România, săraca țară subfinanțată

România, săraca țară subfinanțată
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

A fost odată o țară, cu oameni buni, peste care, la un moment dat, a venit o pandemie... un virus care a paralizat toată țara, chiar lumea întreagă. Și acești oameni s-au văzut nevoiți ca, preț de doi ani, să poarte măști și să stea închiși în case, departe de preocupările cotidiene și mai ales departe de părinți și bunici, de toți cei dragi. Și locuitorii acestei țări s-au adaptat cum au putut mai bine și au respectat regulile impuse de conducători. A trecut pandemia, oamenii și-au reluat activitățile cotidiene. Au învățat din nou să se readapteze la viață, să trăiască, să socializeze. Cel mai important lucru a fost însă că școlile s-au redeschis și elevii s-au întors în bănci. Și și-au reluat activitățile extracurriculare, au vorbit între ei, s-au întâlnit și au socializat, s-au readaptat la obiceiurile dinaintea pandemiei. Dar totul a fost pentru scurt timp. A venit un ministru al Învățământului care a constatat că atât elevii, cât și profesorii au nevoie de mai multe vacanțe. Așa că omul a pus mâna pe pix și a scris... modificări ale sistemului clasic de notare, modificări ale tezelor și lucrărilor, ale structurii anului școlar. Nu a umblat, din păcate, la materia extrem de stufoasă, nu a modificat manualele greoaie și fără noimă, greu de digerat de elevi și profesori. A împărțit anul școlar în semestre, semestrele în module și modulele în vacanțe. Așa că bietul elev a fost obligat să se adapteze din nou. Și doar el, elevul de astăzi, știe cât de greu i-a fost ca, din cinci în cinci săptămâni, să ia o pauză de la ritmul lui cotidian și să se trezească pentru câteva zile în vacanță, apoi să se readapteze la școală și iar vacanță. 

Și a existat o categorie de oameni, profesorii, care și-au făcut meseria din vocație, chiar dacă ziua de salariu era una cu lacrimi în ochi. Și așa, la începutul modulului V, din anul școlar 2022-2023, acești oameni au închis, la propriu, școlile. Sărăcia și subfinanțarea  sistemului actual de învățământ i-au determinat să iasă în stradă. Și, așa, elevii s-au trezit din nou acasă... pe durată nedeterminată. Și chiar dacă, peste doar o săptămână, aceștia ar fi trebuit să intre în vacanța mare, situația anului școlar este încă incertă și planează sub semnul grevelor și al protestelor masive, clopoțelul final fiind în mâna guvernanților, care ar trebui să sune, după trei săptămâni de negocieri, finalul de an școlar. Din păcate, mai marii de la Bucureşti au alte probleme: ba cu rotativa, ba cu protestele altor categorii sociale, ba cu sancţiunile de la UE. Şi spun că nu sunt bani. Dar pentru pensii speciale, pentru indemnizaţii nesimţite, consilieri peste consilieri care nu fac nimic şi plimbări în străinătate sunt bani. Cum Dumnezeu nu începe austeritatea asta niciodată de sus? Sau sunt declaraţiile lor doar poveşti, într-o Românie ajunsă cu răbdarea la os?

Citit 1315 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 14:35

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

 • postat de marr
  Sâmbătă, 10 Iunie 2023 21:46
  86.124.200.***
  Nu vor sa le dea , si pace ...ei au alte planuri/prioritati ptr. banii de la buget .
  Mizeaza ca la un moment dat vor ceda . Le spun povesti ca una-ca alta .
  Ei desigur , merita . Ca doar Tara asta a ajuns in halul in care a ajuns e datorita lor si 'merita' . Cati bani se ingroapa prin firme prietene de partid prin tot felul de drumuri si autostrazi care nu se mai termina ...aia nu mai e problema .
  0
  0
 • postat de Stalinismul impus democratic, după 33 de ani
  Sâmbătă, 10 Iunie 2023 17:13
  109.166.128.***
  Stalinismul democratic impus după '89, a acaparat ca-n '44 de către FSN=PSD și PNL, justiția, poliția, securitatea, jandarmeria, instituțiile administrative locale și naționale și învățătură din revoluție, au desființat clasa muncitoare prin desființarea întreprinderilor, alungați din România, peste 5 milioane de suflete tinere, au creat psihoza lipsei siguranței cetățeanului, interlopi, găști, trafic de persoane, copii, droguri, furtul organizat cu miliarde de euro și au subfinanțat cronic educația și sănătatea, lovitură directă în națiunea română, prin analfabetism și mortalitate top UE
  0
  0
 • postat de Catalin
  Sâmbătă, 10 Iunie 2023 16:10
  94.155.192.***
  Și profesorii ar putea sa înceapă cu începutul. Sa înceapă greva cu începutul vacantei mari. Sa stea acasă și sa nu se ducă la munca. Ah, stai, asta se intampla oricum…
  0
  0
 • postat de VREM BANI, CITI MAI MULTI BANI. ca o sa vedem ca nu mai au valoare? VREM BANI.
  Sâmbătă, 10 Iunie 2023 15:34
  89.39.81.***
  intr-o criza economica ce ne paste, sintem de mult in ea, dar ne-a scos ue pina acum de ce sa nu varsam sistarul cu lapte de vaca? vrem toti ceva la care n-am pus umarul....vrem BANI, salarii, bani facuti in afara legii, meditatii, avum toti vrem bani, citi mai multi bani, bani fara numar....de ce? avem razboi la 50km....nu am invatat nimic din lectia ukr. NOI VREM BANI. putin ride...cit o mai putea sa rida.,
  0
  0
 • postat de cei mai prosti romani sint aia care nu au avut pile sa intre la buget...
  Sâmbătă, 10 Iunie 2023 15:20
  89.39.81.***
  lucrurile in romania sint clare. pensii speciale de muuulti bani. dupa aia vin bugetarii ce vor si ei multi bani. sanatatea au si ei bani buni dar daca se poate, de ce nu? vine cfr ce vrea bani, aici se complica lucrurile cu oprirea trenurilor. de ce sa nu facem o greva generala in romania? singurii cu adevarat cu probleme legate de munca si salarizare sint cei din domeniu privat....CINE II APARA PE CEI DIN PRIVAT? unii zic ca asta e, nu s-au descurcat, la munca......si mai comanda un cockteil....romania o sa intre intr-un colaps financiar. e intrata de mult dar ue ne da bani...pina cind?
  0
  0
 • postat de de ce nu cereti si concedii in maldive platite de stat?
  Sâmbătă, 10 Iunie 2023 13:27
  89.39.81.***
  trebuie sa recunoastem ca ei, dascalii s- au descalificat. a fost o perioada de fondul clasei, bani ceruti , de fondul scolii, bani de cadou de ziua doamnei, invatatoare, diriginta sau una care punea note mici....s-a trecut la faza cu dotarea clasei....acum e pe val acele meditatii facute la blat.. cum pot sa stiu daca cei ce sint in strada pentru bani, copiii nici nu mai conteaza, nu sint si cei cu salarii foarte bune si care fac si meditatii la blat? daca sinteti onesti face-ti meditatii legale si platiti impozit ca orice om din romania ce face venit cit de cit. e clar ca vreti doar BANI.
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 10 Iunie 2023 09:48
  5.13.169.***
  @Paloma.. nu ganditi superficial sau comunist! Problema este simpla: Eu le-as da 40% pentru CA ESTE DE UNDE! Guvernul a acordat prin ONG acum 2 sapt. sporuri de toxicitate la toti angajatii din ministerul muncii??? A, pentru soliteristii lor SUNT BANI???
  A2a masursa: Disparitia TOTALA a politicului din invatamant!
  A3a masura: Fiecare profesor va avea o fisa personala de evaluare cu punctaj , autoevaluare si evaluare din partea copiilor, parintilor, si colegilor! Cu cat ridica mai multe elite cu atat cresc punctele si salariul si viceversa!

  ESTE ASA GREU! SA LE PUNEM PE HARTIE?!!!
  0
  0
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 10 Iunie 2023 00:12
  5.13.138.***
  Haida de !!! Care invatatori, care profesori ???!!!
  Cand ati fost ultima data intro scoala sa vedeti cum arata invatatoarele si profesoarele???
  Ca parinte esti umilit !!!...
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.