Lecţii învăţate pentru sărbători viitoare

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Odată cu minivacanța de Sfânta Maria trecută și ceremoniile de Ziua Marinei încheiate, e important să ne uităm în urmă și să cântărim puțin lucrurile. Se putea face mai mult pentru a celebra? Cu siguranță, da! Chiar dacă flota fluvială care defilează este de împrumut, Galațiul are încă mulți marinari, care ar fi meritat poate mai mult, de ziua lor. A lipsit un foc de artificii, altă dată prezent, precum și mai multe jocuri marinărești, poate chiar o reconstituire istorică a unuia dintre momentele în care Galațiul a fost vizitat, în trecut, de membrii Familiei Regale. Desigur, nu mai avem "Libertatea", dar la Galaţi avem încă nava "Tudor Vladimirescu", pe care s-ar putea organiza asemenea evenimente de inspiraţie istorică. Vasul de pasageri a avut oaspeţi de seamă pe parcursul existenţei sale, precum Regele Ferdinand, Regina Marea, generalul Averescu ş.a., aşa că o readucere în actualitate a acelor momente ar atrage mulţi spectatori, mai ales dacă li s-ar explica oamenilor că "Tudor Vladimirescu" este cea mai veche navă funcţională din România, cea mai veche cu zbaturi din Europa şi singura cu cilindri oscilanţi care încă mai navighează pe apele europene. E drept, asta cere bani, nu puţini, fiindcă bătrâna navă consumă mult, precum şi o coordonare public-privat  (dat fiind că nava aparţine NAVROM S.A.) la care încă mai avem de lucru. Idei sunt, rămâne ca municipalitatea să le ia în calcul şi, poate, să facă programul pentru astfel de evenimente şi după o consultare cu oameni care chiar iubesc oraşul acesta şi istoria lui. Slavă Domnului, avem destui!
Dincolo de neajunsuri, însă, câteva lucruri trebuie menţionate. Gălăţenii s-au dus cu miile pe Faleză, să asiste la toate cele pregătite pentru ei, s-au bucurat de spectacole, de muzică, de animatori, de festivalul gastronomic, de momentele artistice. Şi, chiar dacă ploaia torenţială de luni seară a pus pe fugă ultimii spectatori, în ansamblu, a fost un weekend frumos, liniştea şi ordinea au fost asigurate, iar Faleza nu era plină de gunoaie la finalul zilelor de sărbătoare. Ceea ce figurează la capitolul reuşite, în ceea ce mă priveşte. Evident, ne-ar plăcea, cu o altă ocazie, să avem un concert - poate, de ce nu, cu mai mulţi artişti născuţi sau formaţi la Galaţi, că şi din aceştia avem destui. Să ne mândrim şi noi cu Vasile Şeicaru, cu Florin Ristei, cu Maria Magdalena Dănăilă, cu Lora şi cu mulţi alţii. Să ne aducem pe scenă sportivii, pe cei mai buni sudori de la dublu fund din Damen sau pe cei mai buni siderurgişti ori constructori. Ideile, cum spuneam, nu ne lipsesc, voinţă politică să fie!

Citit 1140 ori Ultima modificare Marți, 16 August 2022 17:20

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Uffff, este de greu duă 32 de ani.
  Miercuri, 17 August 2022 18:01
  109.166.135.***
  Ce să spun....tastați pe Google ,,port unguresc la Mediterana'' și să vezi și să nu crezi ce citești.
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 17 August 2022 08:49
  86.124.200.***
  Galatiul dupa 32 de ani de democratie originala nu mai are nici dar nici o legatura cu marinaritul!Si acest lucru il arata de exemplu faptul ca anul trecut LICEUL DE MARINA nu mai avea clase de a 9 a!Daca Constanta nu mai are ce nave sa scoata la defilare va dati seama ca Galatiul este zero la acest capitol!Ne legam sperantele de o nava care saraca probabil partea dinspre Dunare cea care nu se vede este vinduta la fier vechi!!!!Glatenii s-au dus cu miile pe faleza pentru ca acolo se duc in fiecare sfirsit de saptamina si inca nu trebuie sa plateasca bilete de intrare pe faleza!Dar uite iam dat o idee familiei Pislaru sa privatizeze si faleza dupa ce s-a privatizat de catre PSD t malul Dunarii intre Zona Libera si port!Din mare pacate ZIUA MARINEI in Romania si nu numai in Galati mai degraba este o zi in care in fiecare an ne aducem aminte ca am avut o flota de care ne-am batut joc ca popor!
  Până în 1990, flota maritimă comercială a României avea peste 300 de nave, la care se adăugau Flota de pescuit oceanic (100 de pescadoare, nave colectoare și 12 nave frigorifice de transport )și cea fluvială!De ZIUA MARINEI ar trebui nu sa mincam mici sa bem bere si sa ne uitam la spectacole cu diversi artisti expirati si artificii!Nu ,in aceasta zi ar trebui sa-i intrebam pe cei de la PSD si PNL de ce au distrus flota Romaniei!De fapt in aceasta zi ar trebui sa comemoram nu sa sarbatorim!Sa comeram 30 de ani de la MOARTEA flotei ramanesti!
  0
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.