Gălăţeni de rangul II

Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Şi adică de ce ar fi trebuit întrebaţi gălăţenii ce cred despre desfiinţarea şi modificarea unor trasee de transport public în comun? Modificări despre care au putut afla săptămâna trecută din ziarul "Viaţa liberă", pentru că autorităţile abia luni au binevoit să le spună ce-o să li se întâmple vineri. Las’ că ştiu ele, autorităţile, ce-i mai bine pentru gălăţeni! Cum, când şi cu ce ar trebui să circule!

Da, e adevărat, la finele lunii mai gălăţenii au fost invitaţi să răspundă la întrebările unui chestionar despre eficienţa şi calitatea transportului public. Nu pentru că autorităţile s-ar fi perpelit de grija lor! Ci pentru că le obligă procedura să facă o "consultare publică" atunci când pregătesc o strategie de orice fel. În cazul nostru, "Strategia privind transportul public în Municipiul Galați pentru perioada 2021-2027". "Opinia dumneavoastră, exprimată prin răspunsurile la întrebările de mai jos, poate influența deciziile cu privire la proiectele care vor fi dezvoltate în următorii ani în Municipiul Galați". Aţi remarcat predicatul, da? "Poate". Da’ măcar mimăm democraţia.

Şi acum să ne întoarcem privirile către două dintre traseele care vor deveni amintire. 104. Bine, de fapt, e un 103 mascat de când ruta i-a fost scurtată până în Centru şi este evident că nu mai are călători. Şi, totuşi, cu firul care permite circulaţia troleibuzelor până în Ţiglina III cum rămâne? Cum a rămas şi cu şinele traseelor de tramvai desfiinţate. Că acum au mai rămas doar două, vor fi trei! La ce ne trebuie mai multe?

Cât despre 29, ştiu că e unul dintre cele mai vechi trasee de transport din Galaţi. Mi-l amintesc din copilărie, că făcea legătura între cartierul Dunărea şi Gara CFR. N-o să o mai facă. Şi, cât de curând probabil, transportul o să ne strângă pe toţi grămadă în Ţiglina I, de acolo vom fi transbordaţi la Potcoava de Aur, iar de acolo vom rupe rândurile care pe unde are nevoie: Gară, Port, Bariera Traian. Frumos, încolonaţi. Ca nişte cetăţeni de rangul II ce suntem.

Că de rangul I sunt cei care hotărăsc fără să ne întrebe nici măcar pentru a mima democraţia. Sau respectul. Sau fără să ne ofere soluţii reale ori compensaţii. De pildă, o soluţie de transport în serile în care sunt organizate festivaluri sau evenimente publice, iar apoi spectatorii se bulucesc în ultimele autobuze rămase pe traseu. Chiar, aţi primit vreo compensaţie pentru cele două jumătăţi de zi de anul trecut, în care transportul public a fost paralizat pentru că angajaţii Transurb au fost în grevă?! Da, ştiu, am glume în program… Glume de gălăţean de rangul II…

Citit 1722 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iunie 2022 09:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.