Fostele întreprinderi Mehid și Elnav, surori și în mizerie

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Așa cum puteți citi într-un articol publicat astăzi de „Viața liberă”, Garda de Mediu urmează să dea o nouă amendă pentru groapa de gunoi care a devenit terenul fostei întreprinderi Mehid de pe bulevardul George Coșbuc. În valoare de 120.000 de lei, va fi cea mai mare amendă de până acum în „meciul” pe care autoritățile de mediu gălățene îl au, de ani de zile, cu lichidatorul Mehid, firma bucureșteană Sierra Quadrant SPRL. De asemenea, această amendă va fi aproape jumătate din totalul amenzilor acordate de Garda de Mediu în ultimii 11 ani, care s-a ridicat la 285.000 de lei. Aceste sancțiuni au fost numai ale Gărzii de Mediu, la ele s-au adăugat alte și alte sancțiuni financiare, de la Fisc, de la Poliția Locală, dar cine le mai poate ține socoteala? Și cine poate spune dacă ele au și fost plătite?

Oricum, după ce amenda va fi emisă și va fi luată la cunoștință, ea va urma traseul celorlalte. Dacă nu va fi achitată, va intra în masa credală, Mehid fiind o societate în faliment, iar adunarea creditorilor va decide ce se va întâmpla cu sumele respective.

Cei care citesc în mod regulat „Viața liberă” au putut afla că „povestea” de la Mehid seamănă în mod flagrant cu cea a fostei firme-surori Elnav, de pe Calea Prutului, care a fost deținută și ea tot de afaceristul Corneliu Mangalea. Ambele au avut același patron, ambele au intrat în faliment, ambele au avut același lichidator (Sierra Quadrant), ambele au avut și au probleme nerezolvate cu Mediul, ambele au lăsat baltă, ani la rând, completarea dosarelor solicitate de Agenția pentru Protecția Mediului Galați, ambele au primit amenzi de zeci de mii de lei de la Garda de Mediu, care nu se știe dacă au fost achitate. Elnav a lăsat „în urmă” o fostă haldă de zgură, pentru care, la fel ca la Mehid, Sierra Quadrant nu a îndeplinit niciuna din obligațiile de mediu legale.

Singura diferență între Mehid și Elnav este că cea din urmă a fost vândută, chiar dacă pe bucăți, iar îndeplinirea obligațiilor de mediu pentru fosta haldă trebuie finalizată de noul proprietar al terenului. Pentru că halda Elnav este pe lista deloc selectă a depozitelor de deșeuri pentru care România plătește mii de euro zilnic drept amendă, noul proprietar ar putea fi chiar expropriat de statul român dacă nu îndeplinește aceste obligații.

Mehid nu este în aceeași situație. Încă nu s-a vândut, conform celor de la Sierra Quadrant, iar dacă nu va găsi un cumpărător, gunoaiele din Coșbuc se vor aduna în continuare, „nederanjate” de nimeni.

Cruntă soartă au avut două dintre fostele întreprinderi-fanion ale Galațiului. De fostul lor patron nu se mai știe nimic. Și-a luat banii și jucăriile și a plecat, lăsându-ne nouă gunoaiele.

Citit 1907 ori Ultima modificare Vineri, 27 Mai 2022 19:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.