Cât te mai costă să mori în România

Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Durerea despărţirii de cineva drag este una dintre încercările imposibil de ocolit, în această viaţă. Bogaţi sau săraci, ajungem toţi, la un moment dat, doar de Dumnezeu sau soartă ştiut, în faţa marii treceri. În funcţie de credinţa fiecăruia, o trecere spre nimic sau spre o altă viaţă/existenţă, una pe care cu toţii ne-o dorim mai bună. Indiferent de modul în care trăim, de setul de valori în care credem şi de cât de mult ne pregătim pentru despărţirea de această lume, un lucru este clar. În România, şi să mori costă şi încă scump. Evident, fiindcă aşa este în firea lucrurilor, preţul postum îl plătesc ceilalţi, mai ales în situaţia în care nu am avut prevederea să ne ocupăm de tot din timp, să dăm dispoziţii, să facem testamente, să prevedem cheltuieli.

Cum românii, orice ar fi, nu îşi pierd simţul umorului, glumele cu specific pandemic nu au întârziat să apară. Una recurentă este cea cu prietenul care nu înţelege de ce lumea e tristă, că lui îi merg bine afacerile, are câte trei-patru contracte pe zi, e un an bun. Evident, prietenul e preot, iar contractele se încheie la 2 m sub pământ, să spunem aşa. Ei bine, lăsând gluma la o parte, una dintre urmările vizibile ale pandemiei de coronavirus este creşterea numărului deceselor, fenomen vizibil cu ochiul liber în zona Spitalului Judeţean, nu doar la uşa morgii, după cum scria ieri colega Anca Melinte, ci şi pe la uşile firmelor funerare de prin preajmă. Să ne înţelegem, nu am nimic cu firmele respective, deşi reclama cu sicriul în vitrină mi se pare un pic prea macabră. Sunt utile, evident, nu toată lumea are posibilitatea să alerge după toate cele necesare. Pe de altă parte, nu am auzit pe nimeni din această zonă de business să spună că renunţă la jumătate de comision, fiindcă situaţia este una de criză. După cum nu am auzit niciun preot să nu fi încasat de la rude banii pentru slujba de înmormântare, nu am auzit pe niciunul să spună "Domnilor, nu este nevoie de 60 de pachete de pomană, de 10 prosoape, de nu ştiu câţi colaci". O înmormântare modestă costă cel puţin 5.000 de lei, una la care defunctul şi participanţii trebuie deplasaţi într-o altă localitate se duce lejer la 6.500-7.000 de lei, iar dacă dispărutul a fost un om foarte iubit şi respectat, iar la înmormântarea sa vin zeci de persoane, 10.000 de lei se duc pe nesimţite. Şi pentru ce, stau şi mă întreb? Crede cineva că defunctul va trăi mai bine pe lumea cealaltă dacă are sicriu scump, cuie aurite, giulgiu brodat şi pernuţă de catifea sub cap? Şi, dacă ai iubit un om, chiar nu-l vei pomeni dacă nu ai mâncat friptură la catafalc?

Citit 2319 ori Ultima modificare Vineri, 12 Noiembrie 2021 22:10

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Dds
  Luni, 15 Noiembrie 2021 17:44
  89.137.231.***
  Trebuie construit o crematoriu urias si prima data aruncatii acolo de vii toata clasa politica care au jefuit si distrus tara de 30 ani incoace.
  Dupa ce terminam cu toti nemernicii astia vor urma si restul de ticalosi.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Diana
  Duminică, 14 Noiembrie 2021 22:47
  95.77.107.***
  Pamflet, daca tot este sa fie - Vineri parca (13.11), avand de rezolvat o problema pe str. Garii la unul din multitudinea de sedii ale Universitatii Dunarea de Jos, am avut impresia ca particip "La Maruta". Pe str. Garii treca spre Str. Traian, un camion platforma gen TIR, acompaniat de muzica din Boxe. In prima faza ma gandeam ca este reclama la targ de ... orice prin parcarea unui supermarket. Dar, ... era un alai de inmormantare (nu stiu genul / sexul persoanei decedate, si sa-i fie tarana usoara) iar pe platforma camionului erau 5-6 bocitoare sau rude, o boxa, o camera de filmat pe trepied si alta cu operator viu. Camionul era urmat de trei limuzine refatuite (nu aveau sigla marcilor, dar erau din cele reprezentative, cineva spunea de Rols, Audi etc), de cateva pirande in costumatie traditionala cu galben, rosu verde si alte cele, iar barosanii cu pantaloni turcesti (cu tur in vine), se alimentau cu cafea de la Amerijan, dupa care fuguta dupa atelaj. Mastile erau reprezentate de doua bucati, intercalate printre putinii insotitori pedestri (pardon la doua doamne, ca domnii aveau paharele de plastic si pantalonii in vine)! Nu are rost sa mai pomenim ca ioc politie locala sau de alte genuri, desi la cerut drepturi sunt primii. Dar cand sa spui uite... ce sa vezi? Pe str. Traian, de la semafor, dupa ce au asteptat cuminti culoarea de trecere, doua autospeciale cu insemnele politiei, furate probabil de la nationala, au activat semnale luminoase si audio, de credeai ca este revolutie, desti pe toata zona din piata mare, pana la baia comunala nu era o masina sau un pieton pe strada. Convoiul a asteptat, galagiosii institutionali au trecut in viteza, probabil spre sediul de pe strada de referinta, dupa care au "dat si ei muzica mai tare", dar urcand pe Basarabiei, pentru a bloca aproximativ 10 minute intersectia de la baia poporului psd, si afisand o declarativa pozitie diferita (sens de mers cotit), fata de institutionali. In sinea mea ma gandeam ca un consilier europarlamentar exponent al unei etnii respectate de noi nu si de ei, se tot plange ca nu au drepturi, ca sunt prigoniti in Romania, fara a recunoaste ca prin comportamentul adoptat si exploatarea copiilor si a rudelor fac si natia, dar si etnia de rusine.
  Si cum este crestinesc, repet - Dumnezeu sa ierte sufletul celui/celei care a plecat spre o zona mai promitatoare!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ocroteste doamne poporul tau.....
  Sâmbătă, 13 Noiembrie 2021 10:04
  89.39.81.***
  La noi la crestinii ortodocsi,Sunt reguli bine stabilite de moasele si stramoasele noastre care stiu tot.Ele stiu.... cum se face.Si cum Nu se face.Iar poporenii nostri tin mult la obiceiurile,spirituale ,culinare si materiale ale unei ingropaciuni de succes.Si daca vrei sa spargi tiparele maaacar oleaca Valeuuu.E crima si pedeapsa.Ca nu mai are nevoie decedatul de toate cele carei trebuiau pi pamant e clar ,da cum ii convingi tu pe falosii care raman in urma ,ca nu e bine sa cauti slava lumii?Ci pe a Domnului -Dumnezeului nostru?Si ca a hrani pe cei flamanzi ,nu insamna sa chemi la masa pe cei care te cheama si ei la randul lor?
  1
  15
  Raportează
 • postat de Cornel
  Sâmbătă, 13 Noiembrie 2021 09:51
  62.227.91.***
  Nu ar trebui să fie nicio cheltuială. Nu mai exista nimic dupa sfarsit. Totusi un Crematoriul ar fi necesar in fiecare oras mare.
  3
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.