„Winter is coming”

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Creșterea uriașă a prețurilor la gaze naturale, care a speriat toată România, a cunoscut două noi faze, una a amenzilor de aproape 2,7 milioane de lei dictate de ANRE către mai mulți furnizori, urmată, imediat după, de cel puțin o contestație în justiție. Printre motivele invocate de Autoritate s-au numărat ofertele cu preț „fix” care s-au majorat peste noapte, notificări incorect întocmite, sau incomplete, trimise consumatorilor, lipsa unor informații transparente pentru aceștia, oferte-tip incomplete sau care nu respectau prevederile legale.
Concret, furnizorii Engie România, E.ON Energie România și Restart Energy One au fost sancționați, fiecare, cu amendă în valoare de 800.000 de lei, pentru că „în ofertele lansate public cu un preț fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menționat că furnizorul își rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade prețul ofertat. Pentru aceleași fapte, Premier Energy a fost amendată cu 200.000 lei. Câte 30.000 de lei amendă au primit Enel Energie și Enel Energie Muntenia pentru lansarea de oferte-tip în care nu se menționau data de întocmire a ofertei-tip și nici perioada de valabilitate a ofertei, fiind specificată doar data expirării acesteia. Nu în ultimul rând, Nova Power&Gas a fost amendată cu 30.000 lei pentru încheierea de contracte de furnizare a gazelor naturale în care nu se menționa perioada cu preț fix garantat din oferta-tip acceptată de clienți, precum și pentru lansarea de oferte-tip în care nu erau precizate termenele și condițiile de denunțare unilaterală a contractului.
A doua zi după comunicatul ANRE, Engie România a anunțat că va contesta în instanță amenda primită. Compania susține că oferta cu prețul majorat „a fost făcută transparent, cu bună-credință și luând în considerare interesul clienților”, atrăgând atenția că piața traversează o criză fără precedent, atât la nivel european, cât și local. Și E.ON Energie România consideră că a acționat „corect, transparent și loial” față de consumatorii săi, afirmând că situația este una „independentă de voința noastră”.
Până ce toate părțile implicate – autorități, companii – vor găsi o cale de rezolvare a situației, singurul lucru sigur, de necontestat, este că vine iarna. „Winter is coming”, cum spuneau în „Game of Thrones” cei din Nord, și nu era deloc bine. Pentru nimeni!

Citit 1747 ori Ultima modificare Vineri, 15 Octombrie 2021 23:24

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Bunul
  Duminică, 17 Octombrie 2021 00:37
  5.13.145.***
  Cred ca e timpul pr nationalizare fortata. Am incercat sa fim buni dar nesimtirea atinge cote enorme.

  Hai carati-va unde vreti si tuleo!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 16 Octombrie 2021 20:07
  5.13.157.***
  Nu poti mari un pret, intr-un contract FERM pe perioada determinata! Indiferent ca te duce la pierderi, respecti ce ai semnat de ambele parti!

  E ca si cum clientii ar spune, pai stai ca de luna viitoare platesc doar 50% din factura, pentru ca am un copil sau nu mai pot lucra 2 locuri de munca, sau nevasta s-a imbolnavit! NU TATUTZU! Nationalizarea a fi super sa dispara capushele bajetilor injectati albastri "destepti"!
  Vinzi dimineata energia electrica cu 15 bani, si o importi de la unguri cu 45! NU SE POATE ASA CEVA LA NESFARSIT!
  PS: Suma nu este reala, dar faptul DA! Se poate verifica! LAfel si cu graul ce pleaca in acte ca furajer i-l plimba pe mare 1 sapt si apoi revine de 4x mai sucmp! Nu-ti poti bate joc de un popor la nesfarsit cati-o iei! URAT!
  0
  10
  Raportează
 • postat de pro
  Sâmbătă, 16 Octombrie 2021 12:05
  5.13.162.***
  Daca nu se supun legilor, aceste companii din domeniu strategic pot fi nationalizate.
  Problema e in discutie la nivel inalt din cate am aflat.
  Si nu e doar pentru Romania.
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.