru panoul de şantier al aceleiaşi modernizări. Scopul scuză mijloacele, nu-i aşa!
În rest, autorităţile sunt ahtiate după cultură, nu alta! Iată, de 15 iunie 2021, au venit cu alai să-i pună la gât Poetului frumoasă ghirlandă de flori. Da, aproape cam ca alea de se poartă prin Hawaii, dar mai românească aşa. În sensul că aceia care au montat ghirlanda comemorativă pe monumentul lui Mihai Eminescu din parcul de pe Domnească s-au mânjit zdravăn pe mâini de roșul decorațiunii. Dar asta nu i-a oprit! Partea proastă este că a început să plouă şi vopseaua ghirlandei a început să curgă, duios, pe gâtul, umerii și spatele poetului, şi peste muza sa, chiar în timpul manifestării. Iar acum îşi bat capul specialiştii Muzeului de Artă să cureţe statuia, dar ştiţi cum e, scopul scuză mijloacele.
Şi mijloacele rămân alea care sunt. De pildă, tot modernizare se cheamă când o lucrare ar trebui să dureze un an şi nu se termină nici în trei. Ca în Valea Oraşului! Acolo unde o străduţă abia asfaltată a fost spartă după trei zile!
Modernizări sunt şi lucrările care cedează, se surpă, se strică ori suferă de infiltraţii, precum Pasajul din Centru sau zidul de sprijin de la Plaja "Dunărea".
Modernizări despre care credeam că-s făcute de vreun Meşter Manole, de aia nu rezistă. Şi că ne-ar trebui, poate, o Ană pe care s-o zidim la temelia oraşului, să nu ne mai fugă pământul şi investiţiile de sub picioare. Dar nu! Nu suntem oraşul Meşterului Manole. Ci al Meşterului Dorel. Care se pricepe la toate, de la cultură şi asfalt, până la OZN-uri.

Citit 1437 ori Ultima modificare Joi, 02 Septembrie 2021 23:28

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Competentul Capabil
  Vineri, 03 Septembrie 2021 11:52
  5.253.206.***
  O sa fie bine, mai sunt destule fieratanii facute de artisti galateni intergalactici care sa serveasca de REPER. Numai sa ajunga oamenii frumosi si buni sa conduca orasul. Ce melanj o sa fie, ce combinatie coplesitoare, ethosul local al galatenilor vrednici plus laptopurile cu tastaturile roase de atate proiecte facute de alde Ilie Dan plus treaba mare a urmasilor bratienilor. Ar trebui sa fim mandri de pe acum de ce mega superb o sa fie, curaj, inca un mic efort pentru ca #sepoate.
  1
  3
  Raportează
 • postat de ursus
  Vineri, 03 Septembrie 2021 08:18
  193.231.148.***
  Sa fim seriosi, nu saracul Dorel (sau cum l-o mai chema, daca poarta turban) e de vina! De vina sunt cei care dau lucrarile edilitare pe mana unor firme care nu au capacitatea sa faca ceea ce se angajeaza sa faca si, in egala masura, a celor care fac receptia stand cu spatele la lucrari, asa cum acum ceva timp un politist s-a intors cu spatele la strada, ca sa nu vada o masina de lux care circula cu o viteza mult peste cea legala, pentru ca n-avea curaj sa-l opreasca! Intr-un cuvant, lasati-l in pace pe Dorel si puneti intrebarile la Primarie!
  1
  14
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 03 Septembrie 2021 08:04
  82.76.251.***
  Mergeți 5 minute pe stradă în orice direcție, din orice punct al orașului și veți afla răspunsul la întrebarea " ce ne trebuie nouă cultură? " Orașul în care există o statuie celebră, pe care NOI o numim "nespălata" q.e.d
  1
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.