Mica Unire, prilej de selfie-uri la Galați (VIDEO)

Mica Unire, prilej de selfie-uri la Galați (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Mica Unire, celebrată și la Galați, ca în toată țara, pe 24 Ianuarie, ne-a adus în fața ochilor imaginea unor gălățeni care au uitat să fie patrioți, dar care nu pierd ocazia să participe la evenimente de acest gen pentru a-și îmbogăți colecția de selfie-uri personale. După ce au asistat la ceremonia de depunere de coroane și au aplaudat apatici corul Centrului Cultural, oamenii urbei noastre au dansat Hora Unirii. De fapt, dansul a fost un prilej pentru mulți dintre cei prezenţi să arate semenilor că au fost acolo și că s-au prins în horă lângă primar sau lângă președintele Consiliului Județean. Paginile de Facebook vor fi pline cu poze de la evenimentul cu pricina, fără însă a transmite ceva din însemnătatea istorică a zilei de 24 Ianuarie. Mulți dintre cei prezenți ieri la ceremonia de la statuia lui Cuza nu știau de fapt că este vorba despre un moment istoric, serbat așa cum se cuvine la Galați, cu atât mai mult cu cât domnitorul Cuza  a fost și pârcălab de Galați. „Nu a fost așa cum aș fi vrut eu!”, am auzit din mulțime. Din păcate, însă, niciunul dintre cei nemulțumiți nu au știut să spună cum ar fi vrut să fie, de fapt, ceremonia. Dar, dacă tot a fost organizată și dacă tot am participat, de ce să nu găsim și nod în papură. Dacă nu se organiza nimic, nu era bine, că de ce la noi nu s-a organizat, că de ce aia sau de ce cealaltă. Dacă s-a organizat, iar nu este bine... că de ce s-a organizat. Că a fost prea lung discursul, că a cântat prea încet fanfara, că a fost frig, că... În concluzie, nimic n-a fost bine de Ziua Micii Uniri. Cei mici nu știau de ce au ieșit din casă pe o asemenea vreme, iar cei mai mari păreau să fi uitat că participarea la un astfel de eveniment nu e doar prilej de fotografii cu un alt cadru decât cel clasic. Momentul în sine ar fi trebuit să fie unul plin de însemnătate istorică, dar s-a transformat într-o paradă de telefoane mobile de ultimă generație, asortate cu căciula de blană sau cu poșeta doamnelor. Punctul culminant al zilei, așa cum de altfel era de așteptat, a fost marcat de Hora Unirii.

Din păcate, dansatorii au uitat pașii dansului și s-au călcat în picioare, fiind preocupați doar de propriile fotografii, imagini în care trebuiau să arate impecabil, că doar erau la Ziua Micii Uniri. În speranța că următoarea zi de 24 Ianuarie va fi mai plină de emoție și de empatie, le dorim românilor, patrioți sau nu, multă sănătate și înțelepciune, precum şi spor la citit cărți, nu mesaje pe chat. Fiindcă adevărata avere a unui om e cultura, iar manifestările de genul celor văzute azi denotă o lipsă acută a acesteia.

Citit 3038 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2023 07:02

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de În oglindă
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 14:11
    109.166.133.***
    Mai multă unire a gălățenilor, s-a văzut la ridicarea ajutoarelor alimentare trimise de UE, în Piața Rizer, fostă 11 Iunie. Dacă se așezau cutiile cu alimente în jurul statui lui Cuza, se împușca doi iepuri, se omagia Mica Unire și totodată se ridicau și ajutoarele alimentare a UE-ne și astfel eram
    0
    0
  • postat de Laur
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 09:10
    213.79.41.***
    Fără cuvinte. Mulți cetateni prezenți fără nici o legătură cu evenimentul desfășurat. Doar Facebook-ul i au adus laolaltă. Și niște fosile de politicieni ce molfaie de zeci de ani aceleași discursuri tocand viitorul copiilor noștri, pe salarii/pensii speciale.
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 00:05
    5.13.144.***
    Ca romanu', nu-i nici unu' !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.