Ar fi trebuit să ne urăm „Un An Nou mai ieftin!”

Ar fi trebuit să ne urăm „Un An Nou mai ieftin!”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Urarea tradițională de început de an pare ușor depășită. E clasic să ne dorim „Un An Nou fericit!”, ori „... mai bun”, dar poate că ar trebui să ne revizuim lista de urări. În contextul actualelor majorări de prețuri anunțate încă din primele zile ale lui ianuarie, pare că cea mai potrivită urare ar fi fost „Un An Nou mai ieftin!”. Să vedem de ce.

Banca Națională a majorat, marți, 10 ianuarie, dobânda-cheie la 7%, în prima ședință de politică monetară din acest an. Anterior, rata a fost de 6,75%. Pentru românii care au credite în lei cu dobândă variabilă, asta înseamnă că le va crește rata. E drept, nu imediat, după cum afirmă Hotnews, care precizează că actualizarea dobânzilor bancare are loc, în general, trimestrial, depinzând de la bancă la bancă și de detaliile fiecărui contract de credit. Așadar, pe cei de mai sus îi va lovi... trenul, doar că puțin mai târziu.

Nici să-ți îneci amarul nu va (mai) fi foarte la îndemână, pentru că și spirtoasele se vor scumpi. A crescut acciza la alcool și băuturi alcoolice cu 6% de la 1 ianuarie, se vor scumpi și băuturile de la raft cu cel puțin 2 lei pe litru, avertizează Spirits România, asociația principalilor producători și distribuitori de băuturi spirtoase din România.

„Răbdare și tutun”? Răbdare, mai degrabă, pentru că și tutunul se scumpește sau se va scumpi, tot din cauza pârdalnicei de accize. Japan Tobacco International (JTI, care vinde, printre altele, Camel, Winston și Sobranie) a scumpit cu 50 de bani, tot începând din 10 ianuarie, prețul pachetelor pe care le comercializează. Același lucru îl făcuseră, la sfârșitul anului trecut, cei de la British American Tobacco (BAT) pentru Kent sau Dunhill. Se pregătește, conform profit.ro, și Philip Morris, care are ca principale mărci Marlboro și L&M. „Pour les connaisseurs”, și Retail Plus Services a scumpit în decembrie, tot cu 50 de bani, pachetele de Carpați și Snagov.

Și mai avem!... De la 1 ianuarie a dispărut compensarea cu 50 de bani pe litrul de combustibil. Rezultatul? Îl vedem afișat la pompă.

Asigurările auto RCA s-ar putea majora cu până la 40%, scrie Economedia, în anul imediat următor al celui în care a fost declarat falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător auto de pe piață, cel care ținea prețurile jos. 

Pe lângă alcool, se scumpesc și băuturile carbogazoase, cu zahăr sau alți îndulcitori, la care TVA-ul crește de la 9 la 19%. Și serviciile oferite de HoReCa vor fi mai scumpe (cazare, restaurant și catering), tot din cauză de TVA, care a crescut de la 5 la 9%.

Să mai spunem și de abonamentele de telefonie, care au crescut la Orange și Vodafone cu 1 euro lunar, încă din toamnă.

Mai sunt multe altele, dar vă lăsăm „plăcerea” să le descoperiți singuri.

Să aveți un An Nou... cum spuneam!

Citit 1000 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2023 17:43

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 21:23
    86.124.201.***
    Daca a scapat Cafeaua ...atunci mai avem o sansa :)
    0
    0
  • postat de Prost să fi, să nu vezi
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 15:28
    109.166.130.***
    Așa mai șleau după 33 ani de după '89.....o fi fost și mâna rușilor, dar mai greu, a fost și este și mâna proștilor cu furăciune de miliarde de euro, puși la guvernare cu direcție, sub directa protecție a celor 3 Președinți de România. Noroc cu Ucraina, că ne mâncau rușii cu tot cu fulgi până acum.
    0
    0
  • postat de Alexutz
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 15:07
    5.2.205.***
    "Asigurările auto RCA s-ar putea majora cu până la 40%."
    Ce sa mai scumpeasca? Azi am platit 1286 de lei pe un an de zile, anul trecut am platit 1000 de lei. Zero accidente de peste 10 ani.
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 10:10
    86.124.200.***
    Dupa REVOLUTIE Romania a avut 30 de ministrii de finante!30!!!!!Ceausescu a avut 8 !!!Si va rog sa cititi biografia lui Florea Dumitrescu unul din cei 8 ministrii de finante din perioada lui Ceausescu!Nici unul din cei 30 dar nici unul nu ajunge nici macar la talpa acestui ministru !!!Ceea ce se in
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 11 Ianuarie 2023 01:08
    5.13.168.***
    Tigarile costa REAL undeva la 80centi pachetl, dar ghestatul rumenit criminal si falimentar pune ACCIZA, adica TAXA pe CONSUM... ca si pretul bezinei din care 1,2 RON reprezinta falimentarea Bancorex adica TOT DE EL dar o platest pu...mea aka prostimea... adica NOI!
    Mai mult am auzit de acciza la c
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.