Galațiul, verde doar pe hârtie

Galațiul, verde doar pe hârtie
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Un articol publicat, zilele trecute, de un ziar central afirma că "Galațiul preia coroana de cel mai verde județ din țară". Văzând titlul, am fost puțin contrariat, probabil la fel ca mulți alți gălățeni. Citind tot textul, m-am lămurit. Articolul spunea, de fapt, că Galațiul a devenit unul dintre preferatele investitorilor în energie eoliană sau solară, așa-zisa energie verde. Doar în luna iunie, se afirma în text, au primit avizul tehnic două proiecte solare mamut, fiecare de 210 MW, iar în noul val al investițiilor verzi, în Galați au fost avizați peste 1.300 MW în eoliene și solare. În pofida acestei efervescențe, la nivel de capacitate instalată, lucrurile nu au avansat deloc în ultimul an - după cum ne prezenta articolul citat și partea goală a paharului.

La drept vorbind, acest "pahar" verde al Galațiului este mai mult gol decât plin. Nu sunt suficiente câteva eoliene sau parcuri fotovoltaice pentru a justifica o asemenea etichetă. "Verdele" trebuie să pornească mai întâi de la noi, cei care locuim aici, și de la cei din administrația locală. În județ mai avem o pădure, ceva, dar în oraș, să recunoaștem, verdele nu este punctul nostru forte.

Deocamdată, nu am rezolvat cu toate haldele de zgură pentru care România este în vizorul Comisiei Europene. Deocamdată, aruncăm gunoiul tot "la comun", amestecat. Au fost amplasate containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor, dar, de cele mai multe ori, tot o singură mașină, plină "cu de toate", vine să le ridice. Deocamdată, nu avem destule coșuri de gunoi pe străzi, iar mulți dintre noi nu le folosesc nici pe cele existente. Iar cei care vor să recicleze diversele ambalaje nu prea au unde.

Scriam recent, în articolul "Automatele de reciclare, greu de găsit în Galați", că singurele automate de reciclare care există la ora asta în Galați se pare că sunt numai la magazinele Kaufland. Reprezentanții Lidl România ne-au confirmat apoi că, până la sfârșitul lunii septembrie 2022, și la fiecare din cele cinci magazine Lidl din municipiul Galați va fi instalat câte un automat de reciclare.

Chiar și așa, pare prea puțin. Cu cinci "flori" de la Lidl și trei de la Kaufland nu se poate face primăvară. Mai avem mult până să devenim "verzi", ecologici, așa cum mulți ne dorim. Deocamdată, se pare că suntem verzi doar la alegeri, când mai dăm țării câte un parlamentar UDMR, chiar și fără să vrem.

Citit 1648 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2022 16:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.