Ce nasc părinții violenți

Ce nasc părinții violenți
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Acesta este un articol pe care aș fi vrut să nu fie nevoie să îl scriu. Dar, din păcate, câteva situații observate, în public, de mine și de alte persoane apropiate fac așternerea acestor rânduri obligatorie, oricât ar fi de dureroasă. Din ce în ce mai des, la Galați vedem părinți care își agresează copiii de vârste mici și foarte mici. Ne referim aici la bebeluși de câteva luni sau copii de 2-3 ani, care, din varii motive, ajung să fie zgâlțâiți, scuturați, împinși sau plesniți în parcuri, pe stradă, pe terasele cafenelelor, în magazine sau în mijloacele de transport în comun de părinți care nu-și mai găsesc rezerve de răbdare să discute, să negocieze, să dezamorseze starea emoțională a copilului și să rezolve situația.

Acum două săptămâni, în zona Parma, unde mereu ies mamele la plimbare cu pruncii în cărucioare, o femeie tânără, probabil în jur de 25 de ani, zguduia copilul de circa șapte luni, cu căruț cu tot, fiindcă nu voia să doarmă, nu dormise nici noaptea anterioară, aparent fără motiv. Nu pot reproduce injuriile - majoritatea, culmea, de mamă! - cu care femeia își gratula bebelușul și nici nu vă pot spune cum sălta în toate direcțiile capul copilului. Până și prietena, mamă și ea, care o însoțea a rămas cu gura căscată, de restul asistenței ce să mai spun? Să ne înțelegem, copilul era de altfel vizibil bine îngrijit, căruciorul de 1.000 de euro, nu părea ca micuțul să fi fost rodul vreunei întâmplări într-o familie destrămată etc. Cel mai probabil, era un copil dorit, așteptat, pentru care mama făcuse botezul cu ursitoare și se lăudase ce copil frumos are, ce viață perfectă etc.

Un alt caz, poate chiar mai șocant, s-a petrecut ieri într-un parc din Galați. Mamele aflate cu copiii la plimbare au fost martorele unei izbucniri nervoase ale unei gălățence care și-a bătut copilul în plină stradă, i-a adresat cuvinte greu de descris, i-a trântit trotineta și l-a obligat să o lase în parc. O altă mămică a intervenit, însă fără succes. În postarea pe care a făcut-o pe Facebook, gălățeanca martoră era încă în stare de șoc. "Am alergat disperată să-i înapoiez copilului trotineta, dar, atât de speriat și de traumatizat era cel mic, încât nici nu a vrut să o privească. Am vrut să-l îmbrățișez, însă mi l-a smuls din brațe! Fața îi era tumefiată de la loviturile primite cu casca și cu pumnul. Ochii nu mai aveau lacrimi să plângă. Am plâns noi toate, mamele din parc. Ce e de făcut? Dacă sunam pentru asistență/ ajutor, îl despărțeam de mamă. Alt rău! Părinții răi creează oameni răi."

Deși decizia nu este ușoară, dacă un copil este bătut, soluția este să sunați la 112 sau la 119 (Telefonul copilului). O copilărie sub semnul violenței din partea celor care ar trebui să îl apere nu este o soluție pentru niciun copil. Iar din părinți violenți ies, cel mai probabil, alți părinți violenți.

foto Caleb Woods - unsplash.com

Citit 1568 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2023 14:30

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Galatean
    Joi, 28 Septembrie 2023 12:19
    89.137.226.***
    Daca se analizeaza aceasta situatie numai dpdv numai a copilului ramane o problema nerezolvata: mama.

    Nu uitam ca generatia aceasta de parinti vin dintro lume de dupa decretei,epui copiii lor, iar acestia de astazi sunt generatia in care nu mai exista nicio urma de armonie parinteasca, pierduta!
    1
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.