Atac la bănci pe toate fronturile

Atac la bănci pe toate fronturile
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Agitaţie mare, ieri, în Galaţi, după ce Poliţia a dat publicităţii cazul uimitor al unei funcţionare de bancă acuzată că a sustras peste jumătate de milion de euro din conturile unor clienţi cu stare. Au luat foc telefoanele, pe de o parte, diverşi gălăţeni îngrijoraţi încercau să afle despre ce bancă este vorba, pe de altă parte, alţi gălăţeni, angajaţi sau persoane cu funcţii de conducere în diferite bănci cu sucursale în Galaţi ne asigurau că nu sunt ei. Din sursele noastre, banca în cauză ar fi ameninţat cu procesele în cazul în care poliţiştii le nominalizează instituţia. Evident, nimeni nu împiedică un client păgubit să iasă cu declaraţii publice, dar ce om de afaceri - fiindcă, presupunem, clienţii cu dare de mână de la care s-a furat nu vor fi fost umili angajaţi - ar vrea să spună că a pierdut zeci de mii de euro şi nu şi-a dat seama ce i se întâmplă? Tot săpând, am aflat că, de fapt, în situaţii delicate din motive de furt intern ar fi cel puţin încă o instituţie bancară, dar detaliile încă nu sunt clare. Oricum, ne asigurăm cititorii că tratăm problema cu seriozitate şi că în niciun caz nu este vorba despre vreo protecţie a hoţului, ci, pur şi simplu, nu putem face publice nişte nume de firme sau persoane fără confirmarea clară, din mai multe surse, că despre acelea este vorba. 

În altă ordine de idei, băncile nu sunt atacate doar dinăuntru, ci şi din afară. În noaptea de joi spre vineri, pe la ora 3,00, un bancomat al unei unităţi bancare din comuna constănţeană Castelu a fost aruncat în aer, iar cutia cu bani din interior furată de hoţi. Nu este primul asemenea atac, iar în acest caz, potrivit informaţiilor din presa naţională, bancomatul cu pricina se afla în proximitatea unei secţii de poliţie. În cazul funcţionarei care a sustras peste jumătate de milion de euro, furturile s-au petrecut pe parcursul a patru ani de zile. Semn că hoţii, nici cei cu gulere albe, nici cei de la munca de jos, nu se mai tem de nimeni şi de nimic. Anchetele, în ambele cazuri, continuă şi rămâne de văzut dacă se va recupera ceva din pagubă. 

Între timp, băncile continuă să facă tot ce ştiu ele mai bine, adică bani. Cele mai mari trei bănci în topul după active - Banca Transilvania, BCR şi BRD - au fost pe po­dium şi în clasamentul celor mai profitabile bănci în 9 luni/2022, potrivit Ziarului Financiar, iar profiturile nete cu­mulate ale acestora s-au ridicat la aproape 4 miliarde de lei în primele nouă luni din 2022, peste nivelurile din 2021, adică mai mult de jumă­tate din câştigul întregului sistem bancar.

foto: unsplash.com

Citit 5780 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2022 17:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.