Să facem România din nou măreață!

Să facem România din nou măreață!
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Astăzi e 1 Decembrie, este ACEA zi din an!

E Ziua Națională, în care ne declarăm cu toții mândri că suntem români, în care ne punem steagurile tricolore în geam și în suflete, ori la profilul de Facebook și îi dăm înainte cu dragostea de țară și de neam.

E ziua în care ne scoatem copiii să vadă parada militarilor, ziua în care ascultăm cu inimile înfiorate „Treceți, batalioane române, Carpații!”, ziua în care ne amintim ce tari și ce mândri am fost odată. Problema este: mai suntem la fel și acum? Mai contăm în Europa și în lume așa cum o făceam odată?

Probabil că mulți vor spune că da. Suntem printre cele mai mari comunități din Anglia, din Spania, din Italia... Oriunde ne-am duce „pe hartă”, în Qatar (că tot e momentul potrivit), în Australia, în insulele din Pacific, sunt măcar câțiva români și acolo.

Dar toți românii ăștia au plecat de aici. Și nu au făcut-o pentru că le era prea bine la ei în țară. Nu, au făcut-o pentru că nu aveau unde să muncească, pentru că nu câștigau destui bani pentru un trai decent pentru ei și familiile lor, au plecat pentru că s-au săturat de cei care ne guvernează de 30 de ani și care par toți o apă și-un pământ. Au plecat pentru că s-au săturat de birocrație, s-au săturat să fie obligați să dea șpăgi la unii doctori, s-au săturat de condițiile mizere din unele spitale, s-au săturat că orașele sau satele lor arată tot ca acum 50 de ani doar că au mai mult wi-fi și mai multe păcănele, farmacii și agenții de pariuri.

Vor spune unii că, da, contăm, pentru că, iată, reuniunea NATO de la București! Să nu ne amăgim! E același context geostrategic (ce cuvânt prețios) care ne-a pus la marginea Europei și în coasta rușilor și care ne-a fost până de curând ciumă. Acum a venit vremea să ne fie și mumă, din exact aceleași motive, pentru că suntem la marginea Europei și în coasta rușilor. Însă e doar o chestiune de context, dovadă că încă ne chinuim să fim primiți în Schengen. Ce bun era un Titulescu! Deocamdată, singurul ambasador care ne reprezintă cu adevărat pare a fi David Popovici. 

Haideți să facem lucrurile cum trebuie, măcar în al 13-lea ceas, la noi acasă! Haideți să punem oameni competenți în funcțiile potrivite, haideți să facem economia să decidă politica, nu invers, haideți să-i plătim pe bugetari în funcție de performanțe, nu de pozițiile pe care le ocupă, haideți să nu-i mai alegem să ne conducă decât pe cei care au dovedit că știu și pot face ceva, haideți să nu mai lăsăm instituțiile și ministerele să fie feude de partid ori de familie!

Haideți să încercăm să fim mândri că suntem români măcar mai mult de-o zi pe an, și să acționăm ca atare, și poate că așa vom reuși să ne facem și doriți în lume, nu doar acceptați. Haideți să facem România din nou măreață!

Citit 1253 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2022 17:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.